Legenda spune că, pe 26 mai 1909, un medic vizita casa unei familii de imigranți irlandezi din sud-estul Glasgow-ului, pentru a întâmpina un copil proaspăt venit pe lume. Văzând picioarele groase, puternice, ale noului născut, cuvintele acelui medic ar fi fost: ”Un fotbalist a intrat astăzi în această casă”. Băiețelul avea să primească numele Alexander Matthew Busby, prescurtat Matt. Sir Matt Busby, cum avea să-l rețină istoria fotbalului.

Un fiu de miner își însoțește tatăl în mină. Asta a făcut și Matt, dar dispariția tatălui său, răpus pe frontul francez din Primul Război Mondial, l-a împins către profeția medicului de la nașterea sa. A continuat să coboare în mină, dar în întuneric visa să joace fotbal! Mama băiatului, care l-a crescut pe el și pe cele trei surori ale lui după pierderea tatălui, își depusese actele pentru a emigra în Statele Unite după război, dar în cele nouă luni necesare pentru formalitățile birocratice dinaintea călătoriei peste Atlantic… profeția s-a împlinit.

Matt Busby a început să joace fotbal, în 1928, pentru un mic club local numit Denny Hibernians, în timpul liber. Talentul puștiului scoțian a atras foarte repede atenția unui club aflat în plină ascensiune. Manchester City era la doar câteva meciuri distanță de promovarea în prima ligă, așa că o ofertă salarială de 5 Lire pe săptămână, dublul unui salariu de miner din acele vremuri, a fost de nerefuzat pentru Busby. Una dintre clauzele din contractul său era să poată pleca, alături de mama lui, în America, dacă s-ar fi ivit o astfel de ocazie. Legenda lui Matt Busby nu avea să se scrie, însă, peste ocean.

Matt Busby, la 19 ani, pe când devenea jucătorul lui Manchester City. Foto: Getty Images

Mai mult de un an și jumătate a trebuit să aștepte Busby debutul pentru Man City. Pe 2 noiembrie 1929, în fața a peste 33.000 de spectatori, pe Maine Road, City juca un meci de Division 1 împotriva lui Middlesbrough. Numărul 10 pentru gazde îl purta un jucător de 20 ani, care era la primul dintre cele 200 de meciuri pe care avea să le joace pentru Cetățeni. Nu a marcat, dar s-a asigurat că nu mai coboară vreodată în întunericul minei, ci aleargă în aplauzele tribunelor, pe iarbă.

Amintim formulele de start din acea zi de 2 noiembrie 1929 :

  • Manchester City: Barber – Ridley, Felton – Barras, Cowen, Heinemann – Toseland, Marshal, Tait, Busby, Harrison (sursa)
  • Middlesbrough: Mathieson – Jarvis, Peacock – Ashman, Macfarlane, Pease – Cameron, Carr, Bruce, McKay, Elkes (sursa)
  • 3-1 a fost scorul în acel meci, cu golurile lui Harrison, Tait, Toseland (City) și Carr (Boro).

14 goluri a marcat Busby, reprofilat în mijlocaș din rolul inițial de atacant, pentru Manchester City, alături de care a ridicat trofeul FA Cup în 1934. Și-a continuat cariera la Liverpool, unde a fost primul mentor a unui puști pe nume Bob Paisley și a bifat peste 100 de partide, înainte de a se înregimenta în armata britanică pentru Al Doilea Război Mondial. A fost anternorul unei echipe militare, dar a și jucat fotbal pentru Chelsea, Middlesbrough, Hibernians și alte câteva cluburi, înainte de a reveni la Liverpool ca antrenor secund.

Embed from Getty Images

Pentru naționala Scoției a jucat un singur meci oficial, în 1933 (vs Țara Galilor), evoluând în linia de mijloc alături de un fotbalist pe nume Jimmy Murphy, care avea să-i fie secund, peste ani, la Manchester United, singura echipă de club pe care a condus-o vreodată din postura de manager și alături de care a scris istorie.

Matt Busby, creatorul echipei supra-numite Busby Babes, spulberată în accidentul aviatic de la Munchen (1958) și mai apoi artizanul câștigării Cupei Campionilor Europeni (1968),  a intrat în istoria fotbalului drept legendarul manager al lui Manchester United, dar nu a jucat nicio secundă pentru Diavoli, ci pentru marile rivale ale echipei de pe Old Trafford, Manchester City și Liverpool…

Dacă ți-a plăcut ce tocmai ai citit,  alătură-te comunității de fani Premier League din România pe Facebook, abonează-te la newsletter-ul nostru, care vine în fiecare vineri, pe e-mail și pe Whatsapp, și urmărește-ne pe FacebookInstagramYouTube și Discord.

Diavol roșu de când regele Angliei era un francez. Specialist în management de servicii IT, meșteșugar de cuvinte în timpul liber. Fondator al grupului de fani Premier League România și ctitor al acestui site.

    Lasă un răspuns

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *