Până la egalul de aseară cu Germania, selecționata Three Lions trecuse prin patru partide consecutive fără victorie, cea mai lungă serie fără meci câștigat din 2014 încoace, când naționala condusă de Roy Hodgson fusese eliminată încă din faza grupelor la mondialul din Brazilia.

Cu 50 de zile rămase până la Campionatul Mondial din Qatar, Gareth Southgate și naționala Angliei nu par pregătiți pentru turneul final. Englezii au retrogradat din grupa A din cadrul Nations League, fanii naționalei sunt tot mai nemulțumiți, iar în vestiar s-a instalat un sentiment de neîncredere.

Până nu demult, Gareth Southgate făcuse ca munca sa să pară ușoară. Nu pusese mâna pe vreun trofeu, dar finala de la EURO 2020 și semifinala de la mondialul din Rusia erau rezultate care închideau gura oricărui contestatar. Deodată, situația s-a schimbat și vechile cunoștințe ale naționalei au revenit: mass-media îl contestă tot mai mult pe Southgate, iar suporterii critică tot mai mult deciziile sale, nu sunt de acord cu fotbalul său reactiv și sunt tot mai sceptici în legătură cu abilitățile sale.

E timpul să renunțe la acel dublu-pivot?

Mondialul din Rusia ne-a arătat o nouă echipă a Angliei, care promitea mult, dar care era neexperimentată la un asemenea nivel. Southgate a făcut din Three Lions o trupă bine organizată, muncitoare și pragmatică, dar ani mai târziu, jucătorii au evoluat, au ajuns la o maturitate fotbalistică, în timp ce pragmatismul lui Southgate a rămas prezent.

”He made England feel modern and more civilised. He gave us a reason to like the national team and their manager. While a few have never enjoyed his more touchy-feely side, many have loved him. Loved his polite thoughtfulness, loved how he made England players feel good about playing for England, loved the semi-final and the final. These have been England’s best days. Gareth’s revolution was quiet, beardy and nice, but a revolution nonetheless. But all things must pass. Six years is a long time to manage anything in football. Your voice becomes less effective, repetition sets in and what was once new and exciting becomes old and stale.” (John Nicholson)

Încăpățânarea și lipsa dorinței de a schimba registrul tactic, de a renunța la așezarea 3-4-2-1, de a nu mai juca cu dublu-pivot la centrul terenului și de a trece la o partitură tactică mult mai dinamică și mai progresivă, toate astea au început să aducă tot mai multă frustrare în rândul fanilor care au început să considere că acest conservatorism al lui Southgate ține pe loc naționala Three Lions.

”What starts as tactical pragmatism becomes resistance to change. What was once stoic self-assurance becomes stubbornness. What was portrayed as loyalty now looks like fear of evolution.” (Alex Keble)

„Oamenii” lui Southgate

Dincolo de dârzenia cu care ține de tacticile sale, selecționerul Angliei arată și o încăpățânare în ceea ce privește selecționarea unora dintre jucătorii săi favoriți, indiferent de forma lor de la echipele de club.

Harry Maguire, John Stones, Ben Chilwell sau Kalvin Phillips – 40% din ceea ce pare primul unsprezece preferat al lui Southgate – au bifat puține minute pe teren la cluburile lor în ultima perioadă, la fel (din motive diferite) și alții dintre cei selecționați de Southgate, precum Jordan Henderson, Jack Grealish sau Luke Shaw.

”It is as if the club game has moved on and Southgate has not; the Premier League finding new stories and new in-form players while the England manager clings to the heroes of the past.” (Alex Keble)

Mijlocul și apărarea ar putea primi un upgrade

Cele mai multe critici aduse lui Southgate sunt acelea că lotul său e plin de jucători care pot juca pe rolurile de „număr 6” sau „număr 7” și că nu există un „număr 10” în partitura de joc.

Reconfigurarea mijlocului

În Rusia, Dele Alli și Raheem Sterling evoluau între linii, în sprijinul lui Harry Kane, dar de atunci lucrurile s-au mai schimbat. Phil Foden și Bukayo Saka pot prelua bine-mersi acele roluri, dar senzația e că e nevoie de mai mult de atât.

A apărut o generație nouă de mijlocași centrali tehnici, capaibli să reziste pressing-ului agresiv (Harvey Elliot, Conor Gallagher sau Loftus-Cheek sunt doar câteva exemple), a apărut Jude Bellingham, dar mulți spun că titularizarea mijlocașului lui Dortmund a venit doar pentru că Kalvin Philips a fost indisponibil și că în Qatar, Anglia va continua cu dublu-pivotul Rice-Philips.

Reconfigurarea mijlocului și integrarea jucătorilor talentați din noua generație va fi vitală pentru viitorul naționalei Angliei. Marile echipe care domină partidele folosesc un singur mijlocaș pivot și două ”numere 8” care controlează jocul, dar Southgate încă nu e dornic de schimbare, încercând să alterneze 3-4-2-1-ul său preferat doar cu un 4-2-3-1 cu Mason Mount în spatele vârfului.

Refresh în apărare

De ce nu e titular Fikayo Tomori? Asta a fost întrebarea pe buzele tuturor în ultimele zile, după ce Southgate a continuat să-l prefere pe Harry Maguire pe linia de fund. Tomori, campion în Serie A cu AC Milan, a impresionat în Italia în ultimul an, dar încă nu e văzut de selecționer ca un jucător important la națională. La fel și Ben White, titular în toate partidele pentru liderul Arsenal în acest sezon. Maguire și Stones nu joacă titulari săptămână de săptămână, dar totuși sunt preferați de Southgate în primul unsprezece al Angliei.

“I think I’m the right person to take the team into the tournament. It’s more stable that way, without a doubt.”,  spune Southgate care știe că are de partea lui rezultatele de la EURO și Mondialul din Rusia și că FA-ul nu are cum să ia o decizie majoră și să-l schimbe din funcție cu mai puțin de două luni până la mondial. Pentru felul în care a schimbat imaginea naționalei Angliei în ultimii șase ani, Gareth merită să fie pe bancă în Qatar.

Mai rămâne doar să mai lase din conservatorism.

Dacă ți-a plăcut ce tocmai ai citit,  alătură-te comunității de fani Premier League din România pe Facebook, abonează-te la newsletter-ul nostru, care vine în fiecare vineri, pe e-mail și pe Whatsapp, și urmărește-ne pe FacebookInstagramYouTube și Discord.

Alex works in the IT Industry, he's an avid reader who likes to find beauty in football. He supports Arsenal FC. Based in Iasi, Romania, he's a coffee lover and a fan of almost everything that has a guitar and a British accent. @alexxx_avr.

    Lasă un răspuns

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *