Folha seca

Spuneți-mi că sunt nebun, dar deși au trecut mai bine de 20 de ani, îmi aduc aminte exact momentul în care am auzit prima dată de folha seca. Era noiembrie 1999, pe Upton Park se juca West Ham – Steaua București, iar Paulo Wanchope trimisese un șut peste poarta lui Zoltan Ritli. Aud și acum în cap vocea comentatorului TVR rostind și apoi explicând expresia folha seca, ceva nemaiauzit de mine până atunci.

Câteva săptămâni la rând, pe tarlaua de lângă bloc (unde între timp s-a construit un Lidl), de fiecare dată când aveam minge la picior în timpul unei miuțe, am încercat să reproduc o folha seca. Fără succes, evident.

Cum a apărut totuși această execuție și cum i-a fost atribuită această denumire?

Definiție

Fohla seca
stil de execuție în care mingea este lovită în așa fel încât nu se învârte aproape deloc în aer și deodată, în apropierea porții, își schimbă traiectoria în aer, căzând brusc la un anumit moment. Altfel spus, o fohla seca este un lob executat în forță. Americanii îi mai spun Knuckleball.

Termenul (tradus mot-a-mot ”frunză uscată”)  este mai greu de explicat fără video, așa că hai să vedem ca exemplu o lovitură liberă semnată de Cristiano Ronaldo.

Origine

Brazilianul Didi, campion mondial în 1958 și în 1962, este fotbalistul creditat cu inventarea acestui tip de execuție. Poreclit “The Ethiopian Prince”, brazilianul era un specialist al fazelor fixe și avea o tehncică de execuție atipică acelor vremuri. Mai mult de jumătate din cele 20 de goluri marcate în națională de Didi au fost reușite din lovitură liberă.

În ultimele decenii, loviturile libere executate de Juninho Pernambucano, Andrea Pirlo, Gareth Bale sau de Cristiano Ronaldo au dus folha seca la rang de artă.

Dacă îți place ce citești pe Tackle.ro:

  1. Abonează-te la newsletter-ul nostru săptămânal, prin e-mail.
  2. Urmărește-ne pe FacebookInstagramTwitter și Youtube.
  3. Ascultă podcast-ul Tackle Show pe Apple MusicSpotifyAnchor.fm sau pe Google Podcasts.