Succesul Angliei la Mondialul din 1966 rămâne în memoria fanilor drept o întâmplare ciudată. Poate nu la fel de anormală precum victoria Danemarcei la EURO 92 sau cea a Greciei la EURO 2004, dar generația lui Sir Bobby Charlton și Bobby Moore a reprezentat punctul maxim din istoria naționalei Albionului. De atunci, englezii au ajuns doar de două ori în semifinale și au ratat trei turnee finale de Campionat Mondial, în 1974, 1978 și 1994. Mai mult, au fost la câteva secunde distanță să nu meargă nici la Mondialul asiatic… dar au fost salvați de un gol al lui David Beckham.

Între Mondialul din ’98 și cel din 2002, federația engleză a schimbat de 3 ori selecționerul echipei naționale, în cea mai instabilă perioadă din istoria sa. Glenn Hoddle a părăsit echipa la câteva luni după aventura ratată din Franța (optimi de finală), a fost urmat de Howard Wilkinson ca interimar, și apoi de Kevin Keegan, care a demisionat după ce Anglia a pierdut cu Germania pe Wembley în preliminariile Mondialului din 2002. A urmat primul selecționer străin din istoria naționalei engleze, suedezul Sven-Goran Eriksson, care a montat echipa, condusă din teren de căpitanul David Beckham, recuperând punctele pierdute la început printr-o victorie cu 1-5 pe Olympiastadion și ajungând în ultima etapă a grupei preliminare la egalitate de puncte cu nemții (16). Anglia, lider de grupă datorită golaverajului, urma să joace acasă, cu Grecia, pe când Germania avea meci, tot pe teren propriu, cu Finlanda. Primul loc în grupă mergea direct la Mondial, locul 2… la baraj.

Anglia a fost condusă de două ori, pe Old Trafford, de grecii pregătiți de proaspătul selecționer Otto Rehhagel, cel care avea să-i conducă și spre trofeul EURO, 3 ani mai târziu. Întâi a marcat un tânăr atacant cvasi-necunoscut, pe nume Angelos Charisteas, de care toată planeta avea să afle la succesul din 2004, când a marcat golul decisiv în finala cu Portugalia. Teddy Sheringham a egalat în minutul 68, la câteva secunde după ce intrase pe teren în locul lui Robbie Fowler, dar grecii au revenit aproape instant, Demis Nikolaidis marcând pentru 2-1. Grecia, echipă fără vreun obiectiv, jucând pe unul dintre marile stadioane ale Angliei, chiar cu naționala Albionului, era pe punctul de a trimite echipa gazdă la baraj.

Minutul 90+2, penultimul înainte de fluierul final. Teddy Sheringham obține o lovitură liberă la 30 de metri de poarta lui Nikopolidis și vrea să bată chiar el, dar colegul său de la Manchester United și… căpitanul lui din teren, David Beckham, îi spune:

Ted, nici măcar nu o să ajungi la poartă de la distanța asta.

Sheringham acceptă că execuția îi va aparține celui mai bun executant de faze fixe din Anglia și se poziționează undeva între mingea așeazată de Beckham și portarul grec. Beckham își face pașii, respiră adânc și bate cum știe el mai bine:

Ce a simțit oare David Beckham în clipa când a lovit acea minge? Ne spune chiar el, în autobiografia pe care a publicat-o la un an după golul marcat în poarta Greciei:

Am simțit mingea în gheată. Și, într-un fel straniu, asta se întâmplă uneori în fotbal, am știut instant… Când îți iese execuția, aproape că nu simți impactul. E ca și cum ai lovi o pană.

Cu 115 selecții, David Beckham avea să-și încheie cariera la naționala Angliei la 8 ani după acel meci de pe Old Trafford, ca al treilea cel mai selecționat fotbalist din istoria Albionului, după legendarul portar Peter Shilton (125) și golgeterul all-time Wayne Rooney (120). După ce câștigase tot ce exista în fotbalul de club cu Manchester United, a pornit într-o călătorie prin La Liga, Major League Soccer, Serie A și Ligue 1, la capătul căreia s-a retras, cu titluri de campioni în Anglia, Spania, Statele Unite și Franța, în palmaes.

A înscris David Beckham goluri mai frumoase? Da. Dar amintirea cea mai frumoasă pe care le-a lăsat-o fanilor naționalei Angliei rămâne golul antologic împotriva Greciei, care a trimis Anglia la Mondialul din Coreea de Sud și Japonia.

Surse: Wikipedia, Mundial

Dacă ți-a plăcut ce tocmai ai citit,  alătură-te comunității de fani Premier League din România pe Facebook, abonează-te la newsletter-ul nostru, care vine în fiecare vineri, pe e-mail și pe Whatsapp, și urmărește-ne pe FacebookInstagramYouTube și Discord.

Diavol roșu de când regele Angliei era un francez. Specialist în management de servicii IT, meșteșugar de cuvinte în timpul liber. Fondator al grupului de fani Premier League România și ctitor al acestui site.

    Lasă un răspuns

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *