Fiecare fereastră de transferuri aduce speranță și entuziasm suporterilor, însă la final mulți simt că echipa lor ratează oportunități, în special în mijlocul sezonului, când slăbiciunile lotului s-au făcut deja remarcate în tur. Acestea fiind spuse și, păstrând un ochi pe lista cu cele mai bune transferuri din această iarnă, încercăm să deslușim împrună care echipă a făcut cele mai bune transferuri din Premier League, în ianuarie 2017?

Statisticile ferestrei de transferuri din ianuarie pentru cluburile din Premier League

A fost un ianuarie mult mai cuminte decât ne așteptam, mai ales pentru echipele de la vârful ierarhiei actuale din Premier League.

  • 215 milioane de Lire investite în achiziții. Doar în China s-a investit mai mult: 292 de milioane de Lire.
  • 230 de milioane de Lire încasate din vânzări de jucători (mulțumită, în principal, ligii chineze)
  • 27 de milioane de Lire a costat cel mai scump jucător cumpărat – Gabriel Jesus (Manchester City)
  • 51 de milioane de Lire a fost prețul de transfer cel mai mare încasat la o vânzare – Oscar (de la Chelsea în China)
  • 20 de milioane de Lire a fost prețul celui mai scump jucător transferat între două echipe din Premier League – Morgan Schneiderlin (de la Manchester United la Everton)

Cele mai bune campanii de achiziții

  1. Hull City – Văzută de specialișți, dar și de către fani ca marea câștigătoare a acestei ferestre de transferuri, micuța echipă din nord-estul Angliei are un manager nou, portughezul Marco Silva, care le dă Tigrilor speranța că se pot menține în prima divizie. 7 jucători noi, toți joacă deja roluri în prima echipă. Ranocchia de la Inter (deja a dat o pasă decisivă), Grosicki de la Rennes și N’Diaye de la Villareal (deja a înscris) sunt jucători care reprezintă upgrade-uri majore la variantele existente deja în lot. 15 milioane de lire, 5 împrumuturi și Hull arată mult mai bine deja după luna ianuarie, chiar dacă l-au pierdut pe Snodgrass (vândut la West Ham).
  2. Swansea – 13 milioane de Lire (plus fundașul Neil Taylor, care oricum nu prea juca) au adus 4 jucători pentru Paul Clement (venit și el tot în ianuarie). Tom Caroll (de la Tottenham) a debutat cu pasă de gol pe Anfield, Martin Olsson (Norwich) e titular incontestabil pe stânga și a și înscris deja, pe când Narsingh și Ayew oferă opțiuni în atac. Foarte bună campania făcută de Swansea iarna asta și deja echipa e la 4 puncte peste linia retrogradării.
  3. Everton – În vară, Caramelele și-au făcut cel mai important transfer, pe Steve Walsh, artizanul achizițiilor cheie pentru Leicester înaintea glorioasei campanii în care au câștigat titlul în Premier League. De atunci, echipa lui Koeman a făcut numai mutări inspirate. În vară au venit Bolasie (din păcate accidentat chiar când intrase în formă și colabora excelent cu Lukaku), Gueye (care s-a impus în față apărării, un Kante de buget redus) și Ashley Williams (titular incontestabil în centrul apărării). În ianuarie au investit 27 de milioane cei de la Everton: 20 pentru Morgan Schneiderlin de la Manchester United (care va face un parteneriat perfect cu Gueye la mijloc) și 7 pentru necunoscutul Ademola Lookman (un puști flămând de fotbal, care deja a înscris un gol pentru Caramele, chiar împotriva lui Manchester City). Nu văd o echipă din Premier League care să fi investit mai inteligent în acest sezon, în afara celor din Big 6.
  4. West Ham – Doi jucători care joacă deja ca titulari au adus Ciocănarii. Snodgrass vine să-l înlocuiască pe Payet, iar Jose Fonte, deși are 33 de ani, era necesar pentru centrul apărării, de unde Ogbonna lipsește câteva luni.
  5. Burnley – Veteranul și veșnic împrevizibilul Barton si energicul Ashley Westwood au întărit centru terenului, de unde Marney e accidentat va lipsi câteva luni. În plus, venirea irlandezului Robbie Brady de la Norwich, îi oferă lui Dyche o extremă care poate juca oricând și ca fundaș, care bate bine lovituri libere și centrează excelent pentru Vokes, Gray sau Barnes. Toți cei 3 nou veniți joacă deja în primul 11, iar Barton și Brady au înscris deja pentru Burnley, irlandezul aducând chiar o remiză cu Chelsea, pe Turf Moor!

Cei mai buni jucători transferați iarna asta în Premier League

  1. Gabriel Jesus – Anunțat încă din August, transferul lui Gabriel Jesus a fost unul pe care Guardiola a vrut să-l facă perfect. Eliberat de presiunea unui destinații necunoscute, Jesus a jucat până în decembrie în Brazilia și, când a ajuns la Manchester, impactul său a fost imediat. Cele 3 goluri înscrise de brazilian în primele 2 meciuri, ne-au făcut pe toți să credem că Aguero va rămâne mai mult pe bancă în acest sezon. Fractura de metatarsiene, suferită în meciul cu Swansea, nu face decât să amâne consacrarea sa ca unul dintre cei mai buni atacanți din lume.
  2. Manolo Gabbiadini – Italianul, luat pe 15 milioane de Lire de la Napoli, a înscris 3 goluri în primele 3 meciuri la Sfinți. Nu aveau un atacant în formă, l-au luat.
  3. Patrick van Aanholt – Palace și-a slăbit un adversar direct la retrogradare (pe Sunderland) și în același timp s-a întârit cu unul dintre cei mai buni jucători e bandă din afara echipelor din Big 6. Îmi recunosc slăbiciunea pentru acest fundaș care, cel mai probabil, a ales prost pentru viitorul său, venind la Crystal Palace.

Mențiuni: Snodgrass (West Ham), Olsson (Swansea), Schneiderlin (Everton), Grosicki (Hull), Brady (Burnley).

Cluburi care nu au investit

  • Arsenal – niciun transfer semnificativ, așa cum ne-a obișnuit Wenger, poate ultimul mare romantic din fotbalul mondial. Ar fi avut nevoie? Rezultatele recente arată că da.
  • Bournemouth – niciun transfer, deși ar fi avut nevoie măcar să-l înlocuiască pe Ake, rechemat din împrumut de către Chelsea.
  • Liverpool – niciun transfer, deși în ianuarie echipa lui Klopp a trecut printr-o criză, pe care mulți au pus-o pe seama lipsei lui Mane (plecat la Cupa Africii). Un fundaș stânga, un fundaș central peste Lovren și un atacant ar fi fost necesarul Cormoranilor, însă managerul neamț a ales să aștepte vara.
  • Manchester United – niciun transfer, dar nici nu exista o nevoie stringentă, echipa fiind neînvinsă în Premier League, din octombrie, chiar dacă încă e pe locul 6.
  • Tottenham – niciun transfer, dar nici nu simt că ar fi avut nevoie arzătoare de o piesă anume.

Cele mai slabe campanii de transferuri ale iernii

  1. Sunderland – Trebuie să acordăm și titlul de cea mai tristă campanie de transferuri din această iarnă. Evident, acest trofeu este dedicat lui Sunderland, care a adus numai jucători ieșiți din termen: Lescott (mai știați că joacă fotbal?), Gibson (vă mai amintiți când a plecat de la Manchester United?) și Oviedo. Pregătirile pentru Championship continuă.
  2. Leicester – venirea lui Ndidi este a doua încercare de a-l înlocui pe Kante, după ce Mendy nu a reușit să se impună. Totuși, la problemele pe care le are campioana Angliei, implicată acum în lupta pentru evitarea retrogradării, e mult prea puțin. Se simte lipsa lui Steve Walsh, Leicester nu mai face transferurile inspirate care i-au adus titlul în Anglia.
  3. West Brom – Două rezerve a adus Tony Pulis. În Livermore nu cred că se mai poate pune greul unui sezon de Premier League. Marc Wilson, un fundaș polivalent care n-a jucat mai deloc la Bournemouth, a venit să suplinească cei 5 fundași care joacă aproape toate meciurile.

 Cele mai bune curățenii de iarnă

Perioada de transferuri din ianuarie este adesea folosită de cluburile din Premier League pentru a face curățenie în lot, trimițând în împrumuturi sau vânzând jucătorii care nu au nicio șansă la prima echipă. Topul acestei ierni:

  1. Chelsea – Campioana absolută a vânzărilor de jucători în acest sezon. Când vinzi, în ianuarie, de peste 60 de milioane de Lire și îți ușurezi considerabil bugetul pentru salarii, se poate spune că faci afaceri excelente. Au renunțat la Oscar, Obi Mikel, Bamford și Ivanovic, jucători care nu prindeau uneori nici banca.
  2. Manchester United – Diavolii au vândut doi fotbaliști care jucaseră, împreună, mai puțin de 1000 de minute în acest sezon. 20 de milioane pentru Schneiderlin (Everton) și 13 pentru Depay (Lyon, cu o clauză de buy-back chiar). United a încasat  33 de milioane de Lire pentru doi jucători care abia prindeau uneori banca și care pot fi titulari în 90% dintre echipele de top ale marilor campionate europene. Nu-i rău deloc.
  3. Everton – Cleverley, Niasse, Deulofeu, Oviedo și Gibson, toți trimiși în împrumuturi, cu opțiuni de cumpărare din vară. Niciunul nu juca titular.

O mențiune specială în zona de curățenii reușite: West Ham United. Și-au vândut cel mai talentat jucător, pe Dimitri Payet, care se întâmpla să fie și cel mai capricios. 25 de milioane de Lire, la 29 de ani și problemele de comportament pe care le are, nu erău deloc. Săptămâna trecută am scris în detaliu despre afacerea făcută de West Ham cu Payet.

În încheiere, vă provoc la dezbatere: care dintre transferurile făcute de cluburile din Premier League în ianuarie 2017 se vor dovedi, pe termen lung, a fi cele mai inspirate?

Dacă vă place ce citiți pe site, ne puteți urmări pe Facebook și Twitter. Toate informațiile din articol sunt verificate pe Transfermarkt.com și Telegraph.co.uk, iar fotografiile au ca sursă PremierLeague.com.

Diavol roșu de când regele Angliei era un francez. Specialist în management de servicii IT, meșteșugar de cuvinte în timpul liber. Fondator al grupului de fani Premier League România și ctitor al acestui site.