
Mondialul din ’98 a fost ultimul la care a participat echipa națională a României. Chiar dacă ai noștri au mai prins, de atunci, trei ediții de EURO, ultima victorie românească la un turneu final datează de la EURO 2000. După ce învinseseră Anglia și la Coupe du Monde, cu doi ani mai devreme, tot în grupe (2-1), România avea să întâlnescă același adversar și în grupa A de la EURO 2000.
Grupa A de la EURO 2000
Fiecare turneu final are o „grupă a morții”. La Europeanul din 2000, România a avut privilegiul de a juca într-o astfel de grupă, alături de Portugalia, Germania și Anglia. Toate cele 4 echipe aveau fotbaliști de clasă, așa că ecuația calificării n-a fost niciodată simplă. Iată rezultatele primelor două runde:
- Germania – România 1-1 (Moldovan 0-1, Scholl 1-1)
- Portugalia – Anglia 3-2 (Scholes 0-1, McManaman 0-2, Figo 1-2, Pinto 2-2, Gomes 3-2)
- România – Portugalia 0-1 (Costinha)
- Anglia – Germania 1-0 (Shearer)
Înaintea ultimei etapei, așa arăta clasamentul grupei:
- Portugalia – 6 puncte (golaveraj 4-2)
- Anglia – 3 puncte (golaveraj 3-3)
- România, Germania – 1 punct (golaveraj 1-2)
Portugalia era relaxată deja, dar Anglia avea nevoie de egal cu România pentru a se califica în sferturi, fără a depinde de celălalt rezultat.
Cine eram noi și cine… erau ei?
Pe 20 iunie 2000 s-a jucat calificarea în sferturi din Grupa A de la EURO. La Charleroi, pe Stade du Pays, în fața a 30.000 de spectatori, Anglia pornea ca mare favorită în duelul cu Tricolorii. De ce?
Golgeterul all-time al campionatului englez, Alan Shearer, era încă în vârf de productivitate, McManaman tocmai câștigase Liga Campionilor cu Real Madrid, frații Neville, Beckham și Scholes erau deja multipli campioni ai Angliei și câștigători de triplă istorică la Man United, iar puștiul-minune Michael Owen era la doar un an distanță de câștigarea Balonului de Aur (2021). Într-o astfel de echipă, golgeterul Premier League la zi, Kevin Philip
Cu Hagi suspendat pentru acea partidă, englezii nu-i știau decât pe Gică Popescu (trecut pe la Tottenham la mijlocul anilor ’90) și pe Dan Petrescu, care era încă la Chelsea (avea să plece la Bradford în acea vară). Ganea, Mutu și Contra nu ajunseseră încă în campionatul englez. Aveau să-i cunoască însă la Charleroi.
Meciul cu Anglia!
Golul lui Chivu, o lovitură liberă înșelătoare, la care nimeni n-a reușit să devieze mingea din drumul spre colțul lung, a încins partida la mijlocul primei reprize. Până la pauză însă, englezii aveau să preia controlul. Întâi același Chivu l-a faultat în careu pe veteranul Paul Ince, iar Shearer a transformat penalty-ul. Avea să fie ultimul gol al lui Shearer în tricoul naționalei, la ultima sa apariție, pentru că după turneu și-a anunțat retragerea, la nici 30 de ani împliniți.
Revenind la meciul de la Charleroi, Owen a stabilit scorul pauzei, cu un gol în ultimul minut al reprizei: Anglia – România 2-1. Englezii erau calificați înaintea a ceea ce urmau să fie ultimele 45 de minute ale naționalei Albionului la EURO 2000.
Execuțiile de decar și le-a asumat Dorinel Munteanu în lipsa lui Hagi. Voleul lui din marginea careului, la o poziționare greșită a portarului de conjunctură, Martyn, a făcut 2-2 în nici 3 minute de la reluare. De acolo, a fost un joc de-a șoarecele și pisica, care se putea termina 2-2 sau 5-5. Iată-l:
Pisica a fost România, golul lui Ganea, dintr-un penalty, reconfirmând ciclicitatea neputinței Angliei la turneele finale…
România a ajuns astfel într-un sfert cu Italia lui Maldini, Totti și Del Piero. Acel meci avea să fie pierdut de ai noștri cu 2-0.
Primul 11 al României în victoria cu Anglia
Pentru meciul decisiv al grupei, selecționerul Emerich Jenei a ales această formație de start:
Stelea – Contra, Filipescu, Chivu, Petrescu – Popescu (c), Gâlcă, Munteanu – Ilie, Moldovan, Mutu.
Au intrat, pe parcurs:
- Belodedici în locul lui Gică Popescu (accidentat, min 31);
- Roșu în locul lui Gâlcă (min 67);
- marcatorul golului victoriei, Ganea, în locul lui Adrian Ilie (min 74).
Au trecut 22 de ani. Câți vor mai trece până la următoarea victorie a Tricolorilor la un turneu final de Campionat European sau Mondial?
Dacă ți-a plăcut ce tocmai ai citit, alătură-te comunității de fani Premier League din România. Newsletter-ul nostru vine în fiecare vineri, pe e-mail și pe Whatsapp.