N-o să uit niciodată un slow-motion pe care l-am văzut acum câțiva ani în Premier League. Într-un Arsenal vs Manchester City, spaniolul Arteta înscria cu o torpilă din afara careului, pe lângă Joe Hart, iar televiziunea care realiza transmisiunea urmărea mingea cu o stabilitatea nefirească a camerei pe traseul spre poartă, pe o traiectorie perfect sincronizată. Cum era posibil așa ceva? Golul părerea cu atât mai spectaculos cu cât vedeam reluarea de mai multe ori. Am citit ulterior că în mingi există un chip, care permite camerelor să sincronizeze filmarea cu balonul, ceva ce un cameraman uman n-ar putea niciodată să facă. Tehnologia în fotbal e abia la început. Ce ne va mai aduce oare?

În ultimii ani ne-am obișnuit cu filmări spectaculoase, cu „păianjenul” care veghează deasupra marilor stadioane, aducând imagini care-i amețesc pe cei cu rău de înălțime, iar tehnologia goal-line se folosește deja în Premier League, dar se vorbește din ce în ce mai des despre introducerea tehnologiei video care să-i ajute pe arbitri să ia deciziile corecte la fazele greu de judecat într-o fracțiune de secundă în teren. Un astfel de moment s-a consumat aseară, în amicalul Franța vs Spania (încheiat 0-2), când golul lui Griezmann a fost corect anulat, pe motiv de off-side, dar doar în urma vizionării probelor video.

Priviți acest clip, care ne pune în postura asistentului, pentru a judeca off-side-uri în timp real, fără reluări:

Nu e tocmai ușor, nu-i așa? Cert e că, oricât de competent și de experimentat ar fi un arbitru, este imposibil să nu greșească. Pentru tușieri mai ales, sunt multe faze la care 5-10 cm țin un jucător în joc sau în offside, iar arbitrul trebuie să vadă asta de la 30-40 de metri distanță, într-o fracțiune de secundă. Așa apar descreierații care urlă la lună despre conspirații cu arbitri, încinși de faze care de la televizor, pe 2-3 reluări slow-motion, par extrem de clare. Din iarbă nu are cum să fie vreodată atât de clar.

Tehnologia video rezolvă problema: un arbitru care stă cu ochii pe ecrane, judecă informat (exact ca un suporter, doar calificat în arbitraj) și comunică aproape instant cu arbitrul principal. Aici intervine îngrijorarea: cât de multe se va fragmenta jocul? Deocamdată nu avem niciun motiv serios de îngrijorare. De exemplu, golul lui Griezmann a fost anulat în aproximativ 50 de secunde. Câte faze atât de strânse vom vedea într-un meci? Două sau trei, adică 2-3 minute de întrerupere per meci? Pentru mine e acceptabil, mai ales că acești timpi se vor reduce pe măsură ce arbitrii se vor familiariza cu tehnologia, iar aceasta va avansa.Tehnologia vine în sprijinul deciziilor arbitrilor, nicidecum pentru a le înlocui.

Sunt deciziile greșite parte din farmecul jocului? Da, sunt, dar doar cât timp nu știm cum să le eliminăm. Orice schimbare majora va întâmpina rezistența din partea publicului, dar evoluția tehnologică e inevitabilă în fotbal.

Închei simplificând la maxim oportunitatea tehnologiei: preferăm să lăsăm deciziile grele pe arbitri ca John Moss sau Mike Dean sau ne asumăm mici întreruperi și acceptăm viitorul inevitabil al fotbalului? Ce ziceți?

*   Tehnologia video ar putea fi introdusă în Anglia începând cu sezonul următor, pentru Cupa Ligii, conform unei declarații a lui Shaun Harvey (președintele English Football League). În finala din acest an din EFL Cup, italianului Gabbiadini i-a fost anulat un gol valabil, pe motiv de off-side, faza fiind foarte clară pe reluare.

Dacă vă plac articolele de pe site, ne puteți urmări pe Facebook, Twitter și pe canalul de Youtube. Sursa foto: Phys.org.

Diavol roșu de când regele Angliei era un francez. Specialist în management de servicii IT, meșteșugar de cuvinte în timpul liber. Fondator al grupului de fani Premier League România și ctitor al acestui site.