Anti-fotbal

Anti-fotbal = stil de joc extrem de defensiv, închis, agresiv, în care unicul scop al echipei este de a bloca jocul adversarului.

Termenul este unul peiorativ, pentru că un fotbal jucat la un asemenea nivel de pragmatism, nu este plăcut de public. Golurile sunt puține, faulturile multe, etanșeitatea defensivă fiind cheia jocului.

Stilul anti-fotbal a fost inventat în Argentina, iar omul care l-a făcut cunoscut la nivel internațional a fost Osvaldo Zubeldía a cărui echipă Estudiantes a câștigat Cupa Intercontinentală în 1968, învingând un Manchester United cu George Best, Dennis Law și Bobby Charlton, antrenat de Matt Busby.

Argentinianul Carlos Bilardo este considerat a fi antrenorul care a adus anti-fotbalul inventat de mentorul său, Zubeldia, la un nivel de succes care a influențat, peste ani, alți antrenori din fotbalul internațional. Bilardo a fost selecționerul care a condus Argentina spre titlul mondial din 1986.

În epoca modernă a fotbalului, cei mai adesea acuzați de anti-fotbal sunt portughezul Jose Mourinho (pentru mandatele de la Chelsea și Inter, ambele extrem de productive în materie de trofee) și argentinanul Diego Simeone (Atletico Madrid).

Surse: These Football Times.

Dacă îți place ce citești pe Tackle.ro:

  1. Abonează-te la newsletter-ul nostru săptămânal, prin e-mail.
  2. Urmărește-ne pe FacebookInstagramTwitter și Youtube.
  3. Ascultă podcast-ul Tackle Show pe Apple MusicSpotifyAnchor.fm sau pe Google Podcasts.