Christmas tree

Vocabularul microbiștilor e bogat când vine vorba de poreclele jucătorilor sau galeriilor, de rolurile jucătorilor din teren sau de anumite execuții sau artificii tehnice pe care fotbaliștii le fac. Însă, când vine vorba formațiile de joc, există puține ”porecle”. Știm cu toții de acel 4-4-2 ”Diamond”, dar probabil singurul alt sistem de joc care are are un asociat un nume al său este 4-3-2-1-ul dus la rang de artă de AC Milan-ul lui Ancelotti și etichetat de mulți Christmas tree.

Definitie

christmas tree
noun
UK /ˈkrɪs.məs ˌtriː/
porecla acordată sistemului de joc 4-3-2-1

Origine

Se consderă că primul om care a asociat bradul de Crăciun cu așezarea 4-3-2-1 a fost jurnalistul Colin Welland, într-o ediție a ziarului ‘The Observer’, în martie ’94.

Don Carlo este fără îndoială omul care a avut cele mai mari rezultate cu această așezare, iar un alt nume mare asociat cu ”Bradul de Crăciun” este Terry Venables.

Însă unul din primii antrenori care au adoptat formația 4-3-2-1 în Europa a fost Bert Head, managerul lui Crystal Palace în anii ’70, care utiliza un singur vârf de atac susținut de doi mijlocași ofensivi situați în zone centrale.  În următorul deceniu, așezarea mai era întâlnită în campionatul Olandei, la Den Haag, iar apoi în anii ’90, naționala Angliei condusă de Venables pe bancă se așeza pe teren în unele meciuri în forma Bradului de Crăciun.

Totuși, deși e un sistem de joc care asigură fundație solidă în linia mediană, puțini tacticieni o mai pun de practică în prezent.

De ce credeți că 4-3-2-1 nu e o așezare atât de populară în fotbalul de azi?

surse: thefalse9.com

Dacă ți-a plăcut ce tocmai ai citit,  alătură-te comunității de fani Premier League din România. Newsletter-ul nostru vine în fiecare vineri, pe e-mail și pe Whatsapp.

Show CommentsClose Comments

Leave a comment