În 1851, Royal Society for the Encouragement of Arts, Manufactures and Commerce, din care făcea parte și Prințul Albert (englezul, nu cel de la Monaco), a organizat un târg mondial care să arate tuturor designul și tehnologiile industriale moderne dezvoltate de către producătorii din întreaga lume în vremea Revoluției industriale. Organizarea acesteia a fost un răspuns la Expoziția Industrială Franceză din 1844 așa că principalul obiectiv a fost acela de a arăta că Marea Britanie este liderul industrial la nivel mondial.

Să impresionezi o lume întreagă nu este ușor, așa că englezii aveau nevoie de ceva spectaculos. Arhitectul Joseph Paxton a proiectat un palat care să găzduiască peste 14.000 de expozanți. Lungă de 564 m și cu o înălțime interioară de 39 de metri, clădirea nu avea nevoie însă de lumini interioare. La vremea respectivă, avea cea mai mare suprafață vitrata din lume, pentru că Paxton a folosit sticlă atât pentru pereți cât și pentru acoperiș. Clădirea a început să fie numită Crystal Palace, iar expoziția a fost un succes răsunător. Intial construită în Hyde Park, după expoziție, clădirea a fost mutată Sudul Londrei, iar cartierul respectiv a fost redenumit Crystal Palace. Parcul unde a fost amplasată clădirea includea și un stadion care din 1851 și până în 1914 a găzduit finala FA Cup și care a fost prima casă a echipei de fotbal.

Crystal Palace FC a fost înființat în 1905 pentru că proprietarii expoziției aveau nevoie să atragă oamenii din cartier. A aplicat împreună cu Chelsea și Southampton să joace în English Football League (Premier League de azi), însă a fost singurul din cele 3 cluburi care a fost refuzat așa că o lungă perioadă istoria lui Crystal Palace este legată de ligile inferioare. Mai mult decât atât, din cauza Primului Război mondial a fost nevoită să părăsească stadionul pe care s-a infiinatat. Schimbă stadionul de 3 ori și în 1924 ajunge pe Selhurst Park unde joacă și astăzi. Este un stadion modest de doar 26.000 de locuri dar anul trecut asistența a fost de 93.6% în Premier League. Poate această medie ar fi fost chiar mai mare dacă echipa reușea să își păstreze forma de la începutul sezonului. Din păcate pentru ei, au avut o serie neagră de 14 meciuri consecutive fără victorie, care a pecetluit soarta campionatului. Un modest loc 15. Una peste alta însă, 2015-16 a fost un sezon bun pentru această echipă. S-au menținut în prima ligă și au ajuns în finală FA Cup, cea mai importantă realizare din ultimii 22 de ani. O singură dată în istorie au mai reușit să ajungă în finală FA Cup, în sezonul 1989-90, atunci când Alan Pardew se afla pe teren.

Că tot am ajuns la Pardew, oare o să îl mai vedem dansând în acest sezon? Echipele create de el sunt surprinzătoare. Îi place să joace 4-2-3-1, sau variații ale acestei formații, iar cea mai bună clasare a fost un loc 5 în sezonul 2011-12 cu Newcastle. Chiar și în sezonul trecut, a terminat turul pe locul 5, dar ce s-a întâmplat în retur a fost incredibil. Până la sfârșitul campionatului au pierdut 10 poziții fiiind la doar 5 pct distanță de zona retrogradabila. Oare și-a dat seama Pardew de ce are nevoie pentru a menține forma echipei până la finalul sezonului? Deocamdată au făcut doar 3 achiziții în această vară, dar mai sunt în căutarea unui atacant (cel puțin). Au renunțat deja la 3 atacanți în perioada de transferuri așa că o adiție pe această poziție ar fi necesară.

L-au adus pe Steve Mandanda la 31 de ani și liber de contract de la Marseille. Este fără îndoială un portar foarte bun, peste valoarea echipei aș putea spune. Wayne Hennessey este suficient de experimentat, are 29 de ani iar în sezonul trecut fost titular în total, în 38 de partide, dar în acest sezon va avea o concurență serioasă. Cel mai probabil, Mandanda va fi titular, iar a 3-a opțiune va fi Julian Speroni, un argentinian care în trecut a fost votat de 4 ori cel mai bun jucător al Vulturilor (Eagles-porecla lui Crystal Palace F.C) așa că postul de portar este foarte bine acoperit.

O altă achiziție din această vară este și James Tomkins (11.7 m E), fundaș central, englez. A fost crescut de West Ham până la cei 27 de ani pe care îi are în prezent. A fost om de bază în sezonul trecut când a jucat în 28 de partide pentru Ciocănari. Cel mai probabil, îl va înlocui pe Damien Delaney care tocmai ce a împlinit 35 de ani, iar ritmul alert din Premier League începe să fie prea mult pentru picioarele sale. Delaney va fi a 3-a opțiune, dar un adversar incomod pentru Tomkins și e posibil ca în primele luni de zile, până se acomodează Tomkins, pe el să îl vedem titular.

Scott Dann, 29 de ani, va fi noul căpitan al Vulturilor. Pardew a declarat că era nevoie de o schimbare are Scott Dann fi un lider bun. Într-adevăr, sezonul trecut, conform WhoScored, fost 3-lea cel bun jucător echipei jucat nu de 42 de partide. reușit marcheze 5 goluri campionat. Fără , este un fundaș de calitate este foarte important pentru Palace.

Pape Souare Zeki Fryers opțiunile pentru flancul stâng apărării. Souare fost titular sezonul trecut nici anul acesta nu o o prea . Pardew pare nu foarte mult pe Fryers așa probabil Souare fi titular 30 de partide campionat.

Joel Ward și Martin Kelly se vor lupta pentru postul de fundaș dreaptă. Amândoi sunt englezi, au 26 de ani și sunt puțin cam înalți pentru poziția pe care trebuie să o joace, cu 188 respectiv 191 cm. Ward pare să aibă prima șansă, așa cum s-a întâmplat și în sezonul trecut însă Kelly nu va ceda fără să lupte. A prins partide importante anul trecut cu Spurs, United, City și chiar împotriva fostei sale echipe, Liverpool.

Mijlocaș la închidere este Mile Jedinak, fostul căpitan. Are 32 de ani și în sezonul trecut a prins 27 de partide în campionat cu o medie de 0.78 puncte câștigate per meci. Este cea mai mică medie din cei care au jucat peste 10 partide în sezonul trecut. Poate a fost doar ghinionist. La urma urmei a pierdut câteva partide la începutul campionatului din cauza unei accidentări. Adversarul direct va fi Joe Ledley, care vine după un campionat european în care Țara Galilor și-a depășit așteptările, iar el a jucat în toate cele 6 partide. S-ar putea că încet încet să îi ia locul lui Jedinak.

Cel mai important jucător de la mijlocul terenului este Yohan Cabaye care e deja a 2-a oară sub comanda lui Alan Pardew. Un jucător care poate trage echipă după el, pare să fie esențial pentru jocul gândit de Pardew, deși poziția sa în echipă nu este fixă. Poate juca la închidere sau mai avansat, în funcție de adversar și planul tactic deși e clar că nu este un mijlocaș ofensiv în adevăratul sens al cuvântului. Oricum, francezul are multă energie și poate recupera multe baloane care se vor dovedi utile mai ales având în vedere flancurile Vulturilor. Dar ajungem și acolo. James Mcarthur va prinde și el câteva partide la mijlocul terenului. În sezonul trecut a jucat în 31 de partide, dintre care 28 ca titular. Specialitatea casei, sunt tackling-urile și intercepțiile, un luptător adevărat. Ce să mai, un braveheart de pe terenul de fotbal (că doar e scoțian).

Jordon Mutch va fi rezervă dar profilul lui este mai mult ofensiv. Are însă un procentaj paselor reușite slab, de doar 77.9%. Pe el ar fi speranțe care nu explodează sezonul nu vor fi probleme cu accidentările, vor prinde de puține minute, Jonatham Williams Hiram Boateng. E foarte posibil măcar unul din cei 2 fie împrumutați la sfârșitul perioadei de transferuri.

Un lucru e cert. Vulturii au aripi. Atât cei din sălbăticie cât și cei din Premier League. Bolasie nu mai e de mult o surpriză. Este unul dintre cei mai tehnici jucători de pe teren, iar Palace e norocoasă că îl au. Are o medie de 2.9 driblinguri pe meci și el poate schimba soartă unui meci în câteva secunde. Joacă aripă stânga în principal însă face schimb de flancuri din când în când și poate juca și în centru. Mai mult de atât, poate juca și vârf. Având în vedere că ăsta e capitolul slab al lui Palace, e posibil ca în acest sezon să fie împins pe această poziție în tot mai multe situații. Ar fi păcat însă, pentru că asta înseamnă mai puține minute cu mingea la picioare. E un jucător pe care îți face plăcere să îl urmărești și te face curios, să vezi oare ce o să mai inventeze. Congolezul a avut un sezon mai slab ca precedentul, dar rămâne una din atracțiile echipei. Zaha, aripa dreaptă, a început să crească din nou după experiența nefericită de la United. A fost ales cel mai bun jucător în sezonul trecut, ceea ce spune multe despre evoluția și maturizarea lui. Atu-ul principal este viteza. Știe sa dribleze și o face des, însă nu este la fel de spectaculos precum Bolasie. Pe de altă parte, a fost mai eficient decât acesta, reușind în medie cu 30% mai multe pase decisive pe meci și chiar și mai multe driblinguri. Are doar 23 de ani și încă mult potențial. Va avea destule ocazii să își arate calitățile.

Al treilea transfer din acest sezon și cel mai scump până în acest moment, este Andros Townsend. A fugit de la retrogradata Newcastle cât a putut de repede. A ajuns acum la 25 de ani și spre deosebire de Zaha, pare ca nu o să își atingă niciodată potențialul pe care îl arată la Spurs. Și el este foarte rapid și de tehnic, dar ceva nu se jocul lui. Are câteva meciuri bune, uneori cu execuții spectaculoase, după care cade anonimat. Din punctul meu de vedere, este lui de prinde o care lupte pentru cupele europene. curios unde fi jucat de către Pardew. Pare fie versatil de Bolasie Zaha, dar același timp de ce nu joci pe cei doi pe posturile naturale doar faci loc lui Townsend? Vom vedea la începutul campionatului.

Cei care vor fi mult rezerve totuși jucători decenți cu . Jason Puncheon, Bakary Sako Lee Chung-Yong. Puncheon pare fie omul bun la toate. oriunde la mijlocul terenului, iar sezonul trecut fost folosit principal mijlocaș ofensiv. sezonul ce urmează, cu nu prinde la fel de multe partide titular dar rămâne un jucător decent ce poate oferi o acoperire pentru orice alt mijlocaș.

Pe postul de vârf sunt deocamdată doar 2 pretendenți, Connor Wickham, 23 de ani si Fraizer Campbell ajuns la 28 de ani. Wickham ar fi de folos echipei daca ar reuși sa tina bine de balon si le creeze oportunități coechipierilor. E un executant bun de lovituri libere, are un joc aerian decent așa e posibil fie centrul atenției la fazele fixe.

Alan Pardew pare că nu știe o cale de mijloc, având în ultimele 5 sezoane o medie de 38% victorii, 21% egaluri și 40% înfrângeri. În sezonul trecut, 12 din cele 18 înfrângeri au fost la o diferență de un singur gol așa ca au potențial să termine sezonul mai sus în clasament. Arată bine apărarea Vulturilor și sigur echipa va avea mai multă încredere să încerce să obțină un rezultat pozitiv, ceea ce mă face să cred că se vor lupta undeva la mijlocul clasamentului. O clasare pe locurile 7-9 ar fi excelentă, dar totuși puțin probabilă. Mai degrabă o luptă pe locurile 10-12 pare pare să fie destinul Vulturilor.

În încheiere va las un citat din Regele Edward al VII-lea, cel în perioada căruia a fost înființată Crystal Palace: „Because a man has a black face and a different religion from our own, there îs no reason why he should be treated as a brute.”-Edward (complaining to his mother about British treatment of native Indians). Respect.

    Un comentariu la “Crystal Palace – previziuni din presezon”

    Comments are closed.