De ceva ani, Germania a cam ieșit din lupta pentru supremația europeană în ceea ce privește echipele de club. Anglia, prin investițiile financiare și Spania, prin rezultate și trofee câștigate, au făcut un pas în față.

Chiar și așa, fotbalul german rămâne unul cu pretenții la nivelul continentului. Din acest punct de vedere, indiferent de dificultățile interne ori de calibrul adversarilor, gladiatorii care vor intra în arenă în aceste trei zile, purtând însemnele Bundesligii cară cu ei povara unor minime așteptări, la înălțimea cărora sunt obligați să se ridice. Așadar, ce aștept de la echipele germane în săptămâna europeană care începe azi, în rândurile următoare.

Bayern să redevină Bayern; adică întruchiparea virtuților clasice ale fotbalului german.

Bayernul a plecat la Liverpool fără Thomas Müller (suspendat), Jerome Boateng (infecție gastrointestinală) și Arjen Robben (nerefăcut complet). De asemenea, din avionul spre Anglia a lipsit și Franck Ribery, care a devenit pentru a cincea oară tată, însă francezul va face ulterior joncțiunea cu restul lotului, deplasându-se la Liverpool cu un avion privat. Incert este și Kingslay Coman, accidentat pe finalul meciului de la Augsburg, însă există șanse mari ca acesta să poată fi folosit de Niko Kovac.

Dincolo de absențe însă, marea problemă a baverezilor o reprezintă exprimarea și asta în special în zona defensivă, acolo unde aproape etapă de etapă fundașii campioanei comit erori mari. E clar că într-un meci ca cel de pe Anfield asemenea greșeli nu trebuie să apară, iar echipa va trebui să atingă maximul de concentrare, dacă vrea să aibă o șansă de calificare.

Lipsa de formă sau uzura unor veterani poate fi compensată prin muncă și claritate în luarea deciziilor pe teren. Totodată, pentru tineri ca Goretzka, Gnabry sau Kimmich, acest meci este un prilej perfect de a demostra suporterilor că Bayernul se poate baza pe ei în viitor, la cel mai înalt nivel.

În concluzie nu mă aștept ca bavarezii să etaleze același joc dominant prin posesie și extrem de atractiv din punct de vedere estetic, ca în sezoanele trecute. E timpul însă să vedem ceea ce mai demult făcea parte din rețeta oricărei echipe din spațiul teuton: atenție maximă și spirit de sacrificiu în defensivă, muncă – muncă –muncă la mijlocul terenului și oportunism + sânge rece în atac. Dacă vreți, să ne aducem aminte de ce nimeni nu-i iubea pe nemți dar toată lumea îi respecta.

O reacție de orgoliu a lui Schalke.

Partida dintre minerii din Gelsenkirchen și cetățenii din Manchester este una dintre cele mai dezechilibrate întâlniri din această fază a Champions League. Schalke nu mai este demult o forță în Europa dar încă persistă în memoria iubitorilor fotbalului acea seară memorabilă de pe Bernabeu de acum câțiva ani, când Schalke a fost la un gol distanță de a elimina pe Real Madrid.

Albaștrii aveau însă atunci o echipă tânără, cu un fotbal ofensiv și spumos și cu un foarte tânăr Leroy Sane în rol de ”golden boy”. Situația este  dramatic diferită acum. Schalke se află pe un aproape neverosimil loc 14 în Bundesliga, jocul este orice numai spumos nu, iar lotul este compus mai mult din băieți muncitori, dar mediocri din punct de vedere calitativ.

Tinerii de mare perspectivă au plecat, iar unul dintre ei este exact cel pe care îl aminteam mai sus, Leroy Sane. Germanul strălucește în această echipă condusă de Pep Guardiola, despre care antrenorul lui Liverpool, Jürgen Klopp, spunea că este probabil cea mai bună din lume la ora actuală.

În aceste condiții, ce-i rămâne de făcut lui Schalke? În niciun caz să predea armele din start. Un asemenea meci este un prilej extraordinar pentru jucători de a-și depăși condiția și de a atrage atenția asupra lor, atât individual cât și colectiv. În plus, pentru o echipă aflată în criză, un asemenea meci poate fi o eliberare, o distragere a atenției de la lupta de uzură din campionat și astfel posibilitatea de a accesa resorturi nebănuite pentru a ieși din criza de formă.

Este totodată un prilej și pentru Domenico Tedesco de a-și regăsi calitățile de tactician și bun organizator, care au făcut din el surpriza sezonului trecut, în ceea ce privește managerii din Bundesliga.

Seriozitate și profesionalism din partea celor de la Leverkusen și Frankfurt.

Ambele echipe germane rămase în Europa League au înregistrat în tur rezultate de egalitate, în deplasări din spațiul ex-sovietic: Bayer 0-0 la Krasnodar, iar Eintracht 2-2 la Harkov, cu Shakhtar Donetsk.

La prima vedere sunt rezultate bune, care le oferă ambelor prima șansă de calificare în retur. Însă, cine a văzut partidele nu poate omite faptul că ambele formații germane au dat cu piciorul unor victorii care ar fi fost mai mult decât la îndemână, după diferența de valoare care s-a văzut în teren.

Leverkusen a tratat cu mare superficialitate faza ofensivă, ratând oportunități care în campionat, acolo unde concentrarea este 100%, sunt aproape întotdeauna speculate. De cealaltă parte, Eintracht a condus de două ori, însă a comis greșeli defensive nepermise la un asemenea nivel.

Așadar, cele două păstrează prima șansă de calificare, dar au ratat ocazia de a da lovitura decisivă adversarului și trebuie să fie atente. Este foarte probabil ca, atât rușii, cât și ucrainienii să accepte inițial dominarea, pentru ca mai apoi și să încerce să dea lovitura pe contraatac.

”Aspirinele”, care în Bundesliga încep să arate tot mai multă forță ofensivă, au în avanposturi calitate individuală mai mult decât suficientă pentru a nu avea emoții, dar această calitate trebuie și fructificată; e nevoie doar de concentrare și implicare 100% în joc.

Eintracht Frankfurt are nevoie să își regăsească inteligența și forța care i-a permis în toamnă să domine tactic toate meciurile din faza grupelor, inclusiv cele cu Olympique Marseille și Lazio. Nu va fi ușor, deoarece Shakhtar are în ofensivă jucători de calitate care pot decide singuri un meci, dacă li se dă ocazia. Cu toate acestea, dacă Eintracht reușește să evite erorile defensive pe care le-am văzut în tur, calificarea e la îndemână.

Programul complet al meciurilor europene pe care le dispută echipele germane în această săptămână

Marți – UEFA Champions League

22.00 Liverpool FC – Bayern München (Digi Sport 1 / Telekom Sport 1, Lookplus)

Miercuri – UEFA Champions League

22.00 Schalke 04 – Manchester City (Digi Sport 2 / Telekom Sport 2, Looksport)

Joi – UEFA Europa League

19.55 Eintracht Frankfurt – Shakhtar Donetsk (Digi Sport 3 / Looksport) (în tur 0-0)

22.00 Bayer 04 Leverkusen – FK Krasnodar (în tur 2-2)

Surse foto: eintracht.de, Bayern facebook account, footybite.com, fussbalstadt.com

Dacă îți place ce citești pe Tackle.ro, ne găsești și pe Facebook, Instagram, Twitter, Youtube și Soundcloud.

Arădean fiind am copilărit pe stadionul UTA-ei unde am învățat cu adevărat ce însemnă fotbalul. Sunt fan al fotbalului german și suporter 1.FC Köln. După ani de zile în care urmăresc tot ce mișcă în această zonă îndrăznesc să cred că am ce transmite astfel încât poate și alții să descopere farmecul fotbalului teuton. Mărturisesc și o simpatie ”externă” pentru Arsenal FC.

    Lasă un răspuns

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *