THE MIGHTY ARSENAL

Cu voia dumneavoastră, am să sar peste capitolul referitor la istoria lui Arsenal, pe care doresc să îl înlocuiesc cu o serie de ipoteze și realități referitoare la club. Știm cu toții că este vorba despre un caz special, cu un antrenor care este la Arsenal din 1996 și care se încăpățânează să înoate împotriva cursului natural al lucrurilor.

Ce se spune despre Arsenal:

1. Că termină întotdeauna pe locul 4 – e o dezbatere veche, conform căreia, de la venirea patronului Kroenke, clubul este mulțumit mai degrabă să aibă rezultate bune din punct de vedere financiar și nu neapărat competitiv. Mulți fani se întreabă dacă lipsa de investiții se datorează bătrănului Wenger sau vine de sus, de la un comitet executiv care se mulțumește cu participarea în CL.

Cu toate acestea, echipa vine după un loc 2 într-un sezon în care, după părerea mea, a dezamăgit crunt. Ceea ce spune multe, având în vedere că a terminat în fața tuturor marilor puteri ale BPL.

2. Sunt enorm de multe accidentări – a fost un nou sezon plin de accidentări. Următorii jucători au lipsit cel puțin o lună: Ramsey, Walcott, Coquelin, Cazorla (4 luni), Sanchez, Chamberlain și chiar și Cech. De Wilshere și Welbeck nici nu mai zic, că nu are rost. Dintre acestea, cel mai mare impact asupra jocului echipei l-a avut accidentarea lui Cazorla. Pentru sezonul ce vine Welbeck va lipsi o mare parte, iar Mertesacker stă cel puțin 4-5 luni.

3. Arsenal nu știe să joace pe piața de transferuri – Fanii sunt supărați. Au fost supărați anul trecut, după ce singurul nostru transfer a fost un portar (important totuși). Atmosfera de pe Emirates este destul de toxică, lumea nu înțelege de ce nu se fac transferuri după ce clubul a depășit cu succes perioada de amortizare a stadionului. Teoretic, Arsenal este un super club, dar nu se comportă ca unul pe piață.

Realizări:
– Cech a luat golden glove cu 16 clean sheets
– Locul 2 la goluri primite (36) și locul 4 la goluri date (65)
– Ozil a avut 19 assisturi, din care 18 au fost în prima jumătate a campionatului
– Am ieșit, din nou, în fața lui Tottenham (dramatic)

Transferuri

Sosiri:

  • Granit Xhaka, de la Borussia Monchengladbach, 34 mil. Lire. Cu toate că sosește în compartimentul în care există cele mai multe și bune opțiuni, mi se pare extrem de importantă aducerea acestuia. Este un mijlocas defensiv spre box-to-box cu pase lungi extrem de precise si un șut devastator. Coboară între fundașii centrali pentru a face legătura între aceștia și creatori.
  • Rob Holding, de la Bolton, în jur de 4 mil. Lire. Puștiul a ajuns printr-o conjunctură titular în apărarea lui Bolton și acolo a rămas. La sfârșitul sezonului a fost declarat jucătorul anului pentru Bolton, deși a jucat doar 26 de meciuri.
  • Takuma Asano – nimeni nu știe care e faza cu atacantul japonez, dacă va face parte din lot sau a fost luat din raționamente de marketing. Meanwhile, acesta este titular în naționala Japoniei și deja a dat 2 goluri la JO.

Plecări – am scăpat de Flamini, și au plecat Arteta și Rosicky. Scszeszny a fost împrumutat din nou la Roma.

Potențial – urmează să mai vină un fundaș central (Mustafi de la Valencia sau Evans de la WBA sunt variantele cele mai vehiculate) și, teoretic, un jucător de top care să contribuie cu goluri (poate fi și extremă, nu neapărat atacant). La plecări nu se știe nimic concret. Debuchy și Campbell ar fi primii pe listă (și ce bine ar fi Walcott).

Lot

Portari:

  • Petr Cech – titular incontestabil, după cum ziceam și mai sus, a luat golden glove cu 16 clean sheets în 34 de meciuri.
  • David Ospina – în continuare numărul 1 pentru Columbia, o rezervă mai mult decât capabilă.

Fundași:

  • Hector Bellerin (dreapta) – 36 M (meciuri), 1 G (goluri), 5 A (pase decisive, în engleză Assist) – După primul sezon complet ca titular, Bellerin este o certitudine și va crește enorm. Un favorit pentru fantasy, fiind extrem de ofensiv.
  • Calum Chambers – rezervă și de fundaș central și pe partea dreaptă, are în continuare un viitor strălucit în față.
  • Laurent Koscielny (central) – 33 M, 4 G – Sunt atât de fericit că în sfârșit primește recunoașterea cuvenită. Îl consider unul dintre cei mai bun fundași centrali din campionat.
  • Per Mertesacker – bătrân, lent, accidentat, se caută deja înlocuirea sa.
  • Gabriel – nu știe engleză. meh.
  • Rob Holding – va fi păstrat în lot și va fi a patra rezervă de fundaș central.
  • Nacho Monreal(stânga) – a devenit unul dintre cei mai constanți jucători pentru Arsenal, un all-rounder excelent.
  • Kieran Gibbs(stânga) – englez.

Mijlocași:

  • Francis Coquelin(defensiv) – nu a mai avut performanțele de acum două sezoane, însă este un jucător important. Aduce determinare și rade tot terenul.
  • Granit Xhaka – alt stil de mijlocaș, bazat pe intercepții și element de legătură între apărare și atac.
  • Mohamed Elneny – a avut performanțe ok, a și reușit câteva goluri. Este clasicul ”water carrier”.
  • Santi Cazorla (ofensiv) – 15 M, 3 G – unul dintre cei mai iubiți jucători, a lipsit mult anul trecut. Este o plăcere să-l urmărești
  • Aaron Ramsey (ofensiv) – 31 M, 5 G, 4 A – nu a fost cel mai reușit sezon pentru el, dar promite multe.
  • Jack Wilshere (ofensiv) – poate-poate
  • Mesut Ozil (ofensiv) – 35 M, 6 G, 19 A – sezon excelent pentru Ozil, care ar putea fi și mai excelent dacă ar avea cine să finalizeze pasele lui.
  • Theo Walcott (extremă dreapta) – mai bine pleacă;
  • Alex Oxlade-Chamberlain (extremă dreapta) – încă un sezon ratat, dar din amicale pare să fie prima opțiune pentru extremă, poate fi sezonul în care explodează.
  • Joel Campbell (extremă dreapta)– a avut o contribuție bunicică, însă nu este la nivelul lui Arsenal.
  • Alexis Sanchez (extremă stânga) – 30 M, 13 G, 4 A – a lipsit vreo 2 luni și a pornit mai greu, însă a recuperat în a doua parte a sezonului. Important de notat că a fost folosit ca atacant în amicalul cu City.
  • Alex Iwobi – surpriza de anul trecut, a jucat în 13 meciuri și a dat 2 goluri și 2 pase decisive. A jucat extrem de bine în amicale și va fi, cel mai probabil, prima opțiune după Alexis.

Atacanți:

  • Olivier Giroud – a jucat în toate meciurile (de 12 ori ca rezervă), 16 goluri și 6 pase decisive. Nu marchează suficient, însă are alte calități importante.
  • Danny Welbeck – a lipsit aproape întreg sezonul, însă a marcat câteva goluri extrem de importante. Va lipsi din nou o bună parte din sezonul care vine.
  • Chuba Akpom – un împrumut ratat la Hull în Championship, cu toate că a prins multe meciuri la o echipă care a promovat. Are calitate și pare că se descurcă mai bine la Arsenal.

Wonderkids: cele mai mari șanse de a juca le au Jeff-Reine Adelaide și Serge Gnabry.

Tactică și echipa probabilă:
4–2–3–1. Cech – Bellerin, Fundaș Nou, Koscielny, Monreal – Xhaka (Coquelin), Cazorla (Ramsey) – Chamberlain, Ozil, Alexis – Giroud

Ar putea fi încercat și un 4-4-2 diamond: Cech – Bellerin, Fundaș Nou, Koscielny, Monreal – Coquelin – Xhaka, Cazorla (Ramsey) – Ozil – Alexis, Giroud

Previziune: Cel puțin locul 4, dar probabil mai sus, cu șanse reale la titlu.

Fantasy tips: Bellerin, Iwobi, Chamberlain și Akpom

Ya, gunners, ya!

Expert Football Manager și Fifa cu peste 15 ani de experiență. Fan Arsenal și Premier League.

    Un comentariu la “Arsenal – previziuni din presezon”

    Comments are closed.