Analiză

De ce nu se mai transferă un Capocannoniere în Premier League?

Unul din episoadele trecute ale podcastului Tackle Show a propus un subiect interesant de discuție. De ce nu găsim în Premier League niciun fost golgeter al Serie A sau Capocannoniere, cum spun italienii? Sau mai bine zis, de ce nu li se mai acordă atenție, încredere? Parcă nici clickbaiturile cu zvonuri de transferuri nu leagă cluburile din Anglia de vârfurile de top din Italia. Nu mai vor să riște cluburile din Big 6 sau atacanții nu vor să iasă din zona lor de confort?

90stalgia

Primele mele amintiri cu Premier League sunt cu vârfuri care au marcat istoria fotbalului din insulă: Ian Wright, Chris Sutton, Andy Cole, Teddy Sheringham, Alan Shearer. Mai târziu au apărut, Tore Andre Flo, Michael Owen, Thierry Henry.

Zola era un zeu de pe Stamford Bridge, iar venirea lui Fabrizio Ravanelli a dat un aer aparte campionatului. Dar Zola nu a fost niciodată golgeterul Serie A, la fel nici Ravanelli. Era însă perioada în care echipele de top din Italia erau încă bogate, iar transferurile cele mai tari din Europa încă se făceau în Cizmă. În timpul epocii de aur a fotbalului italian, Ronaldo, Christian Vieri, Roberto Baggio, Ivan Zamorano, Alvaro Recoba sau Adriano rupeau plasele în Italia. Și vorbim aici doar de Inter Milano.  

Dezvoltarea Premier League

Treptat, odată cu problemele grave ce-au ieșit la iveală în fotbalul italian, cluburile din Cizmă au sărăcit, iar în același timp fotbalul din Insulă câștiga capital de imagine, ajutat și de masterplan-ul celor care au făcut din Premier League produsul de marketing din ziua de azi. Astfel, cluburile din Anglia au preluat supremația când venea vorba de un total al sumelor de bani aruncate pe jucători, ajungându-se chiar la declarații precum cea făcută recent de Michael Owen care a ajuns să se amuze pe seama faptului că Arsenal va avea un buget de 50 milioane euro: ”Ce să facă Arsenal cu banii ăștia? Ce-ți aduc 50 milioane de euro în vara asta? Un fundaș dreapta decent?”

Click pe imagine pentru a vedea toate transferurile verii din Premier League.

În pofida bugeturilor tot mai mari ale cluburilor din Anglia și a faptului că ultimii ani au scos la iveală o nouă serie de atacanți de clasă în Serie A, echipele din big 6 dau senzația că se țin departe de golgeterii din Italia. Mario Balotelli a fost din start un risc asumat, după cum afirma chiar Brenan Rodgers la anunțul transferului. Mutarea n-a fost deloc una reușită. Mai interesant a fost cazul lui Rolando Bianchi. În 2007, golgeterul Regginei era transferat de City pentru 13 milioane de euro, dar n-a rezistat în Anglia decât 6 luni. Bianchi nu s-a putut acomoda nu doar pe teren ci și în  afara lui, acolo unde colegii de echipă îl luau la mișto pentru simplul fapt că nu ieșea cu ei la bere și nu servea tradiționalul fish&chips. Crespo și Sevcenko au eșuat și ei în perioade diferite la Chelsea.

Clișeul ”Premier League proven”?

Dacă mă întrebați pe mine, cred că adevărul e undeva la mijloc. Golgeterii italiei nu vor să iasă din zona lor de confort, iar în același timp, având în vedere unele eșecuri din trecut, nici cluburile nu vor să riște. Factorul ”Premier League proven” devine tot mai important atunci când giganții Angliei se decid să transfere. De aceea, 75 milioane de lire pe Lukaku, care deja a perforat plasele stadioanelor din Anglia, par o investiție mai sigură decât o sumă asemănătoare plătită pentru Immobile sau Icardi, pentru care UK-ul ar reprezenta un teritoriu nou. Chelsea a plătit în jur de 80 de milioane de lire sezonul trecut pe Morata și Giroud. Arsenal a dat peste 100 de miioane de lire pe Lacazette și Aubameyang. Bani sunt acolo, dar nu asta e problema.

Cuadrado, Lamela sau Jovetic sunt poate ultimele exemple de jucători  ofensivi veniți din Italia și care nu au rupt norii în Anglia. Manolo Gabiadini a avut sclipiri, dar nu a confirmat până acum. În schimb, Salah a impresionat în Italia și a continuat să o facă la Liverpool. Totuși, dacă e să ne uităm în urmă, senzația e că cluburile din Anglia s-au ferit în a transfera golgeteri din italia, ”in their prime” cum ar zice englezul.

Ciro Immobile – golgeterul Serie A în sezonul 2017/2018, cu 29 de goluri.

În timp ce toată lumea pare a cădea de acord că în Serie A găsim cele mai bune ”apărări”, cu atât mai mult ar trebui apreciați atacanți precum Icardi, Immobile, Dzeko, Higuain, Dybala sau chiar Belotti, care au marcat o căruță de goluri în ultimele sezoane. Rareori auzi măcar zvonuri care să sugereze că echipele din Anglia ar fi interesate de ei. Și atunci, nu pot decât să ma întreb:

De ce cluburile mari din Insulă ezită să transfere un Capocannoniere în Premier League?

Urmărește-ne pe Facebook, Twitter și pe canalul de Youtube pentru a fi la curent cu tot ce contează în Premier League și nu numai.

Tags

Alex Avram

Alex works in the IT Industry, he's an avid reader who likes to find beauty in football. He supports Arsenal FC. Based in Iasi, Romania, he's a coffee lover and a fan of almost everything that has a guitar and a British accent. @alexxx_avr.

Citește și

2 Comentarii

    1. Mersi pentru raspuns. Eu chiar n-am scris chestia asta cu ideea ca le stiu pe toate si chiar sunt curios ce crede lumea, de ce nu se aduc golgeteri din Italia (fie ei capocannoiniere sau nu) in Premier League.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Close