Cupa Mondială pe scurt – marți, 22 noiembrie 2022

Ziua 3 de la Cupa Mondială a adus cel mai mare șoc pe care probabil îl vom vedea la această ediție. Arabia Saudită a învins Argentina lui Lionel Messi, o echipă pe care mulți o văd drept viitoare campioană. Până la urmă, noroc(ul ei) că vorbim doar de primul meci din grupe, și nu unul eliminatoriu. Franța, pe de altă parte, și-a deschis campania cu o victorie concludentă și cu un Olivier Giroud intrat în cartea de istorie a naționalei sale.

Argentina 1-2 Arabia Saudită

L. Messi 10′ (p) / S. Al-Shehri 48′, S. Al-Dawsari 53′

O echipă națională formată doar din jucători din campionatul intern a deschis a treia zi a Mondialului împotriva unei colecții de fotbaliști de la cele mai mari cluburi din Europa, în frunte cu (probabil) cel mai bun care a jucat vreodată jocul. Meciul a fost decis la o fază când unul dintre căpitanii de pe teren a driblat trei jucători în careul advers și a șutat, imparabil, marcând golul turneului de până acum. Acel căpitan nu a fost Messi, de la PSG, ci Salem Al Dawsari, de la Al-Hilal, deși Țapul se afla pe teren…

Cum a pierdut Argentina acest meci, provocând una dintre cele mai mari surprize din istoria Mondialului? Pe scurt: jucând într-o formație 4-0-6, împotriva unei echipe foarte scurte, care i-a lăsat în offside pe campionii Americii de Sud ca pe o echipă de juniori… TheAnalyst.com a numit succesul Arabiei Saudite un moment „matematic istoric”, pentru că echipa francezului Hervé Renard este echipa cu cel mai mic xG înregistrat vreodată de învingătoarea dintr-un meci de Cupă Mondială. (Vlad Bogos)

Danemarca 0-0 Tunisia

Danemarca pornea favorită în acest prim meci jucat de Christian Eriksen la un turneu final după evenimentul neplăcut de la EURO de acum un an și jumătate. Pe teren însă, jucătorii nordici au dat de o echipă a Tunisiei motivată și solidă, care a făcut o primă repriză bună. După ce ambele echipe au încercat poarta cu șuturi de la distanță, Issam Jebali a avut cea mai mare ocazie a primelor 45 de minute, scărița sa din apropiere fiind respinsă excelent de Kasper Schmeichel.

Tunisia a fost nevoită să se apere mai mult în repriza a doua, când Eriksen și-a văzut un șut respins de portar și când rezerva Andreas Cornelius nu a reușit să împingă mingea în poartă din numai 1 metru la cea mai mare ocazie a meciului. În final meciul s-a terminat fără gol, iar tunisienii, susținuți masiv din tribune de proprii fani, vor fi mulțumiți de debutul lor la această Cupă Mondială. Danezii trebuie să găsească un nivel mai ridicat de joc în meciurile ce urmează, în special cu Franța. (Dan Dracea)

Mexic 0-0 Polonia

Deși Mexicul a fost echipa mai activă în acest meci din Grupa C, veteranul portar Guillermo Ochoa a fost omul meciului, după ce a apărat penalty-ul lui Robert Lewandowski, care rămâne fără gol în carieră la vreun turneu final al Cupei Mondiale. Faza din primul sfert de oră al reprizei secunde a fost momentul cheie al unui meci încrâncenat în care Polonia s-a apărat mai mult decât a atacat, dar în care nici Mexicul nu a fost suficient de curajos.

O victorie pentru oricare dintre echipe ar fi fost excelentă după înfrângerea surprinzătoare a Argentinei din primul meci al zilei, iar grupa s-a complicat teribil după această primă etapă. (Dan Dracea)

Franța 4-1 Australia

A. Rabiot 27′, O. Giroud 32′, 71′, K. Mbappe 68′ / C. Goodwin 9′

Am fi putut fi scuzați dacă atunci când Craig Goodwin a deschis scorul în minutul 9 al confruntării cu campioana mondială en-titre am fi zis că asta e ziua surprizelor la Cupa Mondială. În final n-a fost să fie chiar așa. Chiar și fără Karim Benzema pe teren după accidentarea care l-a scos din circuit acum câteva zile, Franța și-a etalat în câteva rânduri abilitățile ofensive și a dat impresia că a jucat pe modul ECO.

După ce Adrien Rabiot a adus egalarea care să o scoată din șocul primirii golului, naționala lui Didier Deschamps s-a desprins rapid prin golul 50 al lui Olivier Giroud în tricoul Franței. Un gol trei a plutit în aer mai mult timp, iar după ce a ratat o primă șansă uriașă, Kylian Mbappé și-a trecut la rândul său numele pe lista marcatorilor după pauză. Giroud a marcat pentru 4-1  din asistul aceluiași Mbappe, a cărui viteză a destabilizat în repetate rânduri apărarea unei Australii care și-a arătat limitele și a contat prea puțin în ofensivă.

Franța a început bine turneul, iar blestemul campioanei eliminate din grupe s-ar putea risipi la această ediție. Cât pentru Giroud, meciul va fi unul pe care-l va ține minte ceva timp. Golul 51 l-a pus la egalitate cu Thierry Henry în fruntea marcatorilor all-time ale naționalei sale. Francezii au însă și motive de tristețe, după ce Lucas Hernandez a suferit o ruptură de ligamente anterioare încrucișate în faza premergătoare golului Australiei. Pentru el, Cupa Mondială s-a terminat. (Dan Dracea)

Ce urmeză?

Croația, Germania, Spania și Belgia intră în acțiune miercuri. Toate cele patru sunt favorite în meciurile lor contând pentru grupele E și F. Finalistă în 2018, Croația va juca împotriva Marocului, în timp ce eterna „speranță” Belgia înfruntă o generație interesantă a Canadei în aceeași grupă. În meciurile de la mijlocul zilei, Germania înfruntă Japonia și tânăra Spanie joacă împotriva Costa Rica.

Toate articolele despre Cupa Mondială de pe Tackle.ro se găsesc aici.

Dacă ți-a plăcut ce tocmai ai citit,  alătură-te comunității de fani Premier League din România pe Facebook, abonează-te la newsletter-ul nostru, care vine în fiecare vineri, pe e-mail și pe Whatsapp, și urmărește-ne pe FacebookInstagramYouTube și Discord.

    Lasă un răspuns

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *