O replică a arbitrului Sebastian Colțescu, al patrulea oficial din partida PSG – Istanbul Basaksehir, adresată centralului Hațegan, a produs un scandal nemaivăzut în competițiile europene. Meciul a fost suspendat, după ce ambele echipe au decis să iasă de pe teren în urma unei adresări considerate rasiste, venite din partea lui Sebastian Colțescu. Acesta l-a numit „ăsta negru” pe antrenorul secund al celor de la Istanbul Basaksehir, Pierre Webó. Atacantul Demba Ba a sărit revoltat către Colțescu, iar după o lungă consultare, ambele echipe au decis să iasă de pe teren în formă de protest.

Cât timp toată planeta fierbe comentând despre acest incident, trecem în revistă câteva cazuri de rasism din lumea modernă a fotbalului.

Bulgaria – Anglia, campania de calificare la Campionatul European din 2020

Chiar și vecinii noștri bulgari au avut probleme grave de rasism. Partida de calificare dintre Bulgaria și Anglia, disputată în Sofia a creat o isterie uriașă în presa engleză. În timp ce jucători de culoare din naționala Angliei au intrat pe teren, suporterii bulgari au imitat sunete de maimuță. Au întrerupt imnul național al Angliei cu huiduieli și au făcut salutul nazist pe parcursul meciului. Meciul a fost întrerupt de două ori din cauza scandărilor rasiste. UEFA a luat măsuri și le-a interzis bulgarilor să aibă spectatori pe stadion în următoarea partidă. Pe lângă această măsură, federația bulgară a mai primit o amendă în valoare de 85.000 de euro.

Cazul lui venirii lui Malcom la Zenit St. Petersburg – august 2019

Malcom s-a transferat în vara lui 2019 de la Barcelona la echipa rusă, Zenit pe o sumă de 40 de milioane de euro. La debutul acestuia, fanii lui Zenit au afișat mesajul „RIP Selection 12” care face referire la un manifest creat de suporterii fanatici ai lui Zenit ce descurajează aducerea jucătorilor de culoare. Ultrașii au declarat mai apoi că nu sunt rasiști, doar că neaducerea jucătorilor de culoare este o tradiție pentru ei și vor să fie respectată.

sursa: Daily Mail

Cazul lui Koulibaly în Serie A – noiembrie 2019

Serie A a avut multe scandaluri de rasism de-a lungul anilor. Lukaku, Balotelli sau Smalling au trăit scandări rasiste pe stadioanele din Italia. În a doua repriză a derby-ului dintre Roma și Napoli, arbitrul Gianluca Rocchi a decis să suspende meciul pentru o perioadă din cauza scandărilor rasiste împotriva lui Kalidou Koulibaly. Ambele echipe s-au adunat la mijlocul terenului pentru a liniști suporterii. Mai apoi, Rocchi a transmis un anunț prin care suporteri sunt rugați să înceteze scandările rasiste, iar meciul s-a reluat.

Răspunsul lui Dani Alves asupra scandărilor rasiste

La meciul din aprilie 2014 dintre Villarreal și Barcelona, încheiat cu victoria catalanilor cu scorul de 3-2. Dani Alves a răspuns cu umor împotriva abuzurilor rasiste. În timp ce acesta executa un corner un suporter a aruncat o banană câtre el. Acesta a descojit banana și a mâncat-o, iar după aceea a executat cornerul. Gestul lui Dani Alves a creat un val de susținere pe rețelele sociale, iar acesta a fost sprinjit și de alți jucători care luptă împotriva rasismului în fotbal.

Shakhtar Donetsk – Dynamo Kiev – noiembrie 2019

În derby-ul Ucrainei, Taison a arătat fanilor degetul mijlociu și a lovit mingea spre tribuna fanilor ce au scandat lozinci rasiste. Acesta primit cartonașul roșu și a părăsit terenul în lacrimi. Mai apoi Federația Ucraineană de fotbal l-a suspendat un meci pe Taison pentru că a răspuns manifestelor rasiste din tribună.

Dacă ți-a plăcut ce tocmai ai citit,  alătură-te comunității de fani Premier League din România. Newsletter-ul nostru vine în fiecare vineri, pe e-mail și pe Whatsapp.

    Lasă un răspuns

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *