Text scris de Alin Mazere, unul dintre primii membri ai grupului de fani Premier League România. Emigrantul, cel mai înfocat fan Barca din Premier League, îl urmează pe Pep oriunde, anul acesta devenind cetățean de Manchester.

Permiteți-mi vă rog să sparg gheața pentru sezonul Premier League 2016-2017. Let the show begin!

Istorie

Middlesbrough F.C. este pentru cunoscători, unul dintre cele mai vechi cluburi de fotbal din lume cu o istorie de 140 de ani (atestat documentar în 1876), iar pentru suporterii superficiali din România, clubul care a pus piedică Stelei în 2006 în șansa de a junge într-o finală de cupa Uefa cu Sevilla având drept călău – superstarul Maccarone, care încă este active din punct de vedere fotbalistic și joacă la 37 de ani în Serie A la Empoli.

Boro nu are un palmeras de invidiat, chiar dacă pe acele meleaguri se juca fotbal cam în același timp când noi, românașii, lustruiam săbiile pentru Războiul de Independență, astfel deține o League Cup, adăugată în vitrină în 2004 după ce a disputant finala cu Bolton. De asemenea au 4 titluri de campioni în Championiship (1927, 1929, 1974, 1995). Însă s-au descurcat excelent la pierdut trofee obținând de multe ori titlul de “finalist” după cum urmează: Championship – 1902, 1992, 1998, 2016, League Cup – 1997 (Leicester) și 1998 (Chelsea), FA Cup – 1997 (Chelsea) și bineînțeles Cupa Uefa – 2006 (Sevilla). Din 1995, Boro joacă meciurile de acasă pe Riverside Stadium – 33.746 locuri. Principalele rivale sunt Sunderland, Newcastle și Leeds United.

Promovare

După 7 ani de rătăcire în Championship, Middlesbrough reușește promovarea de pe locul secund dar nu însă fără emoții. În etapa 46 se întâlnesc locurile 2 – Boro și 3 – Bringhton & Hove Albion. După rezultatul din tur (3-0 pentru Boro), aceștia aveau nevoie să betoneze un rezultat de egalitate pentru a scăpa de emoțiile playoff-ului, lucru care s-a și întâmplat, scor final 1-1. Statistica primelor 6 ocupante din Championship spune că Boro deține cel mai slab atac cu 63 de goluri și cea mai bună apărare cu 31 de goluri încasate.

Manager

Spaniolul Aitor Karanka este un nume raltiv nou pentru primul eșalon al managerilor. Fostul jucător al Realului este la Boro doar la a treia experiență după Spania U16, Real Madrid – secund pentru Mourinho. După ce a aterizat la Boro în noiembrie 2013, a reușit în doi ani și jumătate promovoarea în Premier League, echipa având o medie de 1.52 goluri date pe meci și 0.9 încasate și o rată de victorii de 54%. Din punct de vedere tactic, Karanka a jucat clasicul 4-2-3-1 pe care cred cu tărie că îl va folosi și în Premier League pentru a evita retrogradarea.

Transferuri

La cum arată Campania de transferuri până în acest moment, cu o lună înainte de deadline, suspectez că Boro are ambiții mari și dorește o clasare fără emoții spre sfârșitul sezonului 2016 – 2017.

Capitolul IN începe cu:

Marten de Roon – olandezul pare alesul antronorului pentru a duce greul echipei în partea mediană. După un sezon în care a jucat 36/38 meciuri pentru o echipă de pluton din Seria A, Atalanta pentru care a marcat un gol și a dat două pase decisive, de Roon este cumpărat de Boro cu 12.75 mil lire, o sumă de trei ori mai mare decât valoarea sa, conform transfermarkt. Poate deveni olandezul un star în Premier League jucând la o echipă modestă? Este greu să ne mai dăm cu părerea după epic fail-ul de sezonul trecut cu Leicester City.

Viktor Fischer – de data asta mi se pare un transfer excellent. Danezul a fost cumpărat de la Ajax pentru 4.25 mil. Lire, un preț grozav pentru tânărul de 22 de ani care se va coace în duelurile din Premier League. Fischer a avut un sezon bun în Olanda jucând 49 de meciuri și marcând 12 goluri în toate competițiile. Se anunța că fiind titularul de drept al postului de Left Wing.

Antonio Barragan – fundașul dreapta titular al Valenciei ajunge pe Riverside contra sumei de 2.30 mil. Lire.

Bernardo Espinosa – după ce și-a ajutat echipa, Sporting Gijon, să se salveze de la retrogradare în ultima etapă, columbianul ajunge liber de contract la Boro, fiind un jucător de talie (1.92), acesta poate fi o soluție pentru echipa lui Karanka.

Victor Valdés – cândva feblețea mea, Valdés își va blestema ziua când a plecat de la Barcelona pentru că este una și aceeași cu ziua când cariera sa s-a prăbușit și a căzut de pe soclul de superstar. Fiind foarte greu să îi ia față lu De Gea la United, jumătatea sezonului trecut, Valdés a fost împrumutat în Belgia la Standard Liege unde a jucat 8 meciuri și a încasat 13 goluri. Probabil că portarul care a ajuns gratis la Boro se va agăța de una dintre ultimele șanse ale carierei pentru a demonstra că nu este încă terminat. Dacă urmează un alt fail, Valdés este PA!

Gaston Ramires – după ce a expirat împrumutul la Boro de la Southampton, aceștia l-au achiziționat liber de contract după un sezon bunicel 23 meciuri și 7 goluri, pentru a ajuta la salvarea de la retrogradare din postura de mijlocaș în spatele vârfului.

Brad Guzan – un al GK? Da, stranie mișcare. Acum sunt 4 portari în lot. Internaționalul American a încasat două goluri pe meci sezonul trecut la Aston Villa, 64 în 32 de meciuri. Oare a fost adus pentru noroc?

Alvaro Negredo – un împrumut excellent, cred că Valencia a renunțat cam ușor la spaniol după ce au dat în 2015 24 mil lire lui City. Chiar dacă nu a avut un sezon prea grozan în La Liga, 12 goluri în 40 de meciuri în toate competițiile, Negredo s-a descurcat bine în Premier League, în sezomul 13/14 cu 23 goluri în 49 meciuri. Cred că se va impune ca titular.
Jordan Mcghee – un alt împrumut, probabil doar pentru meciuri de cupă. Tânărul de 20 de ani a jucat pentru Harts în Scoția 28 meciuri și a marcat 1 gol. Prbabil va fi rezervă lui Barragan.

Capitolul OUT este ceva mai light:

Jonathan Woodgate – după 4 ani de la a treia descălecare la Boro, fostul fundaș al Realului a părăsite formația liber de contract fără o destinație cunoscută. Nu a fost om de bază, anul trecut a prins un singur meci.
Rhya Williams – pleacă liber de contract în țara natală, Australia pentru care nu a jucat nici un meci sezonul trecut pentru Boro. A fost împrumutat în ianuarie la Charlton.
Connor Ripley – portarul de 23 de ani este din nou împrumutat de data această în League 1 la Oldham Athletic după ce sezonul trecut a jucat la Motherwell în Scoția.
Michael Agazzi – italianul se întoarce la AC Milan după ce nu a prins nici un minut la Boro.
Kike Sola – în jumătate de an la Boro, spaniolul a prins doar două meciuri și astfel se întoarce la Bilbao.

Echipa în acest moment pentru sezonul 2016/2017

Portari:

 • Victor Valdés – Probabil va fi titularul de drept până la primele gafe amețitoare.
 • Dimitrios Konstantopoulos – veteranul de 38 de ani a contribuit decisiv la promovare jucând toate meciurile și reușind 22 de clean sheets. Probabil va mai fi ținut încă un an, ca recunoștință.
 • Brad Guzan – no comment.
 • Tomas Mejias – portarul crescut de Real Madrid probabil că va fi a treia sau a patra opțiune în acest sezon.

Fundași:

 • Antonio Barragan – fundaș dreapta, abia sosit;
 • Berbardo Espinosa – abia sosit, Columbian are și cetățenie spaniolă.
 • Ben Gibson – jucător de bază sezonul trecut, 36 meciuri, 1 gol.
 • Daniel Ayala – spaniolul a făcut cuplu în apărare cu Gibson, 39 meciuri, 3 goluri.
 • Dael Fry – puștiul de 19 ani crescut de Boro va avea șansa de a jucat în Premier League.
 • Adam Jackson – anul trecut a jucat un singur meci în cupă, probabil că și anul acesta va fi împrumutat sau ținut doar pentru situații de urgență.
 • Emilio Nsue – fundașul dreapta spaniol a fost titularul postului jucând 46 meciuri și marcat 3 goluri + 2 pase decive.
 • Alex Baptiste – tot fundaș dreapta fără nici un minut anul trecut, probabil va avea soarta lui Jackson.
 • George Friend – prieten cu postul de fundaș stânga, acesta a jucat 45 de meciuri marcând un gol și dând 6 pase decisive.
 • James Husband – împrumutat anul trecut la Huddersfield, James va fi soțul ideal pentru postul de rezervă a prietenului George.

Mijlocași:

 • Marten de Roon – abia sosit, se așteaptă foarte multe de la el.
 • Stewart Downing – ex cormoranul a fost jucător de bază anul trecut jucant 49 de meciuri și marcad goluri + 6 pase decisive. Un procentaj destul de slab.
 • Gaston Ramires – a fost achiziționat definitiv.
 • Julien de Start – nu se pune mare bază în el, sezonul trecut a fost împrumutat în Belgia la Standard.
 • Bryn Morris – un alt jucător doar pentru statistică, nu a jucat nici un minut anul trecut.
 • Adam Clayton – mijlocaș central a jucat pentru Boro 48 meciuri și a marcat un singur gol.
 • Adam Forshaw – britanul a bifat anul trecut 34 meciuri și 2 goluri.
 • Grant Leadbitter – Căpitanul lui Boro a jucat 46 de meciuri și a marcat 3 goluri + 4 pase decisive în toate competițiile.
 • Carlos de Pena – a prins doar 6 meciuri sezonul trecut, fiind împrumutat în Uruguay la Club de Nacional. Nu se va pune mare bază pe el.
 • Adam Reach – anul trecut a fost împrumutat la Preston North End, unde a făcut o figură frumoasă.
 • Albert Adomah – titularul de drept al postului de Right Wing, ghanezul a jucat 47 de meciuri și a marcat 8 goluri având și 8 pase decisive.
 • Viktor Fischer – abia sosit, va fi un contracandidat serios pentru Downing.

Atacanți:

 • David Nugent – englezul de 31 de ani și-a ajutat echipa anul trecut pentru a junge în Premier League prin cele 38 de meciuri și 8 goluri marcate + 8 assist-uri.
 • Christian Stuani – uruguayanul a jucat 39 de meciuri și a marcat 11 goluri.
 • Alvaro Negredo – abia sosit, cred că se va impune ca titular.
 • James Rhodes – cumpărat cu 10 mil de lire de la Backburin în februarie, scoțianul a marcat 6 goluri în 18 meciuri și a oferit 3 pase de gol.

Pronostic

În formula la care cred că managerul spaniol nu va renunța, 4-2-3-1 preconizez următoare echipă:
Valdés – Friend – Ayala – Gibson – Barragan (Nsue) – Laedbitter – de Roon (Clayton) – Fischer (Downing) – Ramirez – Adomah – Negredo (Rhodes)

Boro nu arată rău deloc și mizez pe faptul că antrenorul Karanka va ști cum să îi facă pe băieți să evite retrogradarea. Chiar mizez pe această evitare. Pronosticul meu – locurile 10-15.