De la rarele momente în care se discuta despre tactică într-un studio plin cu fum de țigară la Procesul Etapei lui Ioanițoaia, la analizele la tabla cu jetoane ale lui Cornel Dinu la Minutul 91 de pe TVR și până la discursul pretențios al lui Ilie Dumitrescu, calitatea discuțiilor despre fotbal din emisiunile de la noi s-a îmbunătățit. Echipele de start au început să fie analizate mai atent, fazele golurile sunt studiate în detaliu, în timp ce tacticile antrenorilor sunt puse sub îndoială de către analiști și privitori.

Dar care-i legătura între axul central și fotbalul discutat la TV în România?

Definiție

axul central
„Coloana vetebrală” a echipei de fotbal, tradițional compusă dintr-un fundaș central, un mijlocaș central (sau un cuplu de mijlocași centrali) și un vârf de atac.

Context

În analizele partidelor, atunci când o echipă iese victorioasă dintr-o partidă sau câștigă un campionat, analiștii menționează de regulă formația de joc utilizată de antrenor și pun accentul pe axul central, acolo unde de regulă se află jucătorii cei mai experimentați și cei mai importanți ai echipei. Oricât de valoroși ar fi jucătorii din benzi, se spune că marile campioane au în primul rând un ax central puternic.  Real Madrid a impresionat ani la rând datorită axei Ramos – Casemiro, Kroos, Modric  – Benzema. Barcelona i-a avut pe Puyol – Busquets, Xavi, Iniesta – Messi, în timp ce Liverpool a luat primul Premier League în 2020 cu un ax central solid format din Van Dijk – Fabinho – Firmino.

Însă pe lângă sensul tehnic al expresiei, axul central mai are o însemnătate aparte pentru microbiștii români, iar aproape fiecăruia dintre noi îi zboară gândul la un singur om atunci când  auzim aceste vorbe: Mister Ilie Dumitrescu.

Analizele sale sunt de multe ori superficiale, dar niciodată nu duc lipsă de un vocabular tehnic și de termeni pretențioși, mai puțin cunoscuți publicului larg. Tranziția pozitivă/negativă, axul central, dublu-pivot și alți termeni care se predau la școlile de antrenori ne-au fost aduși la cunoștință și folosiți cu insistență încât nu ai cum să nu zâmbești când îi auzi și să nu faci o trimitere la Mister îmbrăcat la costum în studioul Digi.

Mai mult, deși a intrat în vocabularul iubitorilor de fotbal din România, formularea nu e neapărat una corectă, axul referindu-se la axă, care nu poate fi decât centrală, de unde rezultă că axul central e un pleonasm.

Dacă ți-a plăcut ce tocmai ai citit,  alătură-te comunității de fani Premier League din România pe Facebook, abonează-te la newsletter-ul nostru, care vine în fiecare vineri, pe e-mail și pe Whatsapp, și urmărește-ne pe FacebookInstagramYouTube și Discord.

Alex works in the IT Industry, he's an avid reader who likes to find beauty in football. He supports Arsenal FC. Based in Iasi, Romania, he's a coffee lover and a fan of almost everything that has a guitar and a British accent. @alexxx_avr.

    Lasă un răspuns

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *