Mi-am dorit să scriu un articol în care să îmi inșir ideile mele despre jocul lui Newcastle United, echipa pe care o sustin de cand am vazut primele meciuri in Premier League prin 2011, de când Hatem Ben Arfa încânta publicul de pe St. James Park prin momentele lui de geniu. 

Urmărind meciurile de acasă din presezon, cu Atalanta si Athletic Bilbao, unde, cumulat, au fost prezenti aproape 90.000 de suporteri în tribunele de pe St James Park, se anunță un sezon fascinant care va începe cu atmosfera superbă din tribune și se va termina cu ceea ce sper eu a fi unul dintre cele mai bune sezoane ale echipei in ultimii cinci, șase ani.

Sosirile lui Nick Pope și Sven Botman, alături de transferul permanent al lui Matt Targett de la Aston Villa, mă fac să cred însă, ca urmează un sezon cu suișuri și coborâșuri, cu mai puține goluri încasate, dar și cu puține goluri marcate având în vedere frustrările exprimate de Eddie Howe în legătură cu faptul ca nu au reușit (încă) să aducă în echipă un jucator de atac.

Iată de ce cred că sezonul 2022-2023 va fi unul de urmărit pentru fanii Newcastle și nu numai:

Posesie imbunătățită.

În meciurile din presezon, Newcastle United a practicat un joc de posesie completat de un pressing agresiv în prima repriză, urmat de o perioadă de așteptare, iar pe masură ce meciul se apropia de final, linia fundașilor cobora din ce în ce mai mult in propria jumătate cedând posesia adversarului. Sunt convins că Newcastle va avea o posesie ceva mai bună în acest sezon, însă cred ca vor avea în continuare probleme cu echipele care marchează mai mult spre finalul partidei.

Nivel fizic.

În masura în care le va permite adversarul, va fi un sezon în care vom vedea o idee de joc mai pronunțată și mai fluida, dirijată de Eddie Howe care prinde debutul sezonului pe bancă, spre deosebire de sezonul precedent, când echipa a aratat pe alocuri un joc închis, cu multe faulturi pe final de meci, constrâns de obținerea rezultatelor necesare pentru salvarea de la retrogradare. Lucrul care ma îngrijorează cel mai tare este că echipa scade foarte mult nivelul de joc în ultimele 15 minute, dar Howe a incercat să rezolve acest lucru prin sesiuni duble de antrenament în catonamentul din Austria, precum și oferind jucatorilor mai multe minute decât este normal în presezon, în special în ultimele două amicale ale verii.

Tranzitie rapida a balonului.

În sezonul 21-22, Newcastle United a fost pe locul 19 în Premier League loc la numărul total de pase, majoritatea golurilor fiind înscrise în urma unei tranziții foarte rapide a balonului către jumătatea adversă. Așadar, paradoxal, Newcastle United va avea mult de furcă în meciurile în care va domina posesia și va construi atacuri pornind din jumatatea proprie de teren. Se poate observa cum, spre exemplu, în amicalul cu Benfica, deși Newcastle a avut momente lungi de posesie, golurile au venit tot in urma a două verticalizări oferite de către Kieran Trippier, fundașul lateral fiind autorul celor două pase de gol la reușitele lui Miguel Almiron.

Impactul tinerilor și al noilor transferuri.

Sven Botman (22 de ani) va fi titular din primul meci, iar Eliott Anderson (19 ani) va prinde minute cel puțin în primele meciuri ale sezonului. Eddie Howe a avut numai cuvinte de laudă pentru Anderson, care, din punct de vedere fizic și tactic s-a dezvoltat foarte mult în ultimul an. Dacă adăugam și faptul ca joacă pentru clubul pe care il susține, cu siguranță va căuta să își facă loc printre titulari. Bruno Guimaraes este stâlpul de neclintit din mijlocul echipei, însă cred că evoluțiile lui vor fi umbrite pe alocuri de inconsțanța specifică jucatorilor mai tineri.

Atmosfera de pe St James’ Park.

Aportul fanilor va avea un cuvânt greu de spus în meciurile de pe St. James Parl, așa cum s-a întamplat și în sezonul trecut atunci când s-a putut observa o diferență mare între meciurile de acasă și cele din deplasare. Echipa va încerca pe cât posibil să ducă la bun sfârșit tactica exersată în meciurile din presezon cel puțin cu echipele ce nu fac parte din top șase, și să facă din St James Park un adevarat castel pe care nici măcar tunarii să nu il poată dărâma, asa cum s-a întamplat și în sezonul trecut.

Care va fi cea mai mare victorie din acest sezon? Dar cea mai mare înfrângere? Cine va fi jucătorul sezonului la Newcastle? Toate astea le vom afla la sfărsit, însa fanii speă să vadă o echipă care încearcă și luptă pentru fiecare punct.

Cel mai bine au zis-o cei de la Wor Flags: ‘We don’t want a club that wins, we want a club that tries!’


Numai bine,
Andrei Macavei


Dacă ți-a plăcut ce tocmai ai citit,  alătură-te comunității de fani Premier League din România pe Facebook, abonează-te la newsletter-ul nostru, care vine în fiecare vineri, pe e-mail și pe Whatsapp, și urmărește-ne pe FacebookInstagramYouTube și Discord.

    Lasă un răspuns

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *