În prezent, jocul FIFA are peste 20 de milioane de utilizatori și aduce în bugetul companiei EA Sports peste 1 miliard de dolari în fiecare an. Pentru coperta ediției din 2022 producătorii jocului l-au ales pe superstarul francez Kilyan Mbappe, iar în ultimii ani i-am avut acolo și pe Eden Hazard, Cristiano Ronaldo sau Lionel Messi

Dar n-a fost întotdeauna așa.

FIFA 94 i-a avut pe copertă pe David Platt și Piotr Swierczewski, iar ediția din 1995 l-a avut pe copertă pe portarul norvegian Erik Thorstvedt, un jucător mai puțin cunoscut publicului de la noi. În 1996, cei de la EA Sports au continuat seria alegerilor bizare, hotărându-se asupra lui Ioan Ovidiu Sabău și Andy Legg pentru coperta jocului. Apoi, încetul cu încetul jocul a crescut tot mai mult în popularitate și odată cu dezvoltarea brandului EA Sports au început să apară și jucători tot mai faimoși pe copertă. În 1997 a fost rândul lui David Ginola, în 1998 a fost ales David Beckham, iar în 1999 Dennis Bergkamp.

Cum a ajuns Sabău pe coperta FIFA?

Într-o intervenție la Radio Sport Total FM, Sabău spunea că a fost contactat de producătorii jocului în vara lui 1995, pe vremea când acesta evolua la Brescia. În sezonul care a urmat, cu Mircea Lucescu pe bancă, Brescia celor doi români s-a clasat pe locul 16 în Serie B, după ce era proaspăt retrogradată din Serie A.

”În primul an, deși am făcut un campionat bun, am retrogradat în Serie B după play-off-ul cu Udinese. În acel sezon am fost printre cei mai buni jucători. În vară, Udinese, Fiorentina şi Milan au bătut la porţile Bresciei pentru mine, dar fanii s-au opus transferului meu, spunând că dacă președintele mă va vinde, ei nu vor mai cumpăra abonamente. M-au iubit. Şi preşedintele a spus: ” Ioan este singurul pe care nu îl vindem” (Ioan Sabău, goal.com)

Cum a ajuns EA Sports la un jucător român din Serie B apreciat mai mult pentru seriozitatea de care dădea dovadă și mai puțin pentru flair-ul și alura de vedetă?! Dacă David Platt era un jucător englez în vogă în 1994, iar Erik Thorstvedt are aproape 100 de selecții pentru Norvegia și un deceniu petrecut în tricoul lui Tottenham, prezența ”Moțului” pe coperta FIFA 1996 e greu de explicat.

,,Știam că sunt în acest joc. M-au sunat și mi-au cerut permisiunea. Am făcut un contract prin care să-mi fie folosit numele și imaginea. Da, sunt onorat, dar sincer nu am urmărit platforma respectivă. Nu mă joc. Nici nu știam că sunt pe copertă. Știam doar că o să mi se folosească numele, persoana.”  (Ioan Sabău, sptfm.ro)

Imaginea de pe coperta jocului FIFA 96 este o poză dintr-un meci jucat între Brescia și Notts County în sezonul 1993-1994! Partida a avut loc în cadrul finalei de pe Wembley a Cupei Anglo-Italiene, o competiție de fotbal care a avut loc din 1970 până în 1996 între câteva cluburi (în special din ligile inferioare) din Anglia și Italia. Ediția din 1993-1994 le-a avut ca participante pe Pescara, Fiorentina, Padova, Southend, Portsmouth, Stoke, Cosenza, West Brom, Brescia, Notts County, Ascoli, Pisa, Bolton, Ancona, Middlesborouh și Charlton și a fost câștigată de Brescia Calcio, cu Hagi și Sabău titulari în finală.

Ce mai fac acum Andy Legg și Neluțu Sabău?

Cu 8 goluri în 55 de selecții la naționala României, Neluțu Sabău, a mai jucat în Italia la Reggiana și ulterior din nou la Brescia, iar apoi s-a întors în țară unde a avut câteva experiențe la Rapid, U Cluj și Gaz Metan. ”Moțul” a cochetat și cu meseria de antrenor, având în palmares o victorie împotriva lui Atletico Madrid în Cupa UEFA Intertoto.

Andy Legg, cel care încearcă un tackling la Neluțu Sabău în poza de pe coperta FIFA 96, a fost un fotbalist cu un CV mai puțin impresionant. Galezul a stârns doar șase selecții pentru naționala țării sale, bifând câteva sezoane la Notts County, Birmingham City sau Cardiff City. A rămas cunoscut pentru apariția bizară de pe coperta FIFA și pentru aruncările sale de la margine, despre care se spune că erau chiar mai lungi decât cele ale lui celebrului Rory Delap.

Ioan Ovidiu Sabău e primul şi singurul fotbalist român care a ajuns pe coperta unui joc video.

surse:

  • frontofficesports.com – Electronic Arts Pockets $1.6B from Ultimate Team
  • sptfm.ro – Ioan Ovidiu Sabău, singurul jucător român care a apărut pe coperta jocului FIFA din 1994 până în prezent
  • goal.com – Ioan Ovidiu Sabau, the Romanian wingman who played with Brescia and Reggiana and ended up on the cover of FIFA ’96

Dacă ți-a plăcut ce tocmai ai citit,  alătură-te comunității de fani Premier League din România pe Facebook, abonează-te la newsletter-ul nostru, care vine în fiecare vineri, pe e-mail și pe Whatsapp, și urmărește-ne pe FacebookInstagramYouTube și Discord.

Alex works in the IT Industry, he's an avid reader who likes to find beauty in football. He supports Arsenal FC. Based in Iasi, Romania, he's a coffee lover and a fan of almost everything that has a guitar and a British accent. @alexxx_avr.

    Lasă un răspuns

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *