Ajuns la 40 de ani, cel mai vârstnic atacant din toate ligile profesioniste de fotbal englez, Adebayo Akifenwa, vârful lui Wycombe Wanderers, a pus ghetele în cui la finalul sezonului.

Curiosul caz Akifenwa

Adebayo Akifenwa e ceva special. Guardiola l-a descris ca fiind „o legendă a fotbalului englez”, iar Jurgen Klopp i-a trimis un mesaj video emoționant care a devenit viral după promovarea lui Wycombe în Championship. Akifenwa are peste 1 milion de urmăritori pe Instagram, are o marcă de îmbrăcăminte numită Beast Mode On și e obișnuit că jucătorii adverși să-l aștepte în tunelul de la vestiare pentru a-i cere tricoul sau să facă fotografii cu ei. Cu ajutorul social media, popularitatea unui fotalistic care n-a jucat niciodată în prima divizie a crescut atât de mult încât asta l-a mirat chiar pe englez, după cum spunea chiar el într-un interviu pe The Guardian:

My status off the pitch is bigger than what I’ve done on it. Yeah, yeah, yeah. It’s mind-boggling for me. It’s humbling. I remember they did a EA Sports FIFA poll , about whose card they were most looking forward to playing with? It was either me or Messi, and I beat Messi. I was like: ‘What. Wait. What am I missing?’”

Akifenwa, omul

Dincolo de sutele de mii de urmăritori din social media stă omul Akifewa. Adebayo a fost luat de multe ori în derâdere de-a lungul anilor datorită fizicului său atipic pentru un jucător de fotbal, dar englezul speră că parcursul său poate servi ca o inspirație pentru cei tineri și crede că să fii tu însuți e cel mai puternic lucru pe care un om îl poate face.

“I am unapologetically myself. Being who you are is the most powerful thing that we own as individuals. Some people will say: ‘He’s built like a rugby player, he’s built like a wrestler, I don’t get all the hype around him.’ It’s fine because we’re all entitled to our opinions but I do want people to know that the strongest thing that we own is our mind and if we believe it in ourselves, then we can achieve it. The mind is a powerful thing. If people say something, it doesn’t make it so. I was told I was too big to play football … and I’ve played this game for 22 years. I don’t need acknowledgement from anybody.” (Adebayo Akinfenwa, interviu în The Guardian)

Akifenwa, fotbalistul

O carieră împlinită nu înseamnă numai să fii transferat de cele mai mari cluburi din lume, să câștigi milioane de euro și să pui mâna pe trofeul Champions League.  Poți nici să nu joci în prima divizie și tot să fii mândru de ceea ce ai realizat pe teren, cum e cazul lui Adebayo Akifenwa. Dacă ești un fan al fotbalului englez, cu siguranță i-ai auzit numele, deși Bestia n-a fost nici măcar vreodată aproape să evolueze în Premier League.  Unii fotbaliști sunt recunoscuți pentru viteza sau dribbling-urile spectaculoase, Adebayo e pentru greutatea sa de peste 100 de kilograme. ‘My arms are probably the same size as John Terry’s legs’, zicea Bestia pe vremea când evolua la Northampton.

Akifenwa a fost genul de journey-man striker care și-a găsit cu greu stabilitatea la un club. A crescut la juniorii lui Watford și a trecut pe la 13 echipe (toate în ligile inferioare) până să își găsească locul la Wycombe Wanderers, club cu care a semnat în 2016 și de la care s-a retras luna trecută. Cel mai important club de pe CV-ul Bestiei e Swansea, club pentru care chiar a marcat la debutul în 2005, dar de unde a fost ulterior cedat de antrenorul Roberto Martinez, care nu vedea în masivul englez un jucător care să se poată mula pe stilul său de joc combinativ.

În sezonul precedent, la 39 de ani, Akifenwa a marcat singurul său gol în Championship cu ultima sa atingere de balon în Championship, în ceea ce putea fi o retragere frumoasă, chiar dacă modesta sa echipă, Wycombe urma să revină în League One. Bestia a simțit că mai are benzină în rezervor și a mai continuat un an, punând ghetele în cui abia în luna mai anul acesta, la capătul unei cariere de 22 de ani în sportul în care nimeni nu-i dădea nicio șansă.

„I’ve been a professional for 22 years and so I don’t want another specific profession. I want to try my hand at a lot of things. There’s wrestling, there’s mentoring, presenting, but I’ll stay in the media because football has been a massive aspect of my life.” (Adebayo Akifenwa, interviu pe BBC)

Dacă ți-a plăcut ce tocmai ai citit,  alătură-te comunității de fani Premier League din România pe Facebook, abonează-te la newsletter-ul nostru, care vine în fiecare vineri, pe e-mail și pe Whatsapp, și urmărește-ne pe FacebookInstagramYouTube și Discord.

Alex works in the IT Industry, he's an avid reader who likes to find beauty in football. He supports Arsenal FC. Based in Iasi, Romania, he's a coffee lover and a fan of almost everything that has a guitar and a British accent. @alexxx_avr.

    Lasă un răspuns

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *