City Football Group este o companie aflată în plină expansiune. Palermo este ultimul club achiziționat de CFG, care mai deține formații în Marea Britanie, SUA, Australia, India, Japonia, Spania, Uruguay, China, Belgia și Franța.

Palermo a luat-o de la zero în 2019, după ce societatea veche a dat faliment. La trei ani de la acel moment, noua echipă a obținut primovarea în Serie B. Acum, la scurt timp după promovare, clubul a fost preluat de City Football Group. Este a unsprezecea formație care ajungă în portofoliul șeicilor.

Denumirea companiei provine de la echipa-fanion a consorțiului, Manchester City. În CFG există trei acționari: Abu Dhabi United Group (78%), China Media Capital + CITIC Capital (12%) și Silver Lake (10%).

Care sunt obiectivele companiei City Football Group?

City Football Group a apărut în 2013, la cinci ani după ce Mansour bin Zayed Al Nahyan a decis să achiziționeze organizațiay prin Abu Dhabi United Group. Primul obiectiv al CFG a fost acela de a deține câte o echipă pe fiecare continent, iar în numele acestor cluburi să se regăsească denumirea „City”.

În prezent, cluburile implicate în City Football Group pot face schimb de informații, de date și pot implementa metode de lucru de la celelate grupări. Această organizație are ca scop promovarea tinerilor talentați, formați în interiorul grupului.

De asemenea, jucătorii se pot transfera cu ușurință între echipele din interiorul City Football Group. Așa s-a întâmplat, de exemplu, cu Aaron Mooy (31 de ani). Mijlocașul australian a jucat la Melbourne City în perioada 2014-2016, după care a făcut pasul spre Manchester City.

Manchester City este fără îndoială cel mai de succes club din portofoliul City Football Group, cu 17 trofee cucerite din 2008 și până în prezent. „Cetățenii” au câștigat ultimele două campionate din Premier League. Marele obiectiv pentru Pep Guardiola și băieții săi rămâne câștigarea UEFA Champions League.

Ce cluburi fac parte din City Football Group?

Manchester City (Premier League)

Campioana Angliei se află din 2008 sub conducerea Abu Dhabi United Group. Din 2016, managerul echipei este celebrul Pep Guardiola. Valoarea clubului a crescut la patru miliarde de dolari în ultimii ani.

Manchester City generează anual peste 600 de milioane, după ce până acum s-au efectuat investiții în toate sectoarele de activitate. Presa din Anglia scrie că șeicii au investit peste 3 miliarde de dolari în club.

New York City FC (MLS)

Echipa care îl deține pe Alexandru Mitriță, New York City FC, este primul club fondat de la zero de City Football Group. Echipa a apărut în 2013, iar din 2015 concurează în MLS.

Rezultatele au fost modeste la început, dar New York City FC a reușit să câștige primul ei titlu intern, MLS Cup, în 2021.

Melbourne City FC (Australia)

City Football Group a preluat clubul Melbourne Heart pe 23 ianuarie 2014. La șase luni de la acel moment, echipa și-a schimbat denumirea în Melbourne City FC. Sub noul patronaj, australienii au câștigat trei titluri interne.

Yokohama F. Marinos (Japonia)

Clubul Yokohama F. Marinos a apărut în 1972, fiind fondat de muncitorii fabricii Nissan. Echipa s-a numit la început Nissan Motors F.C. Din 1993, clubul a devenit profesional și și-a schimbat denumirea în Yokohama Marinos.

În 1999, Yokohama Marinos a funzionat cu Yokohama Flugels, iar astfel a apărut Yokohama F. Marinos.

În mai 2014, CFG a intrat în acționariatul Yokohama F. Marinos. În 2019, echipa a obținut titlul în Japonia.

Montevideo City Torque (Uruguay)

Echipa a apărut în anul 2007, sub denumirea Club Atletico Torque. În 2017, City Football Group a achiziționat clubul din Montevideo, care se afla în eșalonul secund.

Ulterior au promovat în prima divizie. În 2020, clubul și-a schimbat denumirea în Montevideo City Torque. De asemenea, CFG a anunțat la acel moment și ridicarea unei academii moderne în oraș. Obiectivul este ca Montevideo City Torque să aibă una dintre cele mai puternice baze din America de Sud.

Girona (La Liga)

În august 2017, City Football Group a achiziționat 44,3% din pachetul majoritar al clubului Girona. Ulterior, un grup condus de Pere Guardiola, fratele lui Pep, a achiziționat alte 44,3% din acțiuni.

Girona a împrumutat de-a lungul timpului mai mulți tineri de perspectivă de la Manchester City. În această vară, Girona a obținut promovarea în La Liga.

Sichuan Jiuniu (China, Liga 2)

Sichuan Jiuniu a intrat în portofoliul City Football Group în februarie 2019. Clubul evoluează în prezent în eșalonul secund din China.

Mumbai City FC (India)

City Football Group a achiziționat, în noiembrie 2019, 65% din acțiunile clubului Mumbai City FC. Mumbai City FC este singurul club de fotbal din istoria Indiei care a câștigat un meci în Liga Campionilor Asiei.
Mumbai a cucerit titlul intern în 2021.

Lommel SK (Belgia, Liga 2)

Echipa belgiană Lommel SK a fost achiziționată de City Football Group în mai 2020. Șeicii nu au anunțat ce pachet au cumpărat. În prezent, echipa evoluează în eșalonul secund din Belgia. Lommel SK a luat naștere în 2003.

Troyes (Ligue 1)

CFG a devenit pe 3 septembrie 2020 acționarul majoritar al echipei ES Troyes AC, din Franța. În acest moment, Troyes evoluează în Ligue 1. Obiectivul echipei în acest sezon este menținerea în prima divizie.

Palermo (Serie B)

City Football Group a decis, în iulie 2022, să achiziționeze 80% dintre acțiunile clubului Palermo. Rămâne de văzut dacă echipa își va propune să atace promovarea în Serie A în sezonul 2022/2023.

De asemenea, City Football Group finanțează și echipele de fotbal feminin ale cluburilor Manchester City, Girona, Melbourne City, Montevideo City Torque, Palermo și Troyes

Zece campionate au adunat echipele din portofoliul City Football Group până acum. Șase titluri au fost cucerite de Manchester City, în Premier League.

Dacă ți-a plăcut ce tocmai ai citit,  alătură-te comunității de fani Premier League din România. Newsletter-ul nostru vine în fiecare vineri, pe e-mail și pe Whatsapp.

Pasionat de tot ce înseamnă sport și captivat de poveștile din afara terenului.

  Lasă un răspuns

  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  Un comentariu la “City Football Group deține acum 11 cluburi în toată lumea!”

  • Gascoigne
   15/07/2022 at 00:15

   Un fel de City Grill 🙂