Gegenpressing este o tactică de joc în care o echipă, după ce a pierdut posesia, încearcă imediat să recupereze mingea, în loc să se reașeze pentru a se apăra pozițional.

Gegenpressing (termen care vine din limba germană) s-ar traduce ca un „contra-pressing” și chiar asta și reprezintă. Atacând, cu preponderență, fotbaliștii adverși care nu se simt bine cu mingea la picior, o situație defensivă (fără minge) devine imediat o oportunitate de a marca. Căutând mereu punctele slabe ale apărării adverse, echipa care practică gegenpressing-ul fortează erorile fundașilor pe care-i presează, împiedicându-i să înceapă construcția.

Eficiența maximă a unui gegenpressing constă în abilitatea grupului de a recupera foarte repede mingea în terenul advers, astfel anulând contra-atacul adversarilor și repornind propria ofensivă, în poziții avansate. Organizarea și respectarea sistemului este cheia acestei strategii de joc în care fotbaliștii trebuie să fie capabili de ceva mai mult efort decât ar impune un pressing obișnuit.

Mai degrabă o filosofie de joc, decât o tactică, gegenpressing nu înseamnă doar faptul că echipa își presează adversarul, pentru că asta face orice echipă decentă. În schimb, accentul este pus pe energia și incisivitatea pressing-ului executat imediat ce mingea este pierdută.

Gegenpressing nu este atât un concept referitor la posesie, cât mai ales la ocuparea spațiului, de aceea este și atât de eficient, dacă este practicat de un grup de fotbaliști energici și disciplinați tactic.

Originile ideii de gegenpressing

Ideea de contra-pressing a apărut în anii 60, atât în Uniunea Sovietică (URSS a fost campioană europeană la prima ediție de EURO, în 1960) și în Olanda. Anii 70 au înseamnat răspândirea în Marea Britanie, apoi conceptul de contra-pressing a fost preluat de manageri din toată lumea, de la Arrigho Sacchi la Jupp Heynckes.

Termenul „gegenpressing” a fost popularizat de Jurgen Klopp, managerul german fiind cel care a perfecționat acest stil de joc, atât la Borussia Dortmund, cât și la Liverpool. 4 finale de cupă europeană au jucat echipele lui Klopp (Dortmund una de Liga Campionilor, iar Liverpool două de Ligă și una de Europa League), trofeul UCL din 2019 fiind adjudecat de Liverpool. Iată ce spune chiar Jurgen Klopp despre gegenpressing:

Gegenpressing lets you win back the ball nearer to the goal. It’s only one pass away from a really good opportunity. No playmaker in the world can be as good as a good gegenpressing situation, and that’s why it’s so important.

Un alt manager german, Julian Nagelsmann (Hoffenheim în trecut, RB Leipzig în prezent) pare să fie următorul manager important care va perfecționa stilul de joc gegenpressing.

Surse:

Dacă îți place ce citești pe Tackle.ro:

  1. Abonează-te la newsletter-ul nostru săptămânal, prin e-mail.
  2. Urmărește-ne pe FacebookInstagramTwitter și Youtube.
  3. Ascultă podcast-ul Tackle Show pe Apple MusicSpotifyAnchor.fm sau pe Google Podcasts.

Diavol roșu de când regele Angliei era un francez. Specialist în management de servicii IT, meșteșugar de cuvinte în timpul liber. Fondator al grupului de fani Premier League România și ctitor al acestui site.