Definiție

dugout

noun [ C ]
UK /ˈdʌɡ.aʊt/ US /ˈdʌɡ.aʊt/
dugout noun [C] (SHELTER)

adăpost, de obicei pentru soldați, construit prin săparea unei gropi în pământ și acoperirea acesteia

un adăpost pentru membrii unei echipe pe marginea unui teren de sport

The dugout at Anfield during the Tommy Smith Testimonial game vs a Bobby Charlton XI on May 27 1977. Pinterest.ca

În ziua de azi, băncile de rezervă ale echipelor sunt spațioase, au scaune comfortabile și oferă o priveliște excelentă către teren. Totul e prea comfortabil, ar zice probabil Souness. Dar n-a fost tot timpul așa.

Dacă te apuci să cauți poze vechi de 30-40 de ani din fotbalul britanic, o să găsești câteva bănci de rezervă care arată ca adevărate bunkere, în care jucătorii de rezervă abia încăpeau. Poate mi se trage mie de la prea multe video-uri cu Brian Clough, dar mereu mi s-a părut că dugout-urile britanice au un farmec aparte.

Origine

Contribuția scoțienilor la dezvoltarea fotbalului englez, mai ales în faza incipientă, e adesea ignorată. Pe lângă plusul de creativitate adus echipelor englezești la finalul secolului 19, tot scoțienii sunt responsabili și pentru apariția dugout-ului. Mai precis, Donald Colman.

Născut în 1878 în Renton cu numele de Donald Cunningham, scoțianul și-a schimbat numele de familie în Colman, tocmai pentru a nu-și face de râs tatăl, un om religios care nu concepea ideea de fotbal profesionist. Devenind jucător profesionist abia la 27 de ani, dupa câțiva ani petrecuți la Motherwell, Donald a ajuns la Aberdeen, unde istoricii spun că era criticat de oameni că e prea bătrân și prea scund pentru a mai juca fotbal mult timp. Colman și-a văzut de ale lui, a debutat pentru naționala Scoției și a continuat să joace pentru Aberdeen până a împlinit 42 de ani, iar apoi a fost antrenor-jucător pentru Dumbarton până la 47 de ani.

”As a coach Colman was ahead, possibly even decades, ahead of his time. In the 1930’s he lectured on the benefits of keeping possession, of running off the ball, of finding open space. Donald also designed football boots, gave them to players one boot at a time to encourage them to play using their weaker foot.” (The Scot who Invented the Dugout – Scottish Football Museum)

În timp ce era la Dumbarton, Colman își petrecea verile în Norvegia, unde îi antrena și pe SK Brann Bergen. Aici el a văzut cum antrenorilor nordici le era dificil din cauza vremii și a frigului să iasă la marginea terenului și să ofere instrucțiuni jucătorilor. Așa i-a venit ideea construirii unei zone acoperite, care să fie suficient de apropae de teren, dar care în același timp să-l și protejeze de ploaie și vânt.

An ever-lasting piece of football fabric was born. The Dugout had arrived.” (The Scot who Invented the Dugout – Scottish Football Museum)

Mai târziu, în 1931, când Colman a revenit la Aberdeen în postură de antrenor secund în staff-ul lui Paddy Travers, scoțienii au devenit primul stadion din istorie care să construiască dugout-uri pe margine pentru ambele bănci tehnice.

De aici, a fost doar un pas până când și alte echipe au preluat modelul. Primii au fost Everton. Albaștrii au jucat un amical cu Aberdeen în 1938 și la scurt timp după au construit același sistem de bănci de rezervă pe margine.

sursa foto: skysports.net

Wind of change

Până la începutul anilor ’90, FIFA nu avea nicio reglementare când venea vorba de banca de rezerve și de felul în care aceasta e construită. În 1993, cei de la forul internațional au definit pentru prima dată cum trebuie să fie zona tehnică de pe margine. În prezent, regulile stabilesc clar dimensiunile maxime ale băncii de rezervă, cât de departe sau aproape de teren poate fi poziționată sau cât de departe de bancă se poate deplasa antrenorul principal și membrii din staff. Auzim tot mai rar dugout și tot mai des technical area.

În pofida acestor reguli noi, zona băncilor de rezervă continuă să ne ofere imagini spectaculoase cu cei doi antrenori. Fie că ne gândim la simularea lui Louis Van Gaal sau la Wenger cum îl împinge pe Mourinho, deși băncile s-au modernizat pierzând din romantismul de altă dată, încrâncenarea dintre adversari nu s-a pierdut și probabil n-o să se piardă vreodată. There is a light that never goes out, nu?

surse: Cambridge Dictionary; Scottish Football Museum;

Dacă îți place ce citești pe Tackle.ro:

  1. Abonează-te la newsletter-ul nostru săptămânal, prin e-mail.
  2. Urmărește-ne pe FacebookInstagramTwitter și Youtube.
  3. Ascultă podcast-ul Tackle Show pe Apple MusicSpotifyAnchor.fm sau pe Google Podcasts.

Alex works in the IT Industry, he's an avid reader who likes to find beauty in football. He supports Arsenal FC. Based in Iasi, Romania, he's a coffee lover and a fan of almost everything that has a guitar and a British accent. @alexxx_avr.