Suntem (teoretic) la jumătatea sezonului de Premier League, așa că este momentul cel mai potrivit să tragem niște concluzii despre fiecare echipă din campionat. O să notăm fiecare club cu un număr de stele (de la 1 la 5, evident) și descriem puțin cum a decurs prima parte a sezonului pentru fiecare – de la Arsenal la Wolverhampton. Să începem!

Arsenal ⭐⭐⭐⭐⭐

Arsenal este cu siguranță una dintre echipele care sunt revelațiile sezonului. Mikel Arteta și-a transformat clubul din unul care a ratat dezamăgitor revenirea în UEFA Champions League sezonul trecut în unul despre care se poate spune că e implicat în lupta pentru titlu în acest sezon. Poate doar cei mai pesimiști suporteri vor considera că ratarea revenirii în UCL mai e posibilă. Arsenal a pierdut puncte în doar trei ocazii în acest sezon și a arătat un joc foarte solid și foarte plăcut ochiului în majoritatea meciurilor jucate. Accidentarea de lungă durată a lui Gabriel Jesus este singura potențială problemă majoră pentru a doua jumătate a sezonului, însă până acum Eddie Nketiah îl înlocuiește cu succes. Meciurile directe cu Manchester City vor fi cruciale dacă Arsenal va dori să lupte pentru trofeu până la capăt.

„Încă o zi în care părul îmi stă perfect. Este!” © IMAGO

Aston Villa ⭐⭐⭐

După clasări dezamăgitoare în două din ultimele trei sezoane, Aston Villa pare să-și fi recâștigat statutul de echipă de mijlocul clasamentului. Numirea lui Unai Emery în locul lui Steven Gerrard pare să fi fost de bun augur pentru Villa, care are un lot cu care nu ar trebui să fie implicată în lupta pentru evitarea retrogradării, oricâte echipe ar fi în discuție. Emery a urcat echipa cinci locuri în clasament de când a venit, pierzând doar o singură dată, cu Liverpool. Ambițiile pe care clubul le are cer însă și mai mult, poate o prezență în prima jumătate a clasamentului la final de sezon. Poate Villa să înlocuiască echipe precum Fulham, Brighton sau Brentford, care sunt deasupra lor în acest moment?

Intens. © IMAGO

Bournemouth ⭐⭐⭐

La Bournemouth e o discuție complicată de avut. Nou-promovata este cu siguranță una dintre cele mai slabe echipe din Premier League în acest moment, însă o primă parte de campionat în care a reușit să câștige remarcabil puncte face ca Bournemouth să fie deasupra linii de retrogradare în acest moment. După ce a impresionat chiar în acea perioadă, după demiterea lui Scott Parker, Gary O’Neil a fost numit antrenor principal permanent, însă lucrurile s-au înrăutățit și echipa se află pe o pantă descendentă. Cu un lot care se pretează mai bine în Championship, Bournemouth a câștigat patru puncte din ultimele nouă meciuri și s-ar putea să ajungă înapoi fix acolo, în liga a doua. Nimeni nu ar fi surprins.

Bournemouth are de tras tare.

Brentford ⭐⭐⭐⭐

Thomas Frank face în continuare o treabă excelentă la Brentford. Locul 13 ocupat ediția trecută, imediat după promovare, este întărit de rezultatele din această primă parte a sezonului. Brentford este în prima jumătate a clasamentului, peste Chelsea, și a reușit câteva rezultate remarcabile tocmai cu echipe din Big 6. 3-1 cu Liverpool în primul meci al anului, 2-2 cu Tottenham, dar și victoria cu 2-1 pe terenul lui Manchester City dinaintea pauzei din noiembrie-decembrie. E neclar care ar trebui să fie ambițiile echipei londoneze mai departe, dar cu siguranță viața e frumoasă la club. Dacă-și păstrează forma și termină sezonul în prima parte a clasamentului, Brentford va rămâne una din revelațiile Premier League. Merită însă cinci stele? Greu de zis.

E ceva foarte plăcut să vezi echipa asta producând surprize. © IMAGO

Brighton ⭐⭐⭐⭐

O altă echipă care continuă să impresioneze este Brighton. Chiar și după plecarea lui Graham Potter, artizanul evoluției impresionante pe care clubul de la malul mării a avut-o în ultimii ani, Brighton se ține pe linia de plutire bine-mersi. Roberto De Zerbi a venit și a instalat o filosofie de joc care pare chiar o evoluție a celei lui Potter, cu un joc remarcabil de posesie. Considerată mult timp o echipă risipitoare în fața porții, Brighton pare să fi scăpat de problema asta și locul 8 ocupat în clasament este unul meritat. Poate că echipa trebuie să fie puțin mai atentă în apărare, dar victorii precum cea cu 4-1 din fața lui Chelsea ne arată că în atac, lucrurile funcționează. Eventuale pretenții de cupe europene ar putea fi mai degrabă construite în funcție de neajunsurile echipelor din Big 7 (punem și Newcastle, nu?), însă Brighton e acolo, bătând la ușă, un adversar incomod pentru oricine.

„Și ziceți că cel dinaintea mea știa fotbal?”

Chelsea ⭐⭐

Pornită în sezon cu problemele cauzate de vânzarea clubului, Chelsea a mutat decisiv devreme, schimbându-l pe Thomas Tuchel, care a adus clubului un trofeu Champions League, și aducându-l pe Potter de la Brighton. Apele s-au liniștit și a părut că englezul este potrivit pentru primul său job de calibru. Trăgând linie însă acum, la jumătatea sezonului, Chelsea suferă mai mult decât s-ar fi așteptat și cei mai pesimiști fani. Locul 10 în clasament, la zece puncte de calificarea în Champions League, și o serie de șase meciuri greu de digerat în Premier League, din care a strâns doar patru puncte. Înfrângeri cu Arsenal, Newcastle, Manchester City sau Brighton – nu sună bine. Totuși, lucrurile se pot rectifica în a doua parte a campionatului, iar Chelsea trebuie să decidă dacă Potter este în continuare omul în care să aibă încredere că va reuși asta.

„E mai greu decât anticipam.” © IMAGO

Crystal Palace ⭐⭐⭐

Greu de spus multe despre sezonul lui Crystal Palace. Echipa condusă de pe bancă de Patrick Vieira se situează conform așteptărilor în partea de mijloc a clasamentului, fără ambiții de a lupta pentru locurile europene, dar și fără frici legate de retrogradare. Palace este in the middle of nowhere, pe locul 12, în linii mari câștigând cu cine este așteptată să câștige și pierzând puncte cu cine e așteptată să piardă. Poate cel mai îngrijorător pentru Palace este numărul de goluri înscrise (17), care este sub cel al altor echipe din acea parte de clasament. La fel, o privire aruncată peste un clasament al xG ne arată că Palace este una din echipele care supraperformează puțin, astfel încât obiectivul echipei în a doua jumătate a sezonului ar trebui să fie să nu se relaxeze prea tare.

Wilfried Zaha rămâne principalul pericol al lui Palace.

Everton

Frank Lampard trebuie să fie managerul sub cea mai mare presiune din Premier League în acest moment, iar pentru mulți prezența sa pe bancă în continuare este deja un mister. Everton nu a câștigat niciunul din ultimele șase meciuri din campionat și se află în zona retrogradării pentru al doilea an la rând. O echipă obișnuită nu demult să lupte pentru cupele europene este într-o degringoladă totală, fără un vârf care să livreze constant. Mici semne de revenire de formă au tot fost pe parcursul sezonului, ba chiar și în egalul cu Manchester City de acum două etape, însă Everton cu Lampard nu pare capabilă să lege o serie de rezultate pozitive. Everton este fără doar și poate o candidată serioasă la retrogradare și – deja e un clișeu să zicem asta, dar – singura ei scăpare ar putea fi că mai există alte trei echipe mai slabe ca ea.

Plouat, ca sezonul lui Everton. © IMAGO

Fulham ⭐⭐⭐⭐⭐

Ultimele două dăți când Fulham a promovat în Premier League, echipa a căzut imediat înapoi în Championship, câștigând șapte, respectiv cinci meciuri tot sezonul și obținând 26 și 28 de puncte. Cu nici o jumătate din meciuri jucate în acest sezon, Fulham e pe locul 7, are deja opt meciuri câștigate și a ajuns la 28 de puncte în clasament. Parcursul nou-promovatei este remarcabil și i se datorează în mare parte eficienței din fața porții a lui Aleksandar Mitrovic. Sârbul are 11 goluri marcate în 15 meciuri jucate și își impune jocul în fața oricărui adversar. Câteva transferuri excelente, în contrast cu cele total ratate din sezoanele trecute, au ajutat-o pe Fulham să scape de orice grijă în ce privește retrogradarea – João Palhinha, Andreas Pereira și chiar și Willian sunt esențiali pentru echipă. Poate rămâne Fulham în top 10? Probabil acesta ar trebui să fie obiectivul părții secunde a sezonului. Este însă foarte clar că Marco Silva face o treabă excelentă la acest club.

Mitrovic a fost cireașa de pe tort până acum în sezonul lui Fulham. © IMAGO

Leeds ⭐⭐⭐

Într-un univers paralel, Leeds juca acum în Championsip, însă în vară a reușit să scape in-extremis de retrogradare după numirea lui Jesse Marsch. În acest sezon, echipa continuă să alterneze meciurile bune cu cele mai puțin reușite, este din nou implicată în lupta pentru evitarea retrogradării, dar pare să aibă șanse mai mari decât a avut în urmă cu un an. Rodrigo a excelat în debutul de sezon, ducând-o pe Leeds în prima parte a clasamentului, însă o scădere de formă vizibilă a existat în perioada următoare, chiar dacă la aceasta a contribuit și un program nemilos în jurul Cupei Mondiale. În 2023 Leeds trebuie să devină mai constantă pentru a scăpa complet de grija retrogradării cât mai devreme posibil și pentru a-și recrea o identitate clară de echipă care poate rezista în Premier League sezoane la rând.

Am găsit asta pe Twitterul lui Jesse Marsch.

Leicester ⭐⭐

Of, Leicester. Echipa lui Brendan Rodgers a trecut prin chinuri mari în acest sezon. Neajutorată în perioada de transferuri din vară, Leicester este una din echipele căreia i-ar trebui câteva întăriri serioase în iarnă, însă uitându-ne pe clasament parcă dracul nu e chiar așa negru. Putea fi mai rău. Leicester a fost mult timp ultima clasată în Premier League și a așteptat până în meciul al optulea pentru a înregistra prima victorie. De atunci, echipa a acumulat 16 puncte în 11 meciuri, o formă care ar trebui să o ajute să scape de retrogradare fără mari emoții în a doua parte a sezonului. Sub presiune constant în ce privește jobul său, Rodgers a rezistat până acum, fapt ce denotă că la club panica încă nu s-a așternut. Poate că e mai bine așa, și poate că Leicester va reuși să-și păstreze măcar locul 13 ocupat în prezent. Este însă clar că Leicester trebuie să-și planifice bine de tot pașii în sezoanele următoare, în special pe piața transferurilor.

„Hai, stai și tu până-n vară măcar, da? Uite, eu încă sunt aici…” © IMAGO

Liverpool ⭐⭐

Faptul că se discută la modul serios de o criză sau de o potențială plecare a lui Jürgen Klopp de la Liverpool spune multe în ce privește situația în care e clubul în acest sezon. Din candidată clară la titlu, Liverpool a devenit nesigură chiar și de locurile de Champions League, de care o despart șapte puncte în acest moment. O serie de patru victorii în jurul pauzei datorate Cupei Mondiale a dat o un sentiment de bine fanilor, însă înfrângerea din noul an cu Brentford arată că Liverpool este departe de ce a arătat sezoanele trecute. Ineficiența din fața porții, evidențiată de evoluțiile lui Darwin Núñez, este o problemă, dar poate cea mai mare este apărarea, acolo unde scăderea calității este cea mai dramatică. Liverpool a încasat deja 22 de goluri în acest sezon, cu doar patru mai puține decât a încasat în toată ediția trecută. Sigur, mai e de jucat o jumătate de sezon, timp în care puncte și poziții se pot recupera. Liverpool poate să se califice în Champions League, însă sentimentul este că echipa se află într-un regres considerabil și surprinzător față de ce ne-a obișnuit în ultimii ani.

„Simt un gol.” © IMAGO

Manchester City ⭐⭐⭐⭐

La cinci puncte în spatele lui Arsenal și la patru puncte în fața lui Newcastle. Fără să știi care e clasamentul Premier League, ai putea crede că City se află undeva pe locul 10 citind acestea. Dar nu, City e încă bine, poate chiar încă favorită să-și apere titlul. Nou-venitul Erling Haaland livrează conform așteptărilor – sau poate chiar peste? -, dar Pep Guardiola are un adversar improbabil în lupta pentru trofeu. Cu doar două înfrângeri înregistrate și cu o medie de 2.29 puncte câștigate pe meci, City nu e departe de media de 2.45 de sezonul trecut, sau chiar peste media de 2.26 de la titlul câștigat în 2021. Puncte pierdute neașteptat cu Aston Villa, Brentford sau Everton au pus o pată neagră pe un sezon altfel reușit al echipei. Singurul element care trage în jos pe City este prezența neașteptată a lui Arsenal, la cinci puncte în față. Constanța echipei lui Guardiola poate însă să fie decisivă, la fel ca meciurile directe cu echipa fostului său secund, Arteta.

Dacă marchează în acest ritm până la final de sezon, Haaland va încheia cu 47 de goluri înscrise, distrugând orice record. © IMAGO

Manchester United ⭐⭐⭐⭐

Sezonul acesta este unul încurcat, deloc straight-forward, iar Manchester United este exemplul perfect care să evidențieze acest fapt. Cu un nou manager în persoana lui Erik Ten Hag, campania lui United era menită să fie una de reconstrucție, iar reconstrucția putem spune că are loc cu adevărat. N-a fost deloc ușor. Cristiano Ronaldo a părăsit echipa cu un scandal monstru penibil, iar transferurile lui Casemiro, Lisandro Martínez, Antony sau Christian Eriksen semnalează începutul unei noi ere la United. În clasament doar patru puncte separă clubul de rivala City, un exemplu relevant care evidențiază sezonului reușit pe care United îl are până acum. Dacă lucrurile merg în continuare la fel, United va prinde Champions League, va încheia peste echipe precum Liverpool sau Chelsea și va avea o bază destul de solidă pe care să construiască mai departe alături de Ten Hag. Apele tulburi au fost navigate cu succes până acum.

„Du-te și arată lumii ce poți face, Cristiano!” © IMAGO

Newcastle ⭐⭐⭐⭐⭐

Newcastle este noua forță din campionat, echipa care ne face să ne întrebăm dacă asistăm la formarea unui Big 7 în anii ce urmează în Premier League. Probabil răspunsul este da, dat fiind că deja am folosit sintagma mai sus în acest articol. Eddie Howe face o treabă excelentă gestionând resursele potențial nelimitate date de noua conducere saudită și chiar dacă nu a făcut transferuri neapărat răsunătoare, Newcastle a investit banii relativ eficient până acum – Alexander Isak e poate singurul cu un semn de întrebare, datorită accidentării sale. Este meritul lui Howe că a reușit să scoată în evidență și jucători care erau deja în lot, precum Joelinton sau Miguel Almirón, iar clasamentul arată excelent pentru orice fan Newcastle. O revenire de senzație în Champions League e posibilă, dar chiar și o clasare pe 5 sau pe 6 ar evidenția progresul clar pe care clubul l-a făcut în ultimul an. Apărarea trebuie în mod special lăudată – nu e ușor să pierzi un singur meci în aproape tot turul de campionat, încasând doar 11 goluri.

Eddie și oamenii săi au făcut o treabă excelentă până acum. © IMAGO

Nottingham Forest ⭐⭐

Am menționat până acum că lupta pentru evitarea retrogradării va fi monumentală? Cu peste 20 de transferuri efectuate în vară, Nottingham poate fi considerată o echipă total diferită față de cea care a promovat sezonul trecut. Identitatea ei este încă în dezvoltare, iar Forest este cu siguranță una din candidatele pentru a „cădea” înapoi în Championship. Totuși, echipa a și surprins în această primă jumătate de sezon. Victoria în fața lui Liverpool a fost cea mai mare dintre surprize, dar cu câte un punct strâns și cu Chelsea, Brentford sau Brighton, Forest se ține pe linia de plutire, în fața liniei retrogradării. Marcarea golurilor e o problemă, găsirea unui prim 11 stabil pare să fie parțial rezolvată, dar în continuare această echipă istorică a Angliei mai are multe de făcut pentru a-și asigura supraviețuirea în Premier League. So far, so good, însă.

Doar 11, că dacă era tot lotul era nevoie de două poze.

Southampton

Era Ralph Hasenhüttl a ajuns, în sfârșit, la un final amânat la Southampton. Nathan Jones este omul menit să salveze de la retrogradare o echipă care a flirtat cu conceptul de prea mult timp. Ultima clasată în momentul scrierii articolului, Southampton pare una din candidatele serioase în acest sezon. Poate că e totuși o impresie greșită. Echipa din sudul Angliei e capabilă și să câștige – a învins Chelsea, Leicester și Bournemouth în acest sezon. Mai mult, un clasament ordonat după punctele calculate în funcție de xG o vede pe locul 14 în acest moment, subperformând atât în fața porții, cât și în apărare. Din păcate, însă, realitatea este alta, iar obiectivul lui Jones de a o salva este unul greu de atins. Lupta va fi crâncenă și meciurile directe vor cântări în mod deosebit la deznodământ, în special dacă ne gândim că avem cel puțin cinci echipe la care ne așteptăm să lupte până-n ultimele etape împotriva retrogradării.

Legenda spune că la capătul celălalt al curcubeului e Championship.

Tottenham ⭐⭐⭐

Oh, Antonio. Privind clasamentul, Tottenham este acolo unde ne-am fi așteptat să fie – la limita calificării pentru Champions League. Privind însă meciurile și forma echipei, poate că e mai sus decât merită, condusă acolo și de sezoanele dezastruoase ale lui Liverpool și Chelsea. Nu de puține ori, Tottenham-ul lui Antonio Conte a arătat surprinzător de slab în primele reprize ale meciurilor, ca mai apoi să salveze puncte sau chiar victorii în reprizele secunde. Constanța îi lipsește cu desăvârșire atât pe parcursul a 90 de minute, precum și între mai multe meciuri. Heung-min Son pare să livreze mult sub ceea ce reușea sezoanele trecute, iar jocul echipei de multe ori nu se leagă. Lupta pentru Champions League se anunță disputată, iar Spurs dă senzația că ar trebui să joace mai bine pentru a prinde acel loc patru. Poate că totuși Conte va găsi o cale. Mereu găsește.

Sonny, my man, jucăm și noi ceva din ianuarie? © IMAGO

West Ham

West Ham nu pare să mai fie aceeași echipă care a terminat pe locurile 6 și 7 sezoanele trecute, ajungând chiar și în semifinalele UEFA Europa League. David Moyes, la rândul său, nu pare să mai fie managerul care a supraperformat cu echipa londoneză. West Ham a avut o jumătate de sezon șocant de slabă și se află deasupra liniei retrogradării doar datorită golaverajului. Totuși, lotul nu e atât de slab încât să ajungă în Championship, nu? Cu siguranță e doar o agonie prelungită, din care West Ham va ieși mai devreme sau mai târziu. O clasare în siguranță, la mijlocul clasamentului, nu e ieșită din discuție, dar ceva trebuie să se întâmple pentru ca forma echipei să revină la mai mult verde și mai puțin roșu. Eficiența în fața porții este o problemă, iar West Ham nu a mai câștigat de șapte meciuri în Premier League. Era 24 octombrie când a învins-o pe Bournemouth. Meciurile ca acela, împotriva „colegelor de suferință”, sunt cruciale mai departe.

Căpitanul Declan Rice trebuie să declan-șeze ceva în a doua parte a sezonului.

Wolverhampton

O altă decepție a sezonului este cu siguranță Wolverhampton. Echipa are de mult probleme în ce privește numărul de goluri înscrise, dar în acest sezon golurile par ceva cu adevărat rar. Doar de 11 ori a înscris Wolverhampton până acum în campionat, iar locul 19 ocupat în prezent este grăitor. Julen Lopetegui a fost numit în noiembrie pentru a redresa situația și a obținut patru puncte în primele trei partide, pierzând doar cu Manchester United. Poate că semnele sunt bune, însă e prea devreme să tragem vreo concluzie. Nu ar fi inimaginabil ca Wolves să ajungă înapoi în Championship, după cinci ani de Premier League.

Wolves are nevoie de mai multe momente ca acesta.

Dan Dracea este jurnalist și specialist în comunicare. În echipa Tackle.ro de la finalul anului 2017, Dan și-a asumat rolul de moderator al emisiunii Tackle Show. Se joacă prea des și scrie prea puțin.

    Lasă un răspuns

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *