Capocannoniere

Capocannoniere = titlul atribuit golgeterului campionatului în Serie A. În traducere mot-a-mot “tunar șef”.

Fotbalistul care a câștigat de cele mai multe ori titlul de Capocannoniere a fost suedezul Gunnar Nordahl, de la AC Milan. Desemnat de 5 ori drept capocannoniere între 1949 și 1955, a primit, pe deasupra, titlul de pluricapocannoniere.

O sigură dată în istoria fotbalului italian, a fost titlul de Capocannoniere împărțit de 3 fotbaliști. În stagiunea 1972/1973 Giuseppe Savoldi (Bologna), Paulino Pulici (Torino) și Gianni Rivera (AC Milan) au marcat, fiecare, câte 17 goluri în Serie A.

36 de goluri au marcat atât Gino Rossetti (pentru Torino, în sezonul 1928/1929), cât și Gonzalo Higuain (pentru Napoli, în sezonul 2015/2016), maximul istoric în Serie A. Recordul a fost egalat în ultima rundă a sezonului 2019/2020 de Ciro Immobile de la Lazio: 36 de goluri și Gheata de Aur a Europei pentru italian.

Alți fotbaliști de legendă care au câștigat titlul de Capocannoniere: Diego Maradona (Napoli), Marco van Basten (AC Milan), Gabriel Batistuta (Fiorentina), John Charles (Juventus), Giuseppe Meazza (Inter), Francesco Totti (AS Roma).

Dacă te-ai întrebat vreodată, de ce nu se mai transferă un Capocannoniere în Premier League, află răspunsul aici.

Dacă îți place ce citești pe Tackle.ro:

  1. Abonează-te la newsletter-ul nostru săptămânal, prin e-mail.
  2. Urmărește-ne pe FacebookInstagramTwitter și Youtube.
  3. Ascultă podcast-ul Tackle Show pe Apple MusicSpotifyAnchor.fm sau pe Google Podcasts.