Raumdeuter

Raumdeuter = fotbalist ofensiv care primește libertatea de a interpreta spațiile de pe teren în favoarea echipei sale, fără a avea un rol tactic bine definit.

Deși fiecare rol pe care l-ar putea juca un fotbalist într-o organizare tactică, are la bază geniul unui fotbalist sau inovația unei generații, cu greu putem găsi un termen din fotbal care să fie atât de strâns legat de un singur jucător. Termenul “Ramdeuter” a fost inventat pentru Thomas Muller, fotbalistul lui Bayern Munchen și campion mondial cu Germania în 2014. Mai mult, Ramdeuter a fost inventat chiar de Thomas Muller însuși!

Într-un interviu din 2011, când i s-a cerut să-și descrie rolul mai puțin obișnuit pe terenul de fotbal, Muller a spus “Ich Bin ein Raumdeuter”. Jocul Football Manager 2018 a inclus termenul în lista de roluri posibile pentru fotbaliștii ofensivi și așa a ajuns Ramdeuter să existe în cultura populară a fotbalului.

Tradus mot-a-mot, Raumdeuter înseamnă “cel care înțelege/interpretează spațiul”. Fotbalul fiind, în esență, un joc al ocupării premeditate a spațiului, pare destul de important ca un fotbalist să știe să citească spațiul, iar Thomas Muller tocmai la asta excelează. Știe să anticipeze unde va merge mingea și cum se vor așeza adversarii și colegii pe teren peste câteva secunde, iar viteza de reacție îl face să profite de contextul fazei.

Un Raumdeuter citește spațiul și îl interpretează pentru a-și crea un avantaj pozițional sau chiar pentru a marca. Are libertatea de a apărea oriunde în atac și intuiția este cea mai importantă calitate care-l ajută să se impună. Sistemul tactic nu poate produce un astfel de fotbalist, ci mai degrabă “geniul” jucătorului și originalitatea stilului său de joc îl fac pe acesta să fie o armă letală.

Poate că Raumdeuter este singurul rol tactic care sfidează ideea de organizare tactică și se bazează pe talentul care face un fotbalist să fie… mare sau oarecare.

Surse:

Dacă îți place ce citești pe Tackle.ro:

  1. Abonează-te la newsletter-ul nostru săptămânal, prin e-mail.
  2. Urmărește-ne pe FacebookInstagramTwitter și Youtube.
  3. Ascultă podcast-ul Tackle Show pe Apple MusicSpotifyAnchor.fm sau pe Google Podcasts.