Cu ajutorul arhivelor disponibile pe internet, ne teleportăm în anul 1998, în Londra, acolo unde Dan Petrescu oferea un interviu despre România, viața în Londra și acomodarea în vestiarul celor de la Chelsea.

Povestește-ne despre România. Ar trebui să mergem acolo in vacanță?
România este foarte frumoasă. Poți merge la munte, avem un oraș numit Brasov situat intr-un loc frumos cu munți. Sau poți merge la plajă: Constanța este foarte frumoasă, merg la fiecare an. Sau poți merge în Delta Dunării. Totul este atât de aproape de Bucuresti. Munții sunt la două ore distanță, marea la două și jumătate și delta este șa o oră și jumătate.

Cum este Bucureștiul?

Nu mai este cum era. Acum se întâmplă atâtea lucruri. Dar în patru sau cinci ani, când lucrurile se vor rezolva, o să fie bine din nou.

Cum este România după sfârșitul regimului Ceaușescu?

Este foarte dificil după 25 de ani de comunism să schimbi totul foarte rapid. Schimbarea este foarte lentă. În acest moment este puțin mai bine dar sunt în continuare probleme cu inflația, cu cei fără locuințe.

Poate cu noul președinte lucrurile se pot îmbunătății. Sunt singur că avem nevoie de timp să ne revenim.

Cum se compară să trăiești în Anglia față de România?

Îmi este dor de România. Dar de fiecare dată când mă întorc în Londra mă simt ca acasă.

Si soția mea simte la fel. Mi-ar plăcea să am o casă aici ca să mă întoc tot timpul. Am fost peste tot în lume, cel puțin în Europa. Am jucat la Genoa care este un oraș superb dar nu m-am simțit ca acasă acolo. Aici în Londra, chiar iubesc orașul dar nu pot sta foarte mult pentru că mi se pare dor și de România. Chiar îmi place acest mixt.

În 1995, Dan Petrescu se transfera la Chelsea, unde a evoluat timp de cinci sezoane

Te întorci în România după partidele de duminică?

Nu, nu pot face asta. Dar mă întorc în România să joc pentru echipa națională și poate atunci stau zece zile.

Poți să ne explici de preferi Anglia în fața Italiei?

Da. Îmi place Italia dar… nu e la fel. Deși limba română este similară cu cea italiană iar ei, italieni, sunt foarte prietenoși, nu mi-a părut rău să plec. Pe de altă parte, Ilie Dumitrescu și Gică Popescu sunt mai fericiți în Spania decât aici…

Ce anume îți place în Anglia?

Este foarte multă liniște în Anglia, mai ales în zona în care locuiesc, în Portul Chelsea. În România este foarte mult agitație, toată lumea pare nervoasă, stresată, din cauza problemelor. Când ajung aici, în Londra, totul este la locul lui, liniștit. Când mă întorc în România, nu mă simt foarte bine pentru câteva zile. Când stau în România pentru două luni, mi se face dor de Londra. Îmi lipsesc și oamenii de aici. Ei mă lasă în pace, chiar dacă mă recunosc nu vin să îmi ceară ceva, să se bage în seamă. În România nu e așa.

Când o să te retragi din postura de fotbalist, unde o să locuiești?

Nu cred că o să aleg altă țară. Dacă nimeni nu mă vrea aici, dacă nu o să găsesc o echipă aici, o să mă întorc în România. Dar dacă este vreo șansă să găsesc un job aici, ca antrenor sau antrenor secund, nu o să ezit să accept, oriunde în Anglia.

Ce nu îți place?

Mâncarea nu e cea mai bună, știi? Dar sunt atâtea locuri unde poți mânca încât să găsești restaurantul corect. Și poate vremea. E diferită de România. Vara e vară iar iarna e iarnă. E frumos să ai si zăpadă, fetiței mele îi place și mereu mă întreabă: „Tati, de ce nu e zăpadă și aici, în Anglia?”. Dar nu le poți avea pe toate.

Sunt de acord cu tine ceilalți jucători străini de la Chelsea?

Fiecare are propriile păreri, dar pe cele pe care le cunosc, ale lui Gustavo Poyet și Roberto di Matteo, sunt la fel ca ale mele.

În ce limbă vorbiți?

E un mixt! Engleză, italiană sau ambele. Dacă nu cunoști un cuvând în engleză, îl spui în italiană.

Dar discursurile din vestiar?

Tot timpul în engleză. Vialli le ține – iar nou nu știim dacă suntem titular până cu o oră înainte de meci.

Dan Petrescu alături de Gianluca Vialli, Ruud Gullit, Tore Andre Flo, în sezonul 1997/1998

Chelsea a câștigat patru trofee în ultimii ani. Care trofeu este favoritul tău?

Cup Winners Cup. Deși am fost eliminat, Chelsea a câștigat la final trofeul. Echipa a jucat bine, eu am evoluat bine. E frumos să câștigi în Europa. Ultima oară când am jucat într-o finală europeană am pierdut contra celor de la AC Milan cu 4-0.

Ce faci după antrenamente?

Îmi place să mă duc acasă, poate să ma odihnesc după amiază sau să ies cu soția și fiica mea. Și îmi place să merg la cinema. Dar nu ies foarte des, serios.

Recomandă-ne un film bun, atunci.

There’s Something About Mary. L-am văzut aseară. Eu și soția mea am râs chiar și în această dimineață cu gândul la el.

Putem să credem că este un fan al Dosarelor X?

Nu. Știu că toată lumea spune că mă asemăn cu cineva de acolo, știu toate numele și ce se întâmplă dar nu am văzut vreun episod.

Fanii și presa din Anglia îl asemănau în perioada respectivă pe Dan Petrescu cu David Duchovny, actorul ce îl interpreta pe Mulder în serialul Dosarele X
Fanii și presa din Anglia îl asemănau în perioada respectivă pe Dan Petrescu cu David Duchovny, actorul ce îl interpreta pe Mulder în serialul Dosarele X

 


Acest interviu cu Dan Petrescu este o traducere a unui material realizat în decembrie 1998, pentru publicația engleză Total Sport. Autorul original este jurnalistul Paul Hamblin.


Dacă ți-a plăcut ce tocmai ai citit,  alătură-te comunității de fani Premier League din România pe Facebook, abonează-te la newsletter-ul nostru, care vine în fiecare vineri, pe e-mail și pe Whatsapp, și urmărește-ne pe FacebookInstagramYouTube și Discord.

    Lasă un răspuns

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

    Un comentariu la “Dan Petrescu, interviu de colecție despre viața din Anglia și perioada petrecută la Chelsea”

    • Gascoigne
      23/03/2023 at 18:14

      1998, sotia era tot aia care se dedulcea la Radu Niculescu in timpul in care Dan Petrescu se ocupa de banda dreapta!