Analiză

De ce retrogradarea lui Swansea nu e o surpriză

Fix un deceniu a trecut de când Swansea promova în Championship și cu Roberto Martinez la cârma devenea una din cele mai interesante echipe din Anglia. Ani buni la rând, Swansea City s-a autodepășit, “punching above their weight”, fiind privit chiar ca un club model de mulți anglofili. De câțiva ani însă, Lebedele sunt doar un club oarecare, pierzându-și identitatea, pierzând cei mai buni jucători, toate petrecându-se sub noul ownership care trebuia să ducă clubul la un alt nivel. Un nou ownership care s-a dovedit a fi format din oameni din afara fenomenului care au impresia că le știu pe toate. Un clișeu care deja devine plictisitor.

Cum s-a ajuns aici?

Cum au ajuns cei de pe Liberty Stadium să treacă de la jocul sclipitor condus din teren de Leon Britton și de pe bancă de Brendan Rodgers la autobaza fără scrupule a lui Carlos Carvalhal? Echipa care era odată “a joy to watch” a devenit una din cele mai urâte trupe din Premier League. Am tot încercat să le caut scuze galezilor, dar adevărul e că nu prea sunt. Swansea a avut de câțiva ani toate trăsăturile unei echipe destinate să retrogradeze. Clubul a vândut regulat cei mai buni jucători, înclocuindu-i cu fotbalisti în cel mai bun caz de Championship. În declin, an după an, ca într-un joc riscant, clubul s-a salvat in extremis de la retrogradare în edițiile precedente , dar anul acesta, ulciorul n-a mai mers la apă și galezii au primit ceea ce au meritat.

”Swanselona”

Revoluția spaniolă a început pentru Swansea în 2007, când fostul lor jucător, Roberto Martinez își începea cariera de antrenor într-un mod încântător. Spaniolul promova cu Lebedele în Championship chiar din primul sezon, datorită unui stil neobișnuit pentru galezi, cu un joc bazat pe posesie și un lot restructurat, format din jucători pe placul lui Martinez. După ce spaniolul a urcat mai departe în carieră, clubul s-a orientat către un tehnician din aceeași categorie. Paolo Sousa, fostul antrenor al Fiorentinei, a condus echipa pentru un an, impregnând același Juego de Posicion, nereușind însă promovarea.

Dorind continuitate și păstrarea aceluiași stil de joc, șefii lui Swansea au ales din nou inspirat, dându-i o șansă lui Brendan Rodgers, iar ceea ce-a urmat e istorie. Nord-irlandezul, școlit în Spania și un fan declarat al jocului Barcelonei, a dus clubul către cele mai bune performanțe din istorie. Cu Rodgers pe bancă, clubul a promovat în Premier League, unde impresiona prin jocul prestat, meritându-și cu vârf și îndesat porecla de Best of the Rest. Cu un lot în care regăseam un mix între jucători britanici experimentați (Gary Monk, Ashley Williams, Leon Britton), spanioli subapreciați (Rangel, Michu), tineri de perspectivă împrumutați de la cluburi mari (Scott Sinclair, Fabio Borini), Lebedele câștigau Cupa Ligii în 2013 și ajungeau chiar și în primăvara europeană un an mai târziu.

Concedierea lui Laudrup, noul ownership și începutul sfârșitului

La fel ca și Martinez, Rodgers a făcut pasul mai sus în carieră, ambii pe ajungând pe Merseyside. Conducerea lui Swansea l-a ales inspirat ca succesor pe Michael Laudrup, iar trupa de pe Liberty Stadium avea să continue cu același stil de joc atractiv. Lotul însă se tot subția, jucătorii cei mai buni erau ademiniți de cluburile mai mari, iar rezultatele au avut inevitabil de suferit. În 2014, clubul l-a concediat pe Laudrup și odată cu danezul, s-a dus pe apa sâmbetei și fotbalul frumos jucat de Swansea în ultimii ani.

Colac peste pupăză, doi ani mai târziu, clubul avea să fie preluat de un consorțiu american condus de Jason Levien și Steve Kaplan, care a cumpărat pachetul majoritar și care promitea marea cu sarea, după cum mărturisește un fan. Mhm…

“First of all, we were only told of two investors – Jason Levien and Steve Kaplan – and we were assured that they would take us to the next level financially and commercially. Other than opening a club shop in the city centre, I don’t see much commercial benefit.”

Ce-a urmat? O mulțime de antrenori schimbați în doi ani (Gary Monk, Francesco Guidolin, Bob Bradley, Paul Clement, Carlos Carvalhal), cei mai mai buni jucători vânduți și neînlocuiți de fotbaliști pe măsură, un joc urât, greu de privit de către fani. Ca și în cazul lui Sunderland, retrogradarea a venit logic. După două sezoane în care echipa s-a târât pe final de campionat, minunea nu s-a mai produs la finele actualului sezon, iar ceva îmi spune că Lebedele nu vor reveni prea curând în Premier League. Abilitatea lui Clement i-a salvat pe galezi anul trecut. Autobaza lui Carvalhal a luat puncte în acest an de la echipe naive precum Arsenal, dar ulciorul nu merge de multe ori la apă. Pur și simplu n-are cum.

E nevoie de o singură privire pe clasamentul ultimilor ani pentru a vedea declinul evident al Lebedelor:

 • 2014/15: locul 8, 56 puncte, 16 vivtorii, 8 egaluri, 14 înfrângeri
 • 2015/16: locul 12, 47 puncte, 12 victorii, 11 egaluri, 15 înfrângeri
 • 2016/17: locul 15, 41 puncte, 12 victorii, 5 egaluri, 21 înfrângeri
 • 2017/18: locu 18, 33 puncte, 8 victorii, 9 egaluri, 20 înfrângeri

Deși era într-un declin vizbil, în vara trecută, clubul a adus trei jucători cu care nu poți emite pretenții în Premier League. Dacă un puști englez talentat precum Tammy Abraham merită ”pariul” făcut, e uluitor să vezi cât a plătit Swansea pe spaniolul Mesa. Banii primiți pe Sigurdsson, precum și încasările din drepturile de televizare ar fi fost suficiente pentru a întări lotul, însă n-a fost cazul.

 • Roque Mesa (UD Las Palmas) £11.25m
 • Erwin Mulder (SC Heerenveen) liber de contract
 • Tammy Abraham (Chelsea) împrumut
 • Sam Clucas (Hull City) £13m
 • Renato Sanches (Bayern) împrumut

Contrastul cu jucătorii vânduți de club în ultimele trei sezoane nu poate fi mai mare. De la Sigurdsson la Shelvey, an de an, calitatea lotului s-a depreciat considerabil. Cu un lot de Championship, ajungi în Championship.

Vara lui 2017:

 • Gylfi Sigurdsson (Everton) £44.46m
 • Jack Cork (Burnley) £8.19m
 • Bafétimbi Gomis (Galatasaray SK) £2.25m

Vara lui 2016:

 • André Ayew (West Ham United) £21.69m
 • Ashley Williams (Everton) £12.60m

Vara lui 2015:

 • Neil Taylor (Aston Villa) Schimb de jucători
 • Jonjo Shelvey (Newcastle United) £14.40m

De aici incotro?

Swansea nu are reputația unor cluburi de tradiție, nu are un fan-base de mari dimensiuni și are o conducere de o calitate îndoielnică. Dacă cei din birourile de pe Liberty Stadium nu au fost capabili în ultimii ani când dispuneau de un buget consistent, de ce s-ar descurca în condiții de n ori mai grele? Când ownerii se vor sătura și vor dori să vândă clubul, ce se va întâmpla cu echipa?

Îți pare rău când un club are nori negri deasupra capului, pierde cu ghinion pe teren sau are probleme financiare, dar în cazul lui Swansea, retrogradarea nu e decât cursul firesc al lucrurilor. Galezii au primit ceea ce meritau.

surse: transfermarkt.co.uk; foto:dailymail.co.uk

Urmărește-ne pe Facebook, Twitter și pe canalul de Youtube pentru a fi la curent cu tot ce contează în Premier League și nu numai.

Tags

Alex Avram

Alex works in the IT Industry, he's an avid reader who likes to find beauty in football. He supports Arsenal FC. Based in Iasi, Romania, he's a coffee lover and a fan of almost everything that has a guitar and a British accent. @alexxx_avr.

Citește și

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Close