Nutmeg

Craci pe Tackle?!

Spaniolii îi spun “túnel” sau “caño”, brazilienii îi spun “caneta” sau “janelinha” , italienii și germanii îi spun ”tunnel”, turcii îi spun “beşik”, alte țări latine îi spun ”panna”, iar la noi orice om care a trecut măcar o dată pe un maidan a auzit expresia ”craci” sau ”urechi”.

Dacă în cazul ”tunelului” sau al românescului (printre) ”craci” nu e nevoie de prea multe explicații, total diferit e pentru englezi, acolo unde traducerea mot-a-mot a cuvântului ar fi nucşoară (sămânță mare ca o nucă rotundă, utilizată drept condiment). De unde până unde s-a ajuns la englezi de la legs la nutmegs?

Definiție

nutmeg
noun
UK /ˈnʌt.meɡ/ US /ˈnʌt.meɡ/

”craci”
”trimiterea mingii printre picioarele adversarului”

Originea termenului nutmeg

Originea semnificației pe care o știm în fotbal pentru nutmeg e destul de contestată. Până nu demult, se știa că nutmeg era un jargon folosit în zona Londrei în jurul anilor 1940 pentru picior. Totuși în cartea Football Talk – The Language And Folklore Of The World’s Greatest Game, Peter Seddon scrie că etimologia termenului e mult mai îndepărtată, având legătură cu activitățile comerciale din secolul 19.

De altfel, verbul ”nutmegged” apare chiar în dicționarul Oxford, cu sensul de a fi păcălit sau înșelat.

Nutmegged: Arising in the 1870s which in Victorian slang came to mean ‘to be tricked or deceived, especially in a manner which makes the victim look foolish”  (Oxford English Dictionary)

La acea vreme nucşoara (pentru că asta mai înseamnă “nutmeg” în engleză) era considerată o marfă valoroasă în exporturile dintre America și Anglia, iar unii comercianți americani încercau să-și înșele partenerii de afaceri, amestecând nucșoara cu anumite replici de proveniență lemnoasă. Englezii care desfăceau sacii veniți de peste ocean și vedeau că marfa primită nu e la nivelul așteptărilor erau descriși ca fiind ”nutmegged”.

“Being nutmegged soon came to imply stupidity on the part of the duped victim and cleverness on the part of the trickster.” (Football Talk – The Language And Folklore Of The World’s Greatest Game, Peter Seddon)

”Craci” celebri

George Best, Maradona, Ronaldo Grăsanul, Riquelme, Ronaldinho, Robinho, Neymar, Messi, Cazorla, Ben Arfa, Taarabt sau Hazard sunt câțiva din jucătorii cei mai renumiți pentru driblinguri sau pase printre picioarele adversarilor.

Cel mai ”insistent” cu acest procedeu e fără îndoială uruguayanul Luis Suarez, care în special în timpul perioadei din Anglia era renumit pentru driblingurile sale în spații închise. De altfel fanii Cormoranilor au și creat un banner la acea vreme cu textul ‘Suarez can nutmeg a Mermaid’ (Suarez poate să dea ”craci” unei sirene). 

Dan Petrescu marcând în poarta lui David Seaman la Mondialul din 1998, Luis Suarez ridiculizându-l pe David Luiz sau Leo Messi driblându-l elegant pe James Milner sunt doar câteva din momentele care ne-au rămas în amintire. Tu ce ”craci” celebri n-o să uiți niciodată?

Surse: theguardian.com; foto: itv.com

Dacă îți place ce citești pe Tackle.ro:

  1. Abonează-te la newsletter-ul nostru săptămânal, prin e-mail.
  2. Urmărește-ne pe FacebookInstagramTwitter și Youtube.
  3. Ascultă podcast-ul Tackle Show pe Apple MusicSpotifyAnchor.fm sau pe Google Podcasts.