Catenaccio = sistem tactic în care defensiva este minuțios organizată și filosofia de joc se concentrează pe blocarea atacurilor adversarilor. Specific sistemului este rolul tactic de libero (sweeper), un fundaș central care are ca scop blocarea atacantul adeversarilor, poziționându-se în spatele liniei de fundași.

În jargonul fotbalului, catenaccio este adesea asociat strict fotbalului italian, deși a fost inventat de austriacul Karl Rappan în anii ’30. Motivul asocierii cu fotbalul italian?

  • Nerreo Rocco a fost antrenorul Triestinei, echipă care a demonstrat eficiența acestui stil defensiv și a câștigat prima Cupă a Campionilor Europeni cu o echipă italiană (AC Milan, 1963).
  • Cel mai cunoscut antrenor din istoria catenaccio a fost argentinianul Helenio Herrera, câștigător a trei titluri în Serie A, a două Cupe ale Campionilor Europeni și a două Cupe Intercontinentale, cu Inter în anii ’60.

Dacă îți place ce citești pe Tackle.ro:

  1. Abonează-te la newsletter-ul nostru săptămânal, prin e-mail.
  2. Urmărește-ne pe FacebookInstagramTwitter și Youtube.
  3. Ascultă podcast-ul Tackle Show pe Apple MusicSpotifyAnchor.fm sau pe Google Podcasts.

Diavol roșu de când regele Angliei era un francez. Specialist în management de servicii IT, meșteșugar de cuvinte în timpul liber. Fondator al grupului de fani Premier League România și ctitor al acestui site.