Fotbalul englez se confruntă în acest sezon cu o situație tipic românească: un club de tradiție a fost dezafiliat din cauza problemelor financiare. Desigur, e de notat faptul că în Regat majoritatea cluburilor au o tradiție puternică în spate, chiar dacă se cheamă Liverpool, Manchester United sau FC Bury. După 125 de ani de existență, FC Bury a fost exclusă oficial din al treilea eșalon valoric al Angliei, cunoscut drept League One.

Trebuie să rețineți de la început că FC Bury nu a intrat în faliment. Clubul a fost exclus din competițiile aflate sub egida English Football League din cauza datoriilor pe care le are și din cauza faptului că nu a putut garanta că poate duce sezonul la bun sfârșit. EFL se ocupă de organizarea meciurilor din Championship (n.r Liga 2), League One (n.r Liga 3) și League Two (n.r Liga 4).

Premier League nu depinde de EFL, cum nici Liga 1 din România din depinde de Federația Română de Fotbal. La noi, Liga Profesionistă de Fotbal se ocupă de Liga 1, iar FRF are în subordine Liga 2 și Liga 3. Ce e mai jos de Liga 3 intră sub administrația Asociațiilor Județene de Fotbal. La fel și în Anglia. Ligile aflate sub League Two găzduiesc campionate locale, nu naționale.

FC Bury poate continua să joace într-o ligă de amatori. Dacă problemele financiare vor fi rezolvate, clubul va putea promova ulterior în sistemul EFL. FC Bury poate înainte o cerere pentru a primi un loc în Liga 5, dar în sezonul 2020/2021. Pentru acest sezon nu ar fi posibil acest lucru. De asemenea, angajații clubului trebuie să-și primească salariile. Asta cât timp clubul nu va intra în faliment. Activitatea celor de la FC Bury trebuie să rămână neschimbată, numai că echipa nu poate activa în nicio ligă profesionistă în acest sezon. FC Bury nu poate participa nici în FA Cup. Fără meciuri oficiale timp de un sezon, va fi extrem de greu pentru FC Bury să rămână pe linia de plutire.

Din 1992 nu s-a mai întâmplat ca un club să fie exclus din competițiile EFL. În acel an, Maidstone United și FC Aldershot au fost dezafiliate din cauza problemelor financiare. Spre deosebire de FC Bury, cele două au intrat în faliment, iar alte cluburi au fost înființate în locul lor. În 1992, Maidstone și Aldershot se aflau în League Two. Este pentru prima oară când un club din League One este dezafiliat.

De unde au pornit probleme financiare ale clubului FC Bury

FC Bury a promovat în League One la sfârșitul sezonului 2018/2019, dar n-a apucat să joace niciun meci în al treilea eșalon. Din cauza situației financiare, EFL a amânat cele șase jocuri ale echipei FC Bury din startul sezonului. Oficialii nu au dorit ca echipa să intre pe teren și eventual să obțină puncte, cât timp exista riscul ca aceasta să nu termine campionatul. FC Bury a fost la un pas să intre sub tutela companiei C&N Sporting Risk, dar tranzacția a picat. EFL a acordat echipei un termen final până la care să găsească o soluție. FC Bury nu a putut garanta că angajații vor fi plătiți și că bugetul va fi unul stabil, astfel că EFL a decis să excludă echipa din League One.

Patronul clubului FC Bury este Steve Dale, un om de afaceri care a cumpărat echipa în decembrie 2018 în schimbul prețului de 1 liră. Fostul patron, Stewart Day, a fost disperat să renunțe la FC Bury, din cauza problemelor financiare. Dale a promis că va readuce echipa pe drumul cel bun, dar mai apoi a declarat că “situația este mult mai gravă decât am crezut inițial”. De notat faptul că 48 dintre cele 51 de firme deținute de Steve Dale se află în insolvență.

Înaintea lui Steve Dale, FC Bury s-a aflat sub comanda lui Stewart Day. Acesta a preluat în 2013 clubul și de atunci, până în 2018, a împrumut echipa cu sume alocate din bugetul companiei Mederco, o societate controlată de Stewart Day. Firma se ocupa cu investiții în imobiliare, dar se pare că anumite operațiuni erau ilegale. Day a încercat să facă și la Bury astfel de “combianții”, dar n-a avut succes. Spre exemplu, FC Bury a închiriat 258 de locuri de parcare pentru următorii 24 de ani, în ideea că va urma să închirieze acele spații către alte persoane. O petiție l-a împiedicat pe Day să-și ducă planul la bun sfârșit, astfel că toată schema a picat. Bury s-a ales cu alte datorii.

Firma lui Stewart Day, Mederco, s-a angajat în 2019 într-un proiect pentru ridicarea unor apartamente dedicate studenților din Huddersfield. Lucrările au fost sistate cu puțin timp înainte de startul anului universitar, după ce constructorul angajat de Mederco, Elements Construction, l-a acuzat pe Stewart Day că trebuie să-și plătească datoriile. Studenții au fost lăsați cu ochii în soare, iar scandalul dintre companii a ajuns în presă.

FC Bury s-a tot confruntat cu probleme financiare în ultimele două decenii, dar niciodată nu s-a ajuns într-o asemenea situație. În sezonul 2001/2002, după ce postul de televiziune ITV Digital a dat faliment, Bury s-a aflat la un pas de dispariție. Numeroase cluburi s-au trezit cu o gaură uriașă în buget după falimentul unui sponsor majoritar. Fanii din Bury au demarat o strângere de fonduri și au ajutat enorm clubul. Ofițerul de presă al clubului, Gordon Sorfleet, a fost premiat de UEFA la momentul respectiv pentru efortul uriaș pe care l-a depus în încercarea de a mobiliza fanii echipei. Echipa a retrogradat în acel sezon în League Two, dar măcar nu a intrat în faliment.

Acum rămâne de văzut cum se va termina totul pentru FC Bury. Fiind un brand puternic al comunității locale, e clar că oamenii vor încerca din răsputeri să salveze clubul de la faliment. Dacă va trece cu bine peste acest sezon, FC Bury se va putea înscrie în Liga 5 sau mai jos, iar mai apoi să pună bazele unui proiect sănătos. E clar însă că echipa are nevoie de un nou investitor.

Fanii echipei au sperat până în ultimul moment că echipa va rămâne în League One. Înainte ca EFL să anunțe dezafilierea clubului, fanii se aflau pe stadion și curățau scaunele, în speranța că jocul de campionat cu MK Dons se va disputa. După ce au aflat că echipa a fost exclusă din campionat, suporterii au început să plângă în hohote. League One va rămâne cu 23 de echipe în acest sezon, iar la final va retrograda numai o formație. Rămâne de văzut dacă Bolton își va rezolva problemele financiare sau dacă va avea o soartă similară.

Știați că…

  • FC Bury a cucerit de două ori Cupa Angliei. Prima oară în 1900, iar a doua oară în 1903. Al doilea trofeu a venit după o finală cu Derby County, câștigată cu 6-0 de “Shakers”. Până în sezonul trecut, nicio altă echipă nu mai reușise să se impună cu 6-0 într-o finală de FA Cup. Manchester City a egalat recordul după ce a învins Watford cu 6-0.
  • În 2005, FC Bury a devenit primul club englez din fotbalul profesionist care marchează câte 1000 de goluri în primele patru eșaloane valorice. Recordul a rămas în picioare până în prezent.
  • FC Bury este primul club european care a transferat un fotbalist indian. Pe Baichung Bhutia, în 1999. Acesta a petrecut cinci ani la Bury și a marcat trei goluri.
  • În sezonul 2017/2018, puștiul Alex Dobre (21 de ani) a fost împrumutat de Bournemouth la FC Bury. Într-un interviu acordat recent pentru ProSport, Alex Dobre a vorbit despre situația de la Bury: “Da, am văzut ce se întâmplă, am şi eu acolo foşti colegi. Din ce am vorbit cu ei, nu le-au plătit salariile de câteva luni de zile. E situaţia foarte rea, un prieten de acolo chiar şi-a vândut şi casa, s-a dat şi în presă. Îmi pare rău pentru ei, unii sunt foşti colegi. Cât am fost eu, nu au fost probleme de genul, a fost un colectiv unit, colegi foarte de treabă. Probabil de sus, de la board, a fost ceva”, a spus Dobre. Mijlocașul convocat de Mirel Rădoi la U21 a adunat 12 jocuri oficiale în tricoul lui Bury.

Dacă îți place ce citești pe Tackle.ro:

  1. Abonează-te la newsletter-ul nostru săptămânal, prin Whatsapp sau e-mail.
  2. Urmărește-ne pe Facebook, Instagram, Twitter și Youtube.
  3. Ascultă podcast-ul Tackle Show pe Soundcloud, Apple Music, Spotify, Anchor.fm sau pe Google Podcasts.

Pasionat de tot ce înseamnă sport și captivat de poveștile din afara terenului.

    Lasă un răspuns

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *