Anglia a câștigat la debutul la EURO 2024, dar prestația echipei din meciul cu Serbia n-a convins. Eu aș zice că a fost o prestație suficientă pentru un meci de debut la un turneu final, când jucătorii abia se conectează la emoțiile unei astfel de competiții. Dar pentru o generație care a fost mereu tratată cu o exigență exagerată, pretențiile sunt mult prea mari, iar 1-0 cu Serbia e catalogat drept insuficient.

Iar când lumea nu e mulțumită, caută țapi ispășitori.

La ultimul amical cu Islanda, a fost Bukayo Saka. Aseară a fost vorba de Phil Foden.

Englezul lui Man City s-a simțit ușor incomodat în rolul său din flancul stâng, iar în desele sale apariții din zona centrală, părea că nu are loc de urcările lui Bellingham sau de coborârile lui Kane.

Ca la orice prestație ștearsă, a urmat o crucificare a lui Foden. Se tot scot în față cifre care ar sugera englezul n-a existat pe teren și au prins curaj tot mai multe voci care spun că dacă-l scoți pe Foden din mașinăria de fotbal al lui Pep, e un jucător oarecare.

Același jucător care era ridicat în slăvi în urmă cu câteva săptămâni în Anglia, a ajuns acum să fie cel care trage în jos naționala Three Lions… Păi cum?!

Aș zice că e mai mult vorba de încercarea forțată de a găsi o formulă de joc care să-i cuprindă pe Foden, Kane, Bellingham și Saka în primul unsprezece. E greu ca măcar doi dintre ei să nu se calce în picioare în același prim unsprezece, iar oamenii lui Southgate au nevoie de mai mult timp pentru a-și stabili relațiile de joc și a-și găsi mai bine locul în teren.

În loc să mă îngrijoreze prea mult prestația lui Foden, aș spune că mai tare m-ar preocupa căderea fizică a jucătorilor în partea a doua a meciului și explicația bizară a lui Southgate care spunea că jucătorii săi nu au multe meciuri întregi în picioare.

„Echipa noastră a rămas fără energie și asta nu m-a surprins, asta fiind din cauza faptului că mulți jucători nu au meciuri întregi la activ…” 

Pe lângă căderea fizică a jucătorilor, aș adăuga și faptul că nu de la Foden, ci de la două posturi se putea aștepta mai mult.

O problemă mult mai mare decât meciul șters făcut de Foden mi se pare lipsa unui fundaș stânga de picior stâng în primul unsprezece. Da, Trippier a făcut un meci solid, dar când e în posesie caută natural să folosească piciorul drept și implicit se întoarce cu fața de joc și înghesuie jocul în loc să extindă terenul așa cum ar face-o un lateral stânga de picior stâng. Poate că-s detalii mici, dar în fața unei echipe care s-a apărat agresiv și aglomerat, cum au făcut-o sârbii în prima repriză, fiecare detaliu contează.

De asemenea, poate că mă entuziasmasem eu prea tare să-l văd pe Trent în linia de mijloc, dar mă așteptam la mai multă inițiativă de la jucătorul lui Liverpool, care a părut că prefera să joace safe și să verticalizeze mult mai puțin decât o face (sau poate decât i se cere) când joacă pentru Cormorani.

E doar debutul Angliei la Euro 2024 și naționala Three Lions arată că nu e suficient să ai pe hârtie un unsprezece entuziasmant. Mai sunt trei zile până la meciul cu Danemarca și Southgate mai are destule reglaje de făcut la ai lui.

 

Alex works in the IT Industry, he's an avid reader who likes to find beauty in football. He supports Arsenal FC. Based in Iasi, Romania, he's a coffee lover and a fan of almost everything that has a guitar and a British accent. @alexxx_avr.

    Lasă un răspuns

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *