Analiză

Hunger Games în Premier League: jocurile retrogradării. Care sunt favoritele la salvare, cu două etape rămase din sezon?

O singură candidată la retrogradare sau, mai degrabă, o echipă care încă n-a retrogradat ÎNCĂ (Middlesbrough, evident), nu a jucat în runda 36 din Premier League, din care s-au consumat 7 meciuri până la momentul redactării acestui text. La finalul unei sâmbete nebune de campionat englez, cu două mari surprize în zona retrogradării câteva observații despre lupta pentru supraviețuire, dar și o tentativă de a afla care sunt favoritele la salvare, cu două etape rămase din sezon?

Care sunt echipele salvate, matematic, de la retrogradare, după etapa 36?

Leicester, Bournemouth și West Ham s-au salvat, matematic, de la retrogradare, după etapa 36. De la locul 11 (inclusiv), în sus, toate echipele ramân și în sezonul următor în Premier League (click aici pentru clasamentul actualizat la zi). Cu cel puțin un punct pe Anfield (vezi aici programul meciurilor rămase), lor li se poate alătura și Southampton până la finalul rundei.

Cine se bate pentru salvare în ultimele două runde?

Privind clasamentul din dreapta, fără prea multe detalii, observăm că Southampton, Stoke, Burnley și Watford mai pot retrograda, dar doar teoretic pentru că adevărata luptă se duce de la locul 16 în jos.

După etapa 36, Hull cade sub linie după o înfrângere cu retrogradata Sunderland, pentru că așa e în Premier League: oricine poate bate pe oricine, oricând. Asta a înțeles și Swansea, care profită de cadoul neașteptat venit de la Hull, o bate pe Everton și trece deasupra liniei.

Crystal Palace (38 de puncte), Swansea (35 de puncte) și Hull (34 de puncte) se vor bate acum pentru locurile 16 și 17. Iată programul pe final pentru cele 3:
Crystal Palace: Hull (acasă), Manchester United (deplasare).
Swansea: Sunderland (deplasare), West Brom (acasă).
Hull: Crystal Palace (deplasare), Tottenham (acasă).

Crystal Palace vs Hull e un meci crucial, care se joacă duminica viitoare. Cu o remiză, Big Sam mai bifează un bonus de salvare și Crystal Palace mai trăiește un sezon în Premier League.

Avantajul lui Crystal Palace e că au nevoie de un singur punct și că au meci cu o echipă disperată, care se va deschide în căutarea victoriei.

Avantajul lui Swansea e că are două adversare de la care poate lua puncte (chiar 6!), spre deosebire de Hull și Palace, care-și joacă ultimul meci din sezon cu adversari din Top 6.

Cert este că locul 17, primul deasupra luniei retrogradării, se va juca până în ultimul minut al sezonului de Premier League!

Mai are Middlesbrough vreo șansă de a se salva de la retrogradare?

Boro are 28 de puncte și cade, matematic, luni seara, pe Stamford Bridge, la orice rezultat în afară de victorie. Judecați voi dacă mai au vreo speranță… Ar mai fi păstrat șanse teoretice doar dacă pierdeau atât Hull, cât și Swansea.

Ce spun statisticile despre retrogradare, în istoria Premier League?

38.3 e media de puncte necesară salvării (din 1995/1996 încoace, cu 20 de echipe în Premier League). Pe ultimii 5 ani, fix 38 de puncte.

35.8 e media de puncte a prime retrogradate în istoria Premier League cu 20 de echipe, iar pe ultimii 5 ani e 35.4.

Sursa foto: PremierLeague.com

Dacă vă plac articolele noastre, ne puteți urmări pe Facebook, Twitter și pe canalul de Youtube.

Tags

Vlad Bogos

Diavol roșu de când regele Angliei era un francez. Specialist în management de servicii IT, meșteșugar de cuvinte în timpul liber. Fondator al grupului de fani Premier League România și ctitor al acestui site.

Citește și

Close