După două trofee FA Cup câștigate consecutiv de Arsenal în 2014 și 2015, Arsene Wenger a devenit antrenorul cu cele mai multe cupe ale Angliei în palmares. Pentru mulți, cele două trofee au adus satisfacție, mai ales după o lungă perioadă în care le professeur a tratat cu puțină lipsă de respect cea mai veche competiție de fotbal din lume. Chiar dacă a devenit o obișnuință în ziua de azi, chiar dacă celor mai tineri dintre fani nu li se părea ciudat să vadă atât de mulți jucători tineri în Cupe, goonerii mai vechi au considerat an de an că e inacceptabil ca Arsenal să nu folosească cel mai bun unsprezece în FA Cup. Chiar dacă pentru mulți, Cupa Angliei e considerată a treia competiție ca importanță, anglofilii cu ștate vechi au un sentiment aparte: FA Cup a fost, este și va fi mereu o competiție specială, iar șansa de a juca finala pe Wembley și de a asculta ”God Save The Queen” chiar înainte de meci nu e de ici de colo.

Însă, în pofida așteptărilor, în pofida faptului că trupa din sudul Angliei le-a cam scos peri albi londonzeilor în ultimii anii, Arsene Wenger a apelat din nou la un prim unsprezece cu jucători ce au evoluat mai rar în acest sezon. Astfel, au primit șanse Rob Holding, Maitland-Niles, Reine-Adelaide, Lucas Perez sau Danny Welbeck în timp ce Theo Walcott a revenit după câteva săptămâni în care a fost indisponibil. Surpriza de la prânz, victoria lui Wolves pe Anfield, sau emoțiile prin care au trecut Spurs cu Wycombe, nu l-au făcut nici pe Claude Puel să introducă cea mai bună echipă în teren. Astfel, ”Sfinții” au apelat în primul unsprezece la Martina, Stephens, McQueen dar și la Florin Gardoș. Românul nu mai jucase titular de aproximativ 2 ani, de la un meci cu West Bromwich Albion, când s-a accidentat grav.

Partida avea să fie decisă încă din primele 20 de minute. După ce tunarii din tribune au întreținut pentru minute bune coloana sonoră pe St. Mary‘s cu refrenul ”Keown, Keown / There s only one Keown / Keown, Keown / There’s only one Keown” în timp ce legendarul fundaș central trecea pe marginea terenului, îndreptându-se spre locul de comentator rezervat BBC-ului, tunarii din teren nu le-au dat nicio șansă gazdelor. Deși ambele echipele nu mai jucaseră în aceste formule, diferența clară de valoare și experiență dintre linia de atac a lui Arsenal (Walcott – Perez – Welbeck) și linia de fund a lui Southampton (Martina – Stephens – Gardoș – McQueen) avea să-și spună cuvântul.

La prima situație la poarta lui Lewis, Lucas Perez a avut o deviere de excepție pentru Danny Welbeck și englezul a finalizat elegant, deschizând scorul. Câteva minute mai târziu, ”Dat Guy Welbz”, așa cum Danny e poreclit de către fani, a dublat avantajul pe tabelă, după o pasă lungă excelentă venită de la Alex Oxlade-Chamberlain. The Ox a fost folosit după 2 ani din nou pe poziția de mijlocaș central box-to-box și a avut din nou o evoluție bună, amintind de prestația impecabilă din 2014 de pe Allianz Arena când a fost cel mai bun tunar de pe teren. Cu o acuratețe a paselor de 97%, cu un assist, cu 5 recuperări, englezul a fost cel mai bun om de pe teren în prima repriză. În schimb, colegul său de la națională, Theo Walcott a avut o evoluție ștearsă în prima parte, reușind doar 2 pase, cel mai puțin dintre toți jucătorii de pe teren.

Căutând egalarea, inevitabil, băieții lui Claude Puel au lăsat spații enorme în defensivă, iar Walcott s-a revanșat în partea secundă, când a reușit un hattrick, ceva ce pentru Arsenal, în FA Cup, nu o mai reușise nimeni de la cult hero-ul Nicklas Bendtner, în 2011. Theo a ajuns astfel la 14 goluri în 25 de meciuri în acest sezon, pentru club și națională. Sezonul precedent, Theo reușise 12 goluri abia în 45 de meciuri în toate competițiile.

Partida s-a încheiat cu scorul de 0-5 și Arsenal reușește nu doar să odihnească unii titulari și să se califice mai departe în Cupa Angliei, dar și să treacă de un blocaj la nivel psihic, așa cum fără îndoială deveniseră întâlnirile cu Southampton, londonezii având câteva prestații teribile în ultimii ani cu Shane Long și ai lui.

sursa foto: arsenal.com

Alex works in the IT Industry, he's an avid reader who likes to find beauty in football. He supports Arsenal FC. Based in Iasi, Romania, he's a coffee lover and a fan of almost everything that has a guitar and a British accent. @alexxx_avr.