Cap

Pe meleagurile autohtone, suntem familiarizați cu termenul de ”selecție” atunci când discutăm de apariția pe teren a unui jucător, în tricoul naționalei de fotbal. Totuși, un jucător poate fi selecționat la echipa națioanlă, dar poate rămâne pe bancă, caz în care respectivul nu își poate trece în CV nicio ”selecție”. Poate de aceea, pentru a denumi fiecare apariție a unui jucător în tricoul naționalei, englezii folosesc o noțiune mai inspirată, cu o poveste frumoasă în spate: termenul cap.

Definiție

cap
noun [ C ]
UK /kæp/ US /kæp/

o apariție pe teren în tricoul echipei naționale

Origine

Semnificația fotbalistică a termenului cap își are originile chiar în traducerea mot-a-mot. Termenul datează încă din secolul 19, când în Marea britanie se acorda o șapcă fiecărui jucător care evolua într-un meci de fotbal. Unii istorici spun că erau vremuri în care jucătorii celor două echipe nu se diferențiau între ei prin tricouri de culori diferite, ci prin șepcile pe care le purtau pe cap.

Bobby Moore’s first England cap

O pictură veche în care era ilustrat primul meci de fotbal jucat vreodată între două țări, între Anglia și Scoția în 1872, îi arată pe scoțieni purtând niște bluze cu dungi și mâneci lungi, iar pe englezi purtând pe cap o varietate de șepci. N. Lane Jackson, fondatorul Corintenilor londonezi a propus ca purtare șepcilor să fie obligatorie pentru jucătorii naționalei, iar sugestia sa a fost aprobată de cei aflați la cârma fotbalului englez pe 10 mai 1886. Propunerea sa a sunat cam așa:

“…that all players taking part for England in future international matches be presented with a white silk cap with red rose embroidered on the front. These to be termed International Caps.

Și de atunci până azi, așa a rămas.

Recorduri

Cu 184 de selecții, egipteanul Ahmed Hassan e jucătorul cu cele mai multe selecții în echipa națională a unei țări. Podiumul este completat de Mohamed Al-Deayea (178) din Arabia Saudită și de mexicanul Claudio Suárez (177). Gigi Buffon este pe locul 4, cu 176 de selecții, iar dintre europeni, în top 10 îi mai regăsim pe Sergio Ramos (170) și Iker Casillas (167).

surse: bbc.co.uk; englandcaps.co.uk;

Dacă îți place ce citești pe Tackle.ro:

  1. Abonează-te la newsletter-ul nostru săptămânal, prin e-mail.
  2. Urmărește-ne pe FacebookInstagramTwitter și Youtube.
  3. Ascultă podcast-ul Tackle Show pe Apple MusicSpotifyAnchor.fm sau pe Google Podcasts.