Câți dintre noi nu am auzit măcar o dată cuvântul skipper în timpul unei transmisiuni în limba engleză și nu ne-am întrebat la ce se referea comentatorul meciului?

Definiție

skipper
noun [ C ]
UK /ˈskɪp.ər/ US /ˈskɪp.ɚ/

căpitanul unei echipe de fotbal.

Origine

Termenul de skipper își are originea în cuvântul olandez schipper. Termenul schipper (tradus în engleză shipper) se referă la o persoană care se află la cârma unui vapor. Pe lângă responsabilitățile de conducător al vasului, schipper-ul are în atribuții și asigurarea siguranței personalului, dar și a pasagerilor de pe vas.

De aici, n-a durat mult până când termenul a fost preluat în fotbal, acolo unde despre nevoia de a avea un lider în teren nu mai e nevoie de nico explicație.

Conform Regulilor Jocului ale FIFA, singura responsabilitate a unui skipper e să participe la tragerea la sorți de la începutul meciului pentru alegerea terenului sau la cea a alegerii porții la care se execută loviturile de departajare, atunci când e cazul.

Căpitanii nu au nicio autoritate pentru a contesta deciziile arbitrilor, dar în cazul unor situații speciale de pe teren sau din stadion, arbitrii pot discuta cu cei doi căpitani pentru a încerca să remedieze anumite evenimente.

Atunci când se dispută o finală, la finalul meciului, căpitanului echipei învingătoare îi este înmânat trofeul. De asemenea, de multe ori, căpitanul este liderul din vestiar, își motivează coechipierii atunci când e nevoie și ajută noi-veniții să se acomodeze mai rapid în sânul echipei.

Recorduri

Pentru naționala Angliei, recordul de meciuri cu banderola de căpitan pe braț este împărțit de Billy Wright și Bobby Moore, ambii cu 90 de partide în postura de skipper. Ei sunt urmați de Bryan Robson (65), David Beckham (59), Steven Gerrard (38), Alan Shearer și John Terry (ambii cu 34).

În cazul României, recordul de meciuri cu banderola de căpitan pe braț îi aparține lui Gheorghe Hagi (65). ”Regele” este urmat de Cristi Chivu (50), Costică Ștefănescu (43), Cornel Dinu (38) și Gheorghe Popescu (34).

surse: indiatimes.com; wikipedia.org

Dacă îți place ce citești pe Tackle.ro:

  1. Abonează-te la newsletter-ul nostru săptămânal, prin e-mail.
  2. Urmărește-ne pe FacebookInstagramTwitter și Youtube.
  3. Ascultă podcast-ul Tackle Show pe Apple MusicSpotifyAnchor.fm sau pe Google Podcasts.

Alex works in the IT Industry, he's an avid reader who likes to find beauty in football. He supports Arsenal FC. Based in Iasi, Romania, he's a coffee lover and a fan of almost everything that has a guitar and a British accent. @alexxx_avr.