Gaffer

În timp ce la noi antrenorii echipelor de fotbal sunt adesea alintați cu mister sau cu românescul ”nea”, în fotbalul britanic avem un termen cu ”greutate”. Câți dintre noi nu am auzit prin comentariile meciurilor din Anglia termenul gaffer și nu ne-am întrebat ce-a vrut să zică autorul cel de la microfon? Fără vreo legătura cu termenul gaffeur, atât de utilizat în România, gaffer e un cuvânt folosit adesea în Anglia când te adresezi cuiva care impune respect.

Definitie

gaffer
noun [ C ]
UK /ˈɡæf.ər/ US /ˈɡæf.ɚ/

managerul clubului de fotbal; antrenorul principal

Origine

Primele referințe în ceea ce privește utilizarea termenului gaffer datează din secolul al XVI-lea. Gaffer era utilizat ca titlu de respect pentru un domn mai în vârstă, iar zeci de ani mai târziu ajunsese să se refere pur și simplu la o persoană în vârstă. Termenul mai era folosit și cu referire la șefii unor grupuri organizate de muncitori. Istoricii spun că gaffer este practic o reducere fonetică a cuvântului godfather (naș, în limba română), cu referire la bărbatul care sponsorizează practic botezul unui copil, și nu la conotațiile căpătate de acest termen odată cu celebra serie de filme a lui Francis Ford Coppola.

Interesant e că gaffer are un echivalent ”feminin” în termenul gammer, care era folosit ca un titlu de respect pentru femeile în vârstă. Totuși, Gammer nu căpătat și alte sensuri, iar cu anii folosirea sa a devenit tot mai rară.

Cu timpul, gaffer a început să fie utilizat tot mai des în Anglia, ca un sinonim pentru termenul boss și a prins bine de tot în sport, acolo unde antrenorii principali din fotbal, rugby și chiar cricket sunt asociați cu acest cuvânt.

Matt Busby, Brian Clough, Bill Shankly Jock Stein sunt probabil cei mai de seamă gafferi din fotbalul britanic din secolul XX, iar Alex Ferguson și Arsene Wenger au fost probabil ultimii mohicani.

surse: dictionary.com

Dacă îți place ce citești pe Tackle.ro:

  1. Abonează-te la newsletter-ul nostru săptămânal, prin e-mail.
  2. Urmărește-ne pe FacebookInstagramTwitter și Youtube.
  3. Ascultă podcast-ul Tackle Show pe Apple MusicSpotifyAnchor.fm sau pe Google Podcasts.