Nu cred că suntem singurii care se amuză când fanii echipelor din Premier League glumesc în social media, arătând primul unsprezece al echipei favorite din perioade mai puțin bune din istoria clubului și afirmând că faptul că încă mai țin cu acele cluburi e dovada supremă de loialitate. 🙂
Am încercat să săpăm prin istoria principalelor cluburi din Premier League pentru a găsi câteva din cele mai „slabe” echipe pe care antrenorii lor le-au trimis în teren. Dacă aveți alte exemple, vă așteptăm în comentarii.
Arsenal
Într-un meci din Cupa Ligii împotriva lui Manchester City, Arsene Wenger a trimis ceea ce pe hârtie pare să fi fost unul din cele mai slabe echipe cu care Arsenal a intrat vreodată în teren. Mai lipsea Carl Jenkinson, nu?
Tunarii s-au ținut bine în fața Cetățenilor la care au evoluat Costel Pantilimon, Edin Dzeko, Samir Nasri, Adam Johnson sau Owen Hargreaves, dar au clacat pe final când Sergio Aguero a marcat unicul gol al meciului.
Liverpool
Împotriva lui Napoli în sezonul 2010-2011 din Europa League, Cormoranii au început meciul cu un prim unsprezece pe care mulți fani ar vrea să-l uite. Pe San Paolo, echipa lui Liverpool era formată din Pepe Reina – Martin Kelly, Jamie Carragher, Martin Skrtel, Paul Konchesky; Ryan Babel, Jonjo Shelvey, Christian Poulsen, Jay Spearing, Milan Jovanovic; David Ngog. De pe bancă au mai intrat Fabio Aurelio, Sotirios Kyrgiakos și Joe Cole. La fel ca în cazul lui Arsenal mai sus, echipa asta a făcut un meci decent și a reușit să nu piardă în fața unui Napoli care-i avea pe Cavani, Lavezzi și Hamsik.
Chelsea
Cinicii ar spune că echipa din acest sezon e cea mai slabă din istoria clubului, dar lăsând glumele la o parte, în actualul lot de pe Stamford Bridge se află câteva nume importante care cu siguranță vor avea un cuvânt greu de spus în anii care vor urma în Premier League.
Cea mai slabă clasare a lui Chelsea în Premier League a fost în sezonul 1993-1994, când cu Glen Hoddle antrenor-jucător, o echipă care-i avea în teren pe legendarii Tony Cascarino și Frank „Oh No” Sinclair a terminat pe locul 14 în campionat. Chiar și așa, Chelsea s-a calificat în acel sezon în Cupa Cupelor, ajungând până în finala FA Cup, unde aveau să piardă 4-0 cu Manchester United, deja calificată în Europa.
Chelsea F.C 1993-94 pic.twitter.com/wgCU8iIQhQ
— Old School Panini (@OldSchoolPanini) July 7, 2021
Manchester United
În 2011, Diavolii câștigau pe Old Trafford împotriva lui Arsenal (care a jucat cu majoritatea titularilor), Sir Alex Ferguson trimițând în teren un prim unsprezece bizar, în care frații Fabio și Rafael erau mijlocașii laterali și în care Darren Gibson și John OShea erau mijlocașii centrali.
Dar pentru Fergie era ceva obișnuit să trimită în teren echipe care pe hârtie păreau că nu funcționează, dar care pe teren arătau un spirit de luptă de invidiat și câștigau partidele. Tot din perioada cu Sir Alex pe bancă avem celebra formulă din victoria din Champions League (3-1 pe terenul lui Wolfsburg), în care Darren Fletcher și Michael Carrick formau cuplul de fundași centrali, Paul Scholes îl avea partener la mijloc pe Darren Gibson, Danny Welbeck era mijlocașul stânga, iar Michael Owen era vârful de atac.
Manchester City
Da, marele George Weah a jucat la Cetățeni și face parte din, probabil, cea mai slabă echipă a lui City din existența lor în Premier League. Man City a retrogradat în sezonul 2000-2001, deși făcuse câteva transferuri cu nume la început de competiție, când îi adusese pe Paul Wanchope, George Weah sau Alfie Haaland. „It was a funny season. Your forward line has Wanchope and George Weah you’d think wow but for whatever reason the chemistry just didn’t happen. Alfie Haaland came in as captain and I don’t really know what happened but just maybe the chemistry of the side at that time there was a lot of chopping and changing. That can happen.” (Gerard Wiekens)
Cetățenii începeau sezonul cu o înfrângere 4-0 pe terenul lui Charlton, iar managerul Joe Royle îi trimitea în teren pe următorii: Weaver, Edghill, Wiekens, Horlock, Prior – Haaland, Tiatto, Weah, Wanchope, Howey, Kennedy.
Nu ne e rușine nici cu una din echipele din perioada în care Mark Hughes era pe banca Cetățenilor. Într-o victorie acasă cu Portsmouth (6-0), pentru City intrau în teren: Hart, Zabaleta, Richards, Dunne, Garrido, Kompany, Wright-Phillips, Ireland, Elano, Robinho și Jo. Poate că un talent precum Robinho sau nume grele precum Dunne, Zabaleta și Kompany ar fi meritat mai mult în acel an.
#onthisday in 2008, City completed the signing of Brazilian striker Jo. #mcfc pic.twitter.com/JjTgsKt0CY
— Manchester City (@ManCity) July 2, 2016
Tottenham
Deși a luat o singur trofeu în ultimii douăzeci de ani, Spurs a avut mereu în ultimele două decenii jucători de calitate în lot. Tot căutând prin echipele lui Spurs din ultimii douăzeci de ani, mi-a fost greu să găsesc un prim unsprezece la fel de slab precum cele de mai sus ale lui Arsenal sau Liverpool. Totuși, între 1997 și 2005, cea mai sus bună clasare a lui Tottenham în Premier League a fost locul 9 și în acea perioadă trebuie să ne uităm pentru cele mai modeste prime echipe a lui Spurs. În prima etapă a sezonului 2005-2006, Martin Jol trimitea în teren un prim unsprezece care avea în teren (pe lângă jucători importanți precum Dawson, Carrick sau Defoe) mulți jucători de o calitate îndoielnică precum canadianul Paul Stalteri, egipteanul Mido, suedezul Edman sau finlandezul Tainio.
Robinson – Stalteri, Dawson, Gardner, Edman – Routledge, Tainio, Carrick, Reid – Mido, Defoe.
La final, vă așteptăm și pe voi să ne spuneți care credeți că a fost cea mai slabă echipă care a intrat vreodată în teren îmbrăcând tricoul echipei favorite?
Dacă ți-a plăcut ce tocmai ai citit, alătură-te comunității de fani Premier League din România pe Facebook, abonează-te la newsletter-ul nostru, care vine în fiecare vineri, pe e-mail și pe Whatsapp, și urmărește-ne pe Facebook, Instagram, YouTube și Discord.