Pundit

Sfârșitul anilor 2000, ascensiunea Youtube-ului și apariția a tot mai multe analize făcute de cei de la Sky Sports sau BBC pe net ne-au dat accesul la o cu totul altă lume și la un cu totul alt mod de a vedea analizat fotbalul. Departe de bălăcăreala și mitocănia din jurul fotbalului autohton, mulți analiști de la televiziunile de sport din UK ne-au arătat că se poate și altfel. Cred că au trecut mai bine de 7-8 ani, dar îmi amintesc și acum cum am rămas cu gura căscată când am văzut masterclass-ul lui Gary Neville pe tema simulărilor din fotbal.

În ziua de azi e aproape imposibil să urmărești o emisiune de la Sky Sports sau BT și să nu auzi măcar o dată termenul pundit. Ce înseamnă pundit și care e originea teremenului?

Definiție

pundit
noun [ C ]
UK /ˈpʌn.dɪt/ US /ˈpʌn.dɪt/

o persoană care cunoaște multe informații despre un anume subiect și care deseori este solicitată să își dea cu părerea despre acel subiect

Origine

Termenul de pundit se folosea inițial la descrierea unei persoane erudite, care conducea ceremonii religioase și oferea sfaturi regilor sau primarilor. Termenul își are originea în cuvântul pandit din limba indiană, iar pandit a derivat din limba sanscrită, unde pandita se referea la un om învățat sau un savant. Termenul pundit a intrat pentru prima dată în limba engleză la sfârșitul secolului al XVII-lea, referindu-se la un oficial al instanței din India Colonială care a sfătuia judecătorii englezi despre Legea hindusă.

În anii 1800, britanicii s-au confruntat cu probleme încercând să pătrundă în țările de de la frontiera de nord a Indiei. De aceea, englezii au instruit și au plătit localnici indieni pentru a cerceta terenul în locul lor. Acești ”inspectori de teren” au fost numiți pundits de către britanici.

Între timp, au apărut tot mai multe păreri care spun că folosirea actuală a cuvântului pundit provine de la o asociație din cadrul Universității Yale numită „The Pundits”.  Fondat în 1884, grupul a fost cunoscut de-a lungul timpului pentru că oferea opinii critice pline de umor și perspicacitate despre societatea și politica contemporană.

În prezent, punditry-ul a devenit un fenomen, iar la fiecare final de an, pe lângă premiile acordate celor mai buni jucători, au apărut și premii acordate celor mai buni pundits. Când vine vorba de fotbal și de analiza acestuia, e greu să excluzi opiniile unor pundiți-bandiți veritabili precum cei de la Tecăl sau a celor de la Sky Sports, care în special prin cuplul Gary Neville – Jamie Carragher au dus meseria asta la un alt nivel, mărturie stând și videoul de mai jos.

surse: dictionary.com; skysports.com

Dacă îți place ce citești pe Tackle.ro:

  1. Abonează-te la newsletter-ul nostru săptămânal, prin e-mail.
  2. Urmărește-ne pe FacebookInstagramTwitter și Youtube.
  3. Ascultă podcast-ul Tackle Show pe Apple MusicSpotifyAnchor.fm sau pe Google Podcasts.