Kop

În ziua de azi, când auzi The Kop, gândul îți fuge imediat la Anfield, însă primul Kop din fotbalul britanic a apărut inevitabil pe Manor Ground, la Arsenal, un club cu legături mai strânse cu armata engleză. În zilele de azi ale fotbalului-afacere, parcă îți vine tot mai greu să crezi că denumirea unei tribune își are originile într-un război din Africa de Sud, însă povestea Kopului e una din cele mai fascinante din fotbalul englez.

Definiție

kop

noun
/kɒp/
nume dat unei tribune formată dintr-un singur nivel, în special în Marea Britanie

Tribuna Spion Kop a lui Arsenal, de pe vechea arenă Manor Ground, 1906.. foto: wikipedia.org

Origini

În a doua jumătate a secolului 19, marile puteri economice ale lumii au început să afle că pe teritoriul Africii de Sud există nenumărate resurse de diamant și aur. Dintre toate puteriile coloniale, Imperiul Britanic a fost cel mai hotărât, acesta ducând o serie de bătălii cu burii, ocupanții Africii de Sud (The Boer Wars).  O Africa de Sud în care se afla în postură de jurnalist un anume Winston Churchill…

Una din bătălii a avut loc în preajma unui deal care a rămas în istorie ca The Spion Kop (Dealul Spionului, tradus din olandeză). Soldații Imperiului Britanic capturaseră orășelul Ladysmith, dar armata burilor avea să riposteze și, culmea, să treacă la bombardat propriul oraș. Vizibil depășiți numeric, surprinși de situația, britanicii au avut nevoie de întăriri, iar în sprijinul lor se spune că au venit din Insulă peste 20.000 de soldați englezi.

Pentru a ajunge în Ladysmith, batalionului detașat în Africa de Sud le era aproape imposibil să nu treacă de opoziția burilor, de partea cealaltă a Dealului Spionilor. Englezii au crezut că pot să păcălească băștinașii și să se furișeze pe timpul nopții dincolo de Spion Kop, ceea ce au și făcut… iar legenda spune că aceștia chiar începuseră să sărbătorească înainte de răsăritul soarelui. Numai că atunci când s-a luminat, cei din batalionul englez și-au dat seama că dealul de care ei trecuseră nu era adevăratul Spion Kop și că aveau unul și mai mare în față, fiind ademeniți de buri fix unde voiau aceștia. Câteva mii de englezi au fost uciși, dar întăririle au ajuns la timp. Inferiori numeric, burii au cedat și s-au retras la lăsarea întunericului, iar englezii erau câștigători la acel moment, fără ca măcar să-și dea seama. Fără vlagă, muniție și apă, englezii s-au retras și ei neștiind ce se întâmplă de partea cealaltă. Câteva zile mai târziu, când burii au revenit în zonă pentru a recupera din arme sau răniți, aceștia au rămas muți de uimire văzând că britanicii plecaseră de tot.

Asemămând tribunele abrupte cu dealul din apropierea orașului Ladysmith Africa de Sud, în amintirea bătăliei de la Dealul Spionului, unii soldați britanici au denumit Kop unele din peluzele stadioanelor echipelor lor favorite.

Au fost peste 20 de stadioane în Marea Britanie, Franța și Olanda unde o peluză a fost numită în amintirea Spion Kop-ului. Primul Kop a apărut pe vechea arenă a lui (Woolwich) Arsenal, Manor Ground, iar un lucru mai puțin cunoscut e că PSG a avut o secțiune de fani Kop of Boulogne (acum Boulogne Boys), mereu prezenți în una din peluzele Parc des Princes. Numele a prins cel mai bine la Liverpool, iar în prezent când spui The Kop, spui Anfield.

Surse: Anglofil.ro; TheAthletic.co.uk; Foto: Wikipedia.org; Liverpolecho.co.uk

Dacă îți place ce citești pe Tackle.ro:

  1. Abonează-te la newsletter-ul nostru săptămânal, prin e-mail.
  2. Urmărește-ne pe FacebookInstagramTwitter și Youtube.
  3. Ascultă podcast-ul Tackle Show pe Apple MusicSpotifyAnchor.fm sau pe Google Podcasts.