Naționala Angliei a început Mondialul într-un 4-2-3-1 fluid și a trecut ulterior la un 4-3-3 prin care a încercat să surprindă adversarul în flancuri. Exceptând unele sclipiri individuale, jocul colectiv nu a arătat grozav, iar în Franța, Gareth Southgate întâlnește probabil cel mai puternic adversar de la turneul final.

Dacă e puțin probabil ca Southgate să revină la 4-2-3-1-ul din primul meci din grupe, întrebarea din mintea antrenorului Angliei a fost una singură în ultimele zile: să revină la sistemul său clasic cu 3 fundași centrali sau să continue cu 4-3-3? 

Mbappe vs Walker & Stones

Fie că va juca cu patru sau trei pe linia de fund, Kyle Walker va fi titular, acestuia atribuindu-se un rol de fundaș dreapta sau fundaș central-dreapta, în funcție de formula de joc. Walker a avut evoluții remarcabile împotriva lui Kylian Mbappe, englezul jucând de trei ori împotriva francezului din care de două ori cu John Stones fundaș central dreapta, în ambele rânduri City învingând-o pe PSG. „City, of course, play in a very different way to England and can restrict an opponent’s influence by simply keeping the ball away from him, but Walker and Stones have shown they can cope with Mbappé.” (Jonathan Wilson)

3-4-2-1?

E așezarea de siguranță a lui Southgate și cea folosită în majoritatea partidelor de la Mondialul din Rusia și Euro 2020. Southgate l-ar avea pe Kyle Walker (cel mai rapid fundaș din lotul Angliei) în duel 1 vs 1 cu Kylian Mbappe și l-ar avea aproape pentru dublaj și pe Kieran Trippier. Însă forța ofensivei Franței nu vine doar din flancul stâng. O astfel de așezare ar ceda mijlocul terenului, acolo unde francezii ar avea o superioritate numerică, în care triunghiul Tchouameni – Rabiot – Griezmann s-ar afla la cârma jocului.

Dar când ai în față un vârf de careu de talia lui Giroud, un trequartista precum Griezmann sau o extremă precum Dembele, îți permiți să cedezi mijlocul terenului? Probabil că nu.

4-3-3?

Dacă Southgate ar continua cu 4-3-3, s-ar expune la unele riscuri în banda dreaptă, dar per ansamblu ar avea o așezare mai echilibrată și una capabilă să țină piept mijlocului francezilor, acolo unde s-ar forma așezări / triunghiuri în oglindă. Da, pericolul numărul 1, Kylian Mbappe ar avea un spațiu mai mare în care să se poată demarca în profunzime, dar mijlocul Angliei ar putea mult mai ușor să blocheze și poate chiar să-i facă pe francezi să joace mai direct și de ce nu să-și expună riscuri care să fie ulterior exploatate de Bukayo Saka. Dacă e să găsești o vulnerabilitate în așezarea Franței, atunci aceea e în spațiile lăsate libere de urcările lui Theo Hernandez.

Dacă mă întrebați pe mine, cred că Gareth Southgate nu se va întoarce în „catacombe” după 3-4-2-1-ul său preferat și că va continua cu 4-3-3-ul din ultimele meciuri.

Când toata lumea se gândeste cum să-l anihileze pe Mbappe, mi-ar fi plăcut să văd o surpriză tactică din partea lui Southgate și să-l văd pe ofensivul Trent Alexander-Arnold pe postul de fundaș dreapta și o Anglie curajoasă care să-l facă pe Mbappe să vină mult în defensivă. Dar pentru asta, ar fi trebuit ca Anglia să aibă mijlocași compleți, capabil să reziste pressingului cu mingea la picior și capabili să conducă jocul. Un Bellingham e prea puțin, așa că nu rămâne decât tradiționalul „sit back and wait for the counter!”. 

Toate articolele despre Cupa Mondială de pe Tackle.ro se găsesc aici.

Dacă ți-a plăcut ce tocmai ai citit,  alătură-te comunității de fani Premier League din România pe Facebook, abonează-te la newsletter-ul nostru, care vine în fiecare vineri, pe e-mail și pe Whatsapp, și urmărește-ne pe FacebookInstagramYouTube și Discord.

Alex works in the IT Industry, he's an avid reader who likes to find beauty in football. He supports Arsenal FC. Based in Iasi, Romania, he's a coffee lover and a fan of almost everything that has a guitar and a British accent. @alexxx_avr.

    Lasă un răspuns

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *