Starea arbitrajului românesc din zilele noastre nu ne îngăduie să ne gândim, în mod realist, la o finală importantă care să fie condusă de o brigadă românească, însă lucrurile nu au stat dintotdeauna așa. În anii ’70 și ’80, un arbitru român conducea finale de cupe europene și chiar de Campionat European, în anii ’90 o finală de Liga Campionilor era arbitrată de un român și… povestea nu se încheie aici.
Nicolae Rainea, cel mai bun arbitru român din toate timpurile
Nicolae Rainea, născut în 1933 la Brăila, fost fotbalist de ligi inferioare fără o carieră strălucită, a devenit arbitru la 32 de ani și această carieră avea să-l ducă în nu mai puțin de 4 finale de competiții importante! Două dintre ele, au avut loc în același an, moment în care Rainea era considerat cel mai bun arbitru din lume.
Finala Cupei UEFA din 1978, a doua manșă
De la înființarea Cupei UEFA, în 1971, finala competiției s-a jucat în două manșe până în 1997! În 1978, după un 0-0 între Bastia și PSV, pe Stade Furiani din Bastia, soarta trofeului urma să se decidă pe Phillips Stadium din Eindhoven, pe 9 mai, arbitrul ales pentru retur fiind românul Nicolae Rainea. Întregul meci se poate vedea aici:
PSV, favorită înaintea finalei după ce eliminase Barcelona în runda precedentă, cu lengendarii internaționali ai Portocalei mecanice, Willy van de Kerkhof și René van de Kerkhof pe teren, s-a impus cu 3-0, la capătul unui meci în care Nicolae Rainea a arătat un singur cartonaș galben.
Finala Super Cupei Europei din 1978, a doua manșă
Și Super Cupa Europei s-a jucat, de la înființarea sa (1973), până în 1997, în două manșe. Au existat și excepții, finale jucate într-un singur meci, dar nu a fost cazul și în decembrie 1978, când Anderlecht a învins-o pe Liverpool cu 3-1 la Bruxelles și returul, care avea să se joace pe Anfield, urma să fie unul crâncen pentru belgieni. UEFA l-a delegat pe Nicolae Rainea pentru acel meci.
Echipa lui Bob Paisley, câștigătoarea Cupei Campionilor Europeni în primăvara lui ’78, a învins-o pe Anderlecht, câștigătoarea Cupei Cupelor din același an, cu 2-1, așa că belgienii și-au adjudecat trofeul, într-un meci în care Rainea nu a fost nevoit să umble la buzunarul cu cartonașe!
Finala EURO 1980
După ce avusese ocazia de a arbitra 3 meciuri la turnee finale de Campionat Mondial (unul în Germania de Vest, în ’84, două în Argentina ’78), Nicolae Rainea avea să primească șî delegarea pentru EURO 1980. Mai întâi a arbitrat un meci important din grupe, Italia – Anglia 1-0 (Tardelli), apoi a avut ocazia unică în carieră de a conduce la centru finala Campionatului European!
Pe Stadio Olimpico, din Roma, Belgia întâlnea Germania de Vest în finala EURO 1980, cu Nicolae Rainea la centru.
După ce Hrubesch a deschis scorul în prima repriză, arbitrul Rainea a dictat un penalty pentru belgieni în minutul 74, după un fault comis în careu de Uli Stielike, fotbalistul lui Real Madrid. Vandereycken a transformat lovitura de la 11 metri, dar un al doilea gol al aceluiași Horst Hrubesch, atacantul lui Hamburg, a fost cel care i-a adus Germaniei de Vest al doilea trofeu al Campionatului European.
Finala Cupei Campionilor Europeni din 1983
Cariera lui Nicolae Rainea a atins apogeul în 1983, când românul a fost delegat să conducă finala Cupei Campionilor Europeni. Pe Stadionul Olimpic din Atena, au pășit în acea zi de 25 mai 1983 fotbaliști precum Michel Platini, Dino Zoff, Claudio Gentile sau Zbigniew Boniek. În ciuda pleiadei de super fotbaliști pe care Trappatoni în avea la dispoziție, Juventus a pierdut acea finală în fața celor de la Hamburg, cu 1-0, după un gol marcat de Felix Magath. Arbitrul român a arătat 4 cartonașe galbene în finală, câte două de fiecare parte.
Nicolae Rainea s-a retras din arbitraj în 1984 și a fost membru permanent în Comisia Centrală a Arbitrilor din România, până a încetat din viață, la 81 de ani, pe 1 aprilie 2015.
Ion Crăciunescu, arbitrul finalei Ligii Campionilor din 1995
Rezultatul din finala Ligii Campionilor din 1995 avea să capete o însemnătate aparte, marcând finalul unei ere în fotbalul european. Milan-ul construit de Arrigo Sacchi și dus mai departe de Fabio Capello, juca a cincea finală în șapte ani și câștigase deja de trei ori trofeul suprem din fotbalul european în această perioadă. Adversara din ultimul act al sezonului 1994/1995, era un Ajax tânăr, condus de Louis van Gaal, iar brigada de arbitri era una românească: Ion Crăciunescu a fost centralul, Tudor Constantinescu şi Nicolae Grigorescu au fost tuşieri în acea seară.
Pe 24 mai 1995, un puşti pe nume Patrick Kluivert marca golul prin care Ajax o învingea pe AC Milan în finala Ligii Campionilor, punând capăt perioadei de dominație a Diavolilor milanezi. Doar două cartonașe galbene a arătat Ion Crăciunescu pe stadionul Ernst Happel din Viena, în acea seară, lui Blind și lui Overmars, în fața a aproape 50.000 de spectatori.
Intră în scenă István Kovács
Pe 25 mai 2022, după o semifinală de Liga Campionilor impecabil condusă la centru, la doar câteva zile după ce fusese inclus pe lista FIFA pentru Mondialul din Qatar, românul István Kovács va avea ocazia să conducă prima finală europeană din carieră! La Tirana, pe Arena Kombëtare, AS Roma se va lupta cu Feyenoord pentru primul trofeul din istoria UEFA Conference League.
Ne putem imagina, în viitorul apropiat, și alte finale importante arbitrate de un român? De ce nu?
Dacă ți-a plăcut ce tocmai ai citit, alătură-te comunității de fani Premier League din România. Newsletter-ul nostru vine în fiecare vineri, pe e-mail și pe Whatsapp.