Dimitri Payet și-a încheiat aventura în Premier League, părăsind Anglia pentru a se reîntoarce în Ligue 1, la Olympique de Marseille. Despărțirea dintre West Ham și Payet a fost una bruscă și a început cu refuzul jucătorului de a se antrena și de a juca pentru club. În ciuda acestui episod urât, a fost oare Dmitri Payet o afacere bună pentru West Ham?

Cumpărat pe 13 milioane de Lire în Iulie 2015, de la Marseille, vândut pe 25 de milioane de Lire în ianuarie 2017. Salariul plătit de club jucătorului (plus un bonus care este cunoscut) a fost de aproximativ 9.725 milioane de Lire în 18 luni:
  • Salariu între 1 Iulie 2015 și 16 Februarie 2016 – 75.000 de Lire pe săptămână – total de aproximativ 2.475 milioane de Lire;
  • Salariu între 16 Februarie și 30 Ianuarie 2017 – 125.000 de Lire pe săptămână – total de aproximativ 6.25 milioane de Lire.
  • Bonus de loialitate de 1 milion de Lire, încasat în septembrie 2016.

La finalul contractului său cu West Ham, Payet a renunțat la salariul pentru luna ianuarie (când practic a destabilizat echipa, refuzând să joace și să se antreneze începând din 12 ianuarie). 500.000 de Lire se scad din veniturile sale și ajungem la 9.225 milioane de Lire. Nu iau în calcul niciun fel de alte cheltuili (bonusuri de meci, casa/cazare jucătorului, mașină, etc.) pentru că nu am nicio sursă sigură din care să extrag cifrele.

Teoretic, West Ham ar fi pe plus cu aproximativ 2.75 milioane de Lire. Nu știm celelalte costuri pentru club, dar cred că putem presupune că investiția în Payet s-a amortizat complet până la transfer și că balanța ar fi pe zero, dacă nu chiar pe plus.
 
Da, despărțirea a fost una tare urâtă, dar din punct de vedere al raportului calitate/preț, mie mi se pare că Payet a fost o super afacere pentru West Ham, una din care clubul a profitat cât s-a putut de mult. De ce cred asta:
  1. Peformanțele sportive: în 66 de meciuri a contribuit la 43 de goluri (18 înscrise, 25 cu pasa decisivă). E imposibil de tăgăduit faptul că Payet a fost cel mai important jucător de la West Ham între iulie 2015 și ianuarie 2017.
  2. Payet a fost o bombă de marketing. N-am găsit nicăieri o statistică a numărului de tricouri cu numărul 27 vândute de West Ham în cele 18 de contract cu Payet și nici nu știm care este procentul din valoarea unui tricou (60 de Lire costă unul) pe care-l păstrează West Ham în contractul cu Umbro. Cu siguranță însă, niciun alt jucător nu a vândut mai multe tricouri în această perioadă.
  3. Beneficii de imagine.Cel mai bun jucător al clubului înscrie goluri, ține fanii aproape de echipă și e o parte integrantă a imaginii de brand a organizației. O mișcare excelentă a lui West Ham a fost să ofere înlocuirea tricoului lui Payet, cu unul nou, pentru 25 de Lire plătite în plus, după plecarea jucătorului.
Concluzia mea este că West Ham a făcut o afacere excelentă cu transferul lui Dimitri Payet. Goodbye, Dimitri!
 
 
Surse:
  1. Foto: Payet la West Ham și Payet la OM
  2. Datele despre goluri, sume de transfer și contract.

Diavol roșu de când regele Angliei era un francez. Specialist în management de servicii IT, meșteșugar de cuvinte în timpul liber. Fondator al grupului de fani Premier League România și ctitor al acestui site.

    Un comentariu la “Dimitri Payet – o afacere bună pentru West Ham?”

    • […] O mențiune specială în zona de curățenii reușite: West Ham United. Și-au vândut cel mai talentat jucător, pe Dimitri Payet, care se întâmpla să fie și cel mai capricios. 25 de milioane de Lire, la 29 de ani și problemele de comportament pe care le are, nu erău deloc. Săptămâna trecută am scris în detaliu despre afacerea făcută de West Ham cu Payet. […]

    Comments are closed.