Zilele trecute s-au împlinit 30 de ani de la finala Cupei Ligii Angliei dintre Arsenal și Sheffield Wednesday. Tunarii, conduși de pe bancă de George Graham, învingeau cu 2-1 pe Wembley.

De ce e important în istoria fotbalului englez acel meci?

Partida din finala Carabao Coca-Cola League Cup din acel an a fost primul meci dintre două echipe europene în care ambele echipe au avut pe spatele tricourilor atât numerele cât și numele lor.

Arsenal a câștigat cu 2–1 finala, în ceea ce a fost prima dintre cele trei finale jucate pe Wembley în acel sezon între cele două echipe! Arsenal și Sheffield Wednesday s-au întâlnit atunci și în finala FA Cup a acelui an, finală care s-a încheiat la egalitate și care la acea vreme ducea la o rejucare, o premieră în fotbalul englez.

Ca o coincidență mișto în istoria fotbalului britanic, prima partidă în care jucătorii unei echipe au purtat tricouri numerotate a avut loc pe 25 august 1928, când Arsenal a format împreună cu Chelsea o echipă care să evolueze în două partide amicale împotriva echipelor The Wednesday (redenumită Sheffield Wednesday la scurt timp după aceste partide demonstrative) și Swansea Town.

65 de ani mai târziu, începând cu sezonul 1993-1994, numerele au devenit obligatorii pe spatele tricourilor pentru cluburile din Premier League.

Înainte de Sheffield Wednesday și Arsenal, a mai fost un club din Anglia care să poarte numere și nume pe spatele tricourilor. În 1981, la Cupa Intercontinentală din Brazilia, jucătorii lui Liverpool au surpins plăcut cu echipamentul purtat în partida cu Flamengo.

Partida dintre Arsenal și Sheffield Wednesday din aprilie 1993 a rămas în istorie ca fiind primul meci din Anglia în care ambele echipe au tricourile de joc așa cum le vedem și azi în Premier League, cu numere și numele pe spate.

Alex works in the IT Industry, he's an avid reader who likes to find beauty in football. He supports Arsenal FC. Based in Iasi, Romania, he's a coffee lover and a fan of almost everything that has a guitar and a British accent. @alexxx_avr.

    Lasă un răspuns

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *