Foarte rar vedem în viața reală un schimb de jucători între două mari cluburi de fotbal. De fapt, dacă scormonim în sutele de transferuri din ultimii 10 ani, nu cred că găsim măcar o singură tranzacție fără sume extra trimise dintr-o parte în alta. Când Arsenal l-a trimis pe Ashley Cole spre Chelsea, l-a primit înapoi pe William Gallas, dar și 5 milioane de Lire, mai aproape de atât nu s-a ajuns cu vreun schimb de jucători. Iată însă că fotbalul reușește să ne mai surprindă o dată, prin confirmarea transferului lui Alexis Sanchez la Manchester United, la schimb cu Henrikh Mkhitaryan către Arsenal! Analizăm în continuare cele două mutări spectaculoase ale iernii de transferuri din Premier League!
De ce a mers Alexis Sanchez la Manchester United?
United urmărea situația lui Sanchez din vară. Era destul de improbabilă o prelungire de contract, așa că jucătorul putea fi cumpărat „ieftin” în ianuarie sau adus gratis din vara lui 2018. Evident însă, nu doar pe Old Trafford există inteligență… iar concurența pentru un astfel de „trofeu” avea să fie crâncenă.
Sunt două motive importante pentru care Sanchez a ales să devină Diavol:
- Banii: contract imens și bonus de bun venit cu 7 zero-uri pentru jucător, plus influența agentului, plătit și el generos pentru intermedierea mutării. Bani are însă oricare echipă mare din Premier League (și sunt 6 zilele astea!). În 2018 contează ce talent poți atrage prin capitalul pe care îl poți injecta în echipă, iar Manchester United a făcut orice pentru a obține un jucător world-class aflat în fața ultimilor 2-3 ani de fotbal la nivel de top.
- Foame de trofee: la Arsenal, în următorii ani se va putea câștiga cel mult un FA Cup, deși eu cred că Wenger ar trebui să tragă cu tot ce are pentru Europa League, unde sunt doar câteva echipe la nivelul Tunarilor (Napoli, Dortmund, Lyon, completați voi lista). Alexis Sanchez n-a mai câștigat un trofeu important la nivel de club din 2013, când a fost campion al Spaniei cu Barcelona, cele două cupe luate cu Arsenal nu sunt suficiente pentru un fotbalist de nivelul chillianului, aflat în vârf de carieră. Să nu uităm că Alexis și-a făcut un nume în fotbalul european la Udinese, într-o echipă frumoasă, cu Handanovic, Candreva, Cuadrado și legendarul Antonio Di Natale, dar fără niciun trofeu pentru palmaresul personal, iar perioada de la Arsenal a fost și mai frustrantă, pentru că nivelul său a fost mai mereu peste cel al echipei pe care o trăgea adesea în spate către victorie. Cât să mai aștepte Alexis transformarea lui Arsenal? La United trofeele nu sunt garantate, dar traiectoria pe care e clubul pare că-i va menține pe Diavoli în lupta pentru titlul în Premier League și cu parcursuri respectabile în UCL. Cu Mourinho nu știi niciodată cum te trezești într-o finală, iar portughezul nu prea le pierde…
Bani și trofee, simplu. Doar că mai e o întrebare, mult mai importantă, care explică transferul lui Alexis Sanchez la Manchester United…
De ce nu a mers Alexis Sanchez la Manchester City?
Dacă citeam presa din Anglia (și traducătorii ne-autorizați din România), Alexis Sanchez dormea deja în pijamale cu emblema lui Manchester City de la finalul lui decembrie. Tranzacția era ca și făcută, se aștepta doar confirmarea. Mai țineți minte când Chelsea îl transferase pe Lukaku până cu două zile înainte să fie prezentat la Manchester United?
Pep Guardiola și Alexis Sanchez se cunosc bine. La Barcelona au lucrat împreună un sezon: ultimul din cariera de până acum a catalanului pe banca echipei sale de suflet, soldat cu o Copa del Rey doar. Manchester City l-ar fi plătit regește pe chillian (poate nu la nivelul pe care i l-a oferit United, dar nu doar banii sunt în joc la acel nivel) și i-ar fi garantat cel puțin un titlul de campion al Angliei, la finalul sezonului curent, pentru că în Premier League locul 1 e jucat de mai bine de o lună. În plus, Guardiola a atins un nivel cu grupul actual care-i pune pe Cetățeni pe traiectorie pentru 4 trofee în acest sezon: League Cup, unde vor juca finala, FA Cup și Liga Campionilor, unde măcar o semifinală le este accesibilă. Și atunci, de ce nu a ales Sanchez un transfer la Manchester City?
Guardiola nu putea să-i garanteze locul de titular. La City rotația e lege: doar Ederson, De Bruyne, Fernandinho, Otamendi și Walker sunt piese fixe, în rest sunt 6 poziții în teren pe care se bat toți ceilalți jucători din lot. Alexis Sanchez s-ar fi luptat pentru minute cu Raheem Sterling și Leroy Sane, în primul rând, ambii fiind letali în acest sezon, mult peste ce a arătat fostul Tunar în ultimele luni. Bernardo Silva joacă și el bine venind de pe bancă, iar în atac se rotesc Gabriel Jesus și golgeterul all-time al clubului, Sergio Aguero. Ar fi jucat Alexis Sanchez la City? Evident că da, dar n-ar fi început foaie de joc cu el, ceea ce la United e implicit. Pe Old Trafford Alexis va putea juca pe oricare dintre benzi, în spatele vârfului sau chiar atacant, la concurență cu Martial, Rashford, Lingard și Mata, dar e greu de crezut că va începe vreun meci de pe bancă.
Oricât de bogată ar fi o echipă, contabilitatea nu poate fi ignorată. Se pare ca la Manchester City ar fi fost aproape imposibil un salariu similar celui pe care îl oferă United (estimat la aproape jumătate de milion de Lire PE SĂPTĂMÂNĂ!). Când ai jucători de clasa lui De Bruyne, Sane, Jesus sau Aguero, un nou venit nu poate câștiga semnificativ mai mult decât starurile echipei, iar negocierile purtate de agentul lui Sanchez fix acolo s-au împotmolit. Dacă ambiția jucătorului ar fi fost hrănită de club, conturile unui super-fotbalist de 29 de ani, n-ar fi fost… de ajuns.
Cum a ajuns Henrik Mkhitaryan la Arsenal?
În ciuda viziunii adesea romantice asupra fotbalului modern, Arsene Wenger nu e vreun naiv și a fost conștient că sunt șanse infime ca Alexis Sanchez să continue cu Arsenal. În plus, creierul Mesut Ozil era (este?) într-o situație similara, așa că infuzia de calitate în lotul Tunarilor trebuia făcuta cât mai curând posibil. Arsenal a transformat pierderea celui mai bun jucător al său din ultimii ani, în oportunitatea de a câștiga un fotbalist excelent, deși cu un profil diferit (mai degrabă asemănător lui Ozil).
Nu știm exact de unde, dar pare că toată presa din Anglia știe că Wenger era un admirator al armeanului, iar jucătorul era, în mod evident, căzut în dizgrație la Manchester United și avea să lustruiască banca sau tribunele pentru restul sezonului, pentru că, de la ruptura ce s-a petrecut la înfrângerea cu Chelsea, din campionat, nimic n-a mai mers în relația Miki-United. Pentru ambele cluburi a avut sens mutarea, la fel și pentru jucător. Dintre cele două transferuri despre care discutăm azi, cel al lui Mkhitaryan pare cel mai logic, deși…
Doar Pogba a dat mai multe pase decisive în acest sezon din Premier League, pentru Manchester United, așa că o eliminare a lui Mkhitaryan din lotul Diavolilor nu pare să aibă prea mult sens. Prin comparație, din lotul actual al lui Arsenal, doar Lacazette și Ramsey au contribuții ofensive mai bune decât noul număr 7 al clubului… În calitate de Diavol Roșu pe viață (care, în plus, a învățat să scrie Mkhitaryan fără copy/paste) nu pot să nu mă întreb de ce să dai un astfel de jucător la o rivală? Sunt convins că Dortmund l-ar fi primit înapoi cu brațele deschise și că fericirea ar fi fost una generală. Răspunsul e unul pragmatic: de acest sacrificiu uman a fost nevoie pentru a-l aduce pe Sanchez.
Mai e o dimensiune pe care abia începe presa s-o speculeze: Mkhitaryan este prieten bun cu Aubameyang, gabonezul de la Borussia Dortmund care pare să fie principala țintă de transfer pentru Tunari. La nivelul de top al fotbalului mondial, orice plus în balanțele complicate ale tranzacțiilor dintre cluburi contează.
Arsenal și Manchester United au slăbit pe o parte și s-au întărit pe alta, fiind protagonistele uneia dintre cele mai spectaculoase și improbabile povești de transferuri din ultimii ani. În continuare vă îndemn să nu credeți tot ce citiți despre transferuri, pentru că adevărul în această lume e mult mai adânc ascuns decât vor vânătorii de click-uri să pară. Mai e o săptămână până la închiderea ferestrei din ianuarie.
Urmărește-ne pe Facebook, Twitter și pe canalul de Youtube pentru a fi la curent cu tot ce contează în Premier League. Abonează-te la newsletter-ul Tackle.ro pentru a primi, de două ori pe săptămână, articole bune de citit din lumea fotbalului, pe e-mail.