Hat-trick

Definiție

hat trick

noun [ C ]
UK /ˈhæt ˌtrɪk/ US /ˈhæt ˌtrɪk/

un caz în care un jucător punctează de trei ori în același meci, în special în fotbal, sau când cineva reușește să realizeze ceva de trei ori. (Cambridge Dictionary)

Origine

Un termen folosit atât de frecvent în ziua de azi nu a fost tot timpul unul uzual în fotbalul românesc. Seria de meciuri vechi transmise recent de TVR ne-a reamintit de comentariile inconfundabile ale lui Cristian Țopescu. La victoria Tricolorilor cu URSS, la mondialul din 1990, spere finalul meciului, la o ratare a lui Lăcătuș (Fiara marcase deja două goluri în meci) Țopescu a venit cu o frază din care reieșea cât de bizar era termenul hat-trick pe atunci: ”Marius Lăcătuș ratează să realizeze ceea ce englezii numesc hat-trick!”.

Istoricii spun că termenul a fost folosit pentru prima dată în 1858, în cricket. Cum s-a întâmplat asta? H.H. Stephenson unul din cei mai buni jucători de cricket din istorie a reușit o performanță notabilă, dărămând trei wicket-uri (acei baloți situați deasupra celor trei bețe verticale) din trei lovituri consecutive, într-un meci disputat de englezi pe Hyde Park Ground din Sheffield.

Stephenson (al doilea de pe rândul din mijloc) e omul datorită căruia a apărut termenul hat-trick.

Pentru a fi felicitat pentru performanța realizată, din banii strânși din încasările venite în urma organizării meciului de cricket, englezii i-au cumpărat o palărie cadou lui Stephenson.

Termenul de hat-trick a fost prima dată folosit în scris de jurnaliști câțiva ani mai târziu, în 1865, în The Chelmsfold Chronicle, cu referire tot la un eveniment din cricket: ”Mr Biddell…with his second ball bowled the Romford leviathan Mr Beauchamp and afterwards effected the hat-trick by getting three wickets in the over.”

Cu timpul, termenul a devenit tot mai popular și a început să fie folosit tot mai des și în alte sporturi, mai întâi în hockey, apoi în fotbal, polo și altele. Chiar dacă italienii folosesc și termenul tripletta și francezii mai folosesc coup du chapeu sau triplé, englezescul hat-trick a intrat încetul cu încetul în dicționarul fotbalistic al tuturor iubitorilor de fotbal pe glob.

Hat-trick-uri notabile în fotbal

  • Primul hat-trick marcat într-un meci de fotbal internațional îl are ca autor pe scoțianul John McDougall, într-un meci jucat împotriva Angliei în 1878.
  • Primul hat-trick marcat la un Campionat Mondial a fost marct de Bert Patenaude pentru SUA, într-un meci jucat împotriva Paraguayului, în 1930.
  • S-au marcat două hat-trick-uri în finalele Campionatelor Mondiale: Geoff Hurst pentru Anglia în finala din 1966 și Carli Lloyd pentru naționala de fotbal feminin a Americii, împotriva Japoniei în 2015.
  • Cel mai rapid hat-trick din lume l-a realizat englezul Alex Torr, acesta marcând 3 goluri în 70 de secunde într-un meci de amatori din 2013. Recordul precedent fusese deținut de Tommy Ross, care marcase un hat-trick în 90 de secunde pentru Ross County în 1964.
  • Cristiano Ronaldo are momentan cele mai multe hat-trick-uri trecute în CV (56), urmat de Leo Messi (54), Luis Suarez (29), Robert Lewandowski (20), Sergio Aguero (18) și Edinson Cavani (15). Mai multe statistici detaliate pe fiecare campionat pot fi văzute aici.

De-a lungul timpului a mai apărut noțiunea de hat-trick perfect (câte un gol marcat cu piciorul drept, stâng și cu capul), dar și tradiția ca jucătorul care marchează trei goluri într-o partidă să ia minge acasă.

 

surse: Cambridge Dictinary; uefa.com; goal.com; foto: skysports.com;wikipedia.org;

Dacă îți place ce citești pe Tackle.ro:

  1. Abonează-te la newsletter-ul nostru săptămânal, prin e-mail.
  2. Urmărește-ne pe FacebookInstagramTwitter și Youtube.
  3. Ascultă podcast-ul Tackle Show pe Apple MusicSpotifyAnchor.fm sau pe Google Podcasts.