Scudetto

Câți dintre noi nu ne-am îndrăgostit de fotbal în anii ’90, când Serie A era poate cel mai puternic campionat din lume. Cluburile din ”Cizmă” realizau cele mai importante transferuri, cei mai buni antrenori îi găseam tot in Italia, iar Serie A era produs bun pentru televizunile de pe glob, inclusiv pentru cele din România. Fie că urmăream fotbalul italian pe Acasă TV sau că trăgeam cu urechea pe Rai 1, încetul cu încetul am început să devin familiar cu termeni care mereu mi s-au părut că au un farmec aparte: scudetto, calcio di punizione, capocannoniere, fuoriclasse și altele. Dar ce înseamnă scudetto și cum a apărut acest termen?

Definiție

scudetto
/skuːˈdɛtəʊ/
noun
o decorațiune în culorile Italiei acordată echipei care câștigă Serie A într-un sezon și pe care aceasta o poate purta pe tricouri în sezonul următor. Cu timpul, termenul a început să fie folosit și ca sinonim pentru trofeul de campionă în Serie A.

Platini purtând scudetto-ul pe piept într-un meci juct împotriva lui Napoli, pe San Paolo.

Origine

Scudetto (în traducere mot-a-mot “mic scut”) a fost inventat în anii ’20 pentru a onora echipa câștigătoare a ligii naționale de fotbal (numele primei ligi devenind Serie A abia în 1929). Prima echipă care a purtat scudetto-ul pe tricouri a fost Genoa C.F.C., în 1924.

Istorii spun că cel care a inventat scudetto-ul pe care-l vedem pe tricourile campionilor este poetul și dramaturgul italian Gabriele D’Annunzio. În tinerețe, acesta era pasionat de fotbal, iar în 1887, în timpul unei vizite la Londra, a cumpărat o minge de piele de la un magazin al companiei care făcea atunci mingi pentru campionatul englez. Întors în Italia, D’Annunzio avea să joace fotbal cu prietenii săi din orașul natal, Pescara.

Mulți ani mai târziu, în 1920, fostul oraș austro-ungar Fiume (actualul oraș croat Rijeka) a fost anexat Italiei,iar același Gabriele D’Annunzio a propus ca echipa locală de fotbal să recunoască suveranitatea italiene asupra orașului, purtând simbolic pe tricourile de joc un scut pe care să fie cele trei culori de pe steagul italian: verde, alb. și roșu.

Inițiativa autorului italian a fost apreciată de cei către care conduceau fotbalul din Insulă, iar în 1924, Federația Italiană de Fotbal a luat decizia de a oferi posibilitatea echipei campioane de a purta pe piept acest scudetto în culorile drapelului, iar tradiția s-a păstrat până în prezent. În unele cazuri, scudetto-ul chiar a înlocuit emblema clubului pe tricouri!

Purtarea scudetto-ului de către campioni nu e un obicei prezent doar în fotbal. Campionatul italian de rugby a adoptat aceeași tradiție la patru ani după introducerea acesteia în fotbal, în 1928.

Recorduri

Cele mai multe titluri în Serie A le-a câștigat Juventus Torino (35), iar cea mai lungă serie de titluri consecutive (9) le aparține tot torinezilor, aceștia terminând pe primul loc de fiecare dată începând cu sezonul 2011-2012. Internazionale Milano are cele mai multe sezoane bifate în Serie A (88) și tot ei au recordul de victorii consecutive în Serie A, (11) în sezonul 2006-2007.

surse: focus.it – Chi ha inventato lo “scudetto”?; foto: skysports.com

Dacă îți place ce citești pe Tackle.ro:

  1. Abonează-te la newsletter-ul nostru săptămânal, prin e-mail.
  2. Urmărește-ne pe FacebookInstagramTwitter și Youtube.
  3. Ascultă podcast-ul Tackle Show pe Apple MusicSpotifyAnchor.fm sau pe Google Podcasts.