E de două ori pe an și e una din cele mai spectaculoase zile din sezonul fotbalistic, chiar dacă nu se desfășoară vreun meci în acea zi. Cei mai înfocați dintre suporteri își iau liber de la muncă sau trag chiulul la școală pentru a sta toată ziua în fața ecranelor și pentru a urmări ultimele știri cu transferuri la care se lucrează pe ultima sută de metri.  Unii urmăresc dacă jucătorul dorit de clubul lor favorit a început să urmărească pe Instagram anumiți fotbaliști din viitoarea echipă, alții urmăresc zborurile dintre două orașe, iar alții verifică dacă s-au înregistrat plăcuțe de înmatriculare care ar putea fi indiciu pentru un nou super-star în oraș. E nebunia de deadline day!

Definiție

deadline day

UK | \ ˈded-ˌlīn \  \ ˈdā  \

ultima zi a unei perioade de transferuri

Origine

În Premier League, actualul mod de desfășurare al transferurilor (două ferestre de transferuri – una mai lungă, de vară, și una mai scurtă, de iarnă, în ianuarie) a fost introdus începând cu sezonul 2002-2003.

”Windows were introduced as part of a compromise agreement with the European Commission about how the whole transfer system worked and how it could best preserve contractual stability for both the player and the club while allowing movement at prescribed times during the year – the summer and winter transfer windows in effect. ”(comunicat Premier League)

Înainte de 2002, cluburile din Anglia puteau transfera jucători de la celelalte echipe în timpul sezonului până în pe 31 martie. Cluburile care se luptau la titlu sau pentru locurile de cupe europene puteau să împrumute în martie jucători de la cluburile lipsite de griji, iar acesta a fost un alt element care i-a făcut pe oficiali să introducă sistemul cu două ferestre de transferuri.  În același timp, actualul sistem le dă șansa tinerilor din academia cluburilor să poată debuta la echipa mare în cazul multor absențe la club.

Multe campionate din Europa și-au stabilit Deadline Day în aceeași zi, dar sunt destule excepții, cum ar fi campionatele din Rusia, România și altele.

Fereastra de transferuri din iarnă a început de fiecare dată de la introducerea sa în prima zi a anului și e recunoscută pentru câteva din cele mai neinspirate transferuri din istorie. Andy Carroll la Liverpool, Fernando Torres la Chelsea sunt probabil cele mai cunoscute mutări de jucători care s-au dovedit a fi nereușite.

Azi e Deadline Day în multe campionate din Europa, iar noi suntem cu ochii pe valurile de informații care vin pe Twitter. Pe pagina de Facebook Tackle.ro te informăm despre cele mai importante mutări ale zilei.

surse: dictionary.com; skysports.com

Dacă ți-a plăcut ce tocmai ai citit,  alătură-te comunității de fani Premier League din România pe Facebook, abonează-te la newsletter-ul nostru, care vine în fiecare vineri, pe e-mail și pe Whatsapp, și urmărește-ne pe FacebookInstagramYouTube și Discord.

Alex works in the IT Industry, he's an avid reader who likes to find beauty in football. He supports Arsenal FC. Based in Iasi, Romania, he's a coffee lover and a fan of almost everything that has a guitar and a British accent. @alexxx_avr.

    Lasă un răspuns

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *