The English Game și mirajul poveștii primului om plătit să joace fotbal

The English Game: o oportunitate ratată…

Nu cred că sunt singurul care a așteptat cu nerăbdare The English Game, producția Netflix lansată recent. De la subiectul serialului axat pe originile fotbalului în Insulă și până la locația filmărilor, The English Game avea toate prerechizetele să iasă o producția bună, un ”Peaky Blinders fotbalistic”, cum le ziceam mai în glumă, mai în serios unor prieteni. Doar că nu avea să fie deloc așa.

Impresia pe care mi-a lăsat-o încă de la primul episod a fost de producție realizată superficial, care trece rapid de la un plan la altul, de parcă ar fi într-o întrecere de a bifa cât mai multe căsuțe cu elemente specifice finalului secolului XIX în Marea Britanie. Dar dacă în materie de producție de filme nu sunt în măsură să-mi dau cu părerea, ca iubitor de fotbal britanic am rămas cu un sentiment de dezamăgire. Iar aici nu mă refer la fazele din meciurile de fotbal din film care păreau hilare, ca aproape în orice film despre fotbal (după cum spunea și Mihai aici).

Citisem în cărți despre cum primii jucători erau gentlemeni desăvârșiți care refuzau să fie remunerați și care nu vedeau rostul competițiilor, ceea ce e contrar cu felul în care sunt prezentați în film jucătorii lui Old Etonians și membrii FA-ului din acea vreme. Citisem că ei ratau până și penalty-urile care li se acordau, convinși că un gentleman nu își poate lovi deliberat adversarul. Iar când oameni care scriu despre istoria fotbalului britanic și în care am încredere mi-au confirmat că serialul făcut de Netflix s-a îndepărtat de ceea ce spun cărțile de istorie a fotbalului, am fost și mai curios să văd care-i treaba cu Fergus Suter. Chiar a fost el primul om plătit să joace fotbal?  Evident că nu.

Echipa din Darwen, în anul 1880. Fergus Suter e cel întins pe jos. foto: scottishsporthistory..com

Adevăratul șir al evenimentelor din jurul finalelor jucate de Blackburn

Multe momente din film chiar s-au întâmplat, dar producția Netflix a răstălmăcit rău de tot ”istoria”. Finalul serialului combină evenimente care au avut loc în diferite finale ale Cupei Angliei. În plus, pe atunci, oamenii numeau competiția mai mult Cupa Angliei și mai puțin FA Cup.

Unul din protagoniștii serialului, Fergus Suter nu a jucat niciodată pentru Blackburn Olympic, club la care se face referire mereu ca ”Blackburn”, primul club al clasei muncitoare care a reușit să câștige Cupa Angliei în 1883.

În finala din 1882, Suter era într-adevăr în teren, dar nu pentru Olympic, ci pentru Blackburn Rovers, evoluând împotriva celor de la Old Etonians (unde chiar juca Arthur Kinnard) și pierzând în realitate finala, cu 1-0.

Suter a reușit însă să ridice Cupa Angliei, așa cum se întâmplă în film, dar a făcut-o (chiar de trei ori) în calitate de jucător al lui Blackburn Rovers. Clubul de care nu mai știe nimeni nimic în prezent, Blackburn Olympic, cel din serialul Netflix, avea totuși să câștige Cupa în 1883, învingându-i în finală pe Old Etonians. Pentru Olympic juca Jack Hunter (alt person important din serial), dar Suter juca la rivalii din oraș, Rovers.

Serialul surprinde bine prejudecățile care existau între cei din sudul și nordul țării, dar pe de altă parte exagerează când prezintă popularitatea fotbalului în rândul comunităților din Anglia, lucru aflat încă într-o fază incipientă la finalul anilor 1870.

Partea nordică a Angliei și Scoția. foto: scottishsporthistory.com

Contextul fotbalistic al perioadei. ”This series really ought to be called The Scottish Game.”

Începând cu anii 1870, tot mai mulți scoțieni au început să migreze spre sud, fiind ademeniți de echipele din Anglia. Mulți dintre ei nu aveau un fizic impresionat precum cel al englezilor, dar compensau prin abilitățile cu mingea și prin o viziune superioară a jocului. De aceea, ei erau alintați la acea vreme The Scotch Professors, tocmai pentru stilul lor sofisticat de joc.

”They were largely responsible for introducing a fast-moving, passing strategy to English football, making it more attractive to spectators, and owners who began to see its commercial potential. In its earliest years football in England was popular among the country’s elite, who favoured individual dribbling skills over teamwork” (Richard McBrearty, chief curator at the Scottish Football Museum) 

Sunt povești care spun chiar că acelea sunt vremurile când au apărut primii agenți de jucători, care mergeau în nord pentru a găsi acești Scotch Professors și pentru a-i propune apoi la cluburile din Anglia. Se spune că au fost multe cazuri în care agenții erau identificați de oamenii din comunitățile din Scoția și erau luați la bătaie și aruncați în tren. Știu câțiva agenți cu care aș vrea să procedăm la fel și-n ziua de azi, nu? 🙂

“Perhaps this series really ought to be called ‘The Scottish Game. These young players from Scotland’s working-class communities were in heavy demand by the major northern English clubs. The game was still fiercely amateur, but all manner of inducements would be offered to lure them out of their communities and into English football. Seven members of the all-conquering Preston North End side – the first team to win the English league and cup double in 1888-89 – were Scottish.’  (Richard McBrearty)

Fergus Suter: the Scottish footballer believed to be the sport’s first full-time professional. Photograph: The History Collection/Alamy Stock Photo

James Lang și Peter Andrews, primii oameni plătiți să joace fotbal?

Mult mai cunoscuți decât predecesorii lor, Suter și Love au rămas în amintirea multora drept primii oameni plătiți pentru a juca fotbal. Dar dacă ești cel mai popular nu înseamnă că ai fost și primul, sau cel mai bun, nu?

Da, Suter a fost cel mai probabil plătit să joace fotbal, dar a fost oare primul?  

În The Association Game, una din cărțile de ”căpătâi” ale istoriei fotbalului britanic, publicată prima dată în 1926, James Catton, un jurnalist născut în Preston în 1860, scrie că primii jucători plătiți pentru a juca fotbal apăruseră cu aproape un deceniu înainte de Fergus Suter și că aceasta practică începuse să fie întâlnită tot mai des în anii 1870, fără a exista însă dovezi fizice.

”We do know of cases when men have received more than legimitate expenses to play for a club. Men who can afford to give up business for football, who can travel here, there and everywhere at all times and seasons, men who receive payment for playing in certain matches, men who make a profit out of the game they play, are proffessionals.” (J.A.H. Catton – The Association Game: A History of British Football, 1926)

În 1876, doi Scotch Proffesors au luat trenul spre sud, pentru a juca fotbal la clubul Heeley, din Sheffield. James Lang și Peter Andrews nu au ajuns însă nici la reputația, nici la rezultatele lui Fergus Suter și Jimmmy Love, iar cum se întâmplă de atâtea ori, istoria nu e mereu dreaptă. Ei sunt însă primii oameni despre care istoricii spun că era unanim înțeles că sunt remunerați pentru a juca fotbal în Sheffield.

Ce s-a întâmplat cu Fergus Suter și Jimmy Love?

Suter juca fotbal la Partick înainte de a fi împlinit 18 ani. Cu o reputație bună printre connoisseurii fotbalului, a fost ademenit cu bani în Anglia, mutându-se la Darwen, iar apoi jucând pentru Blackburn Rovers. Contrar întâmplărilor din serial, Fergus Suter și Jimmy Love nu au venit la Darwen în același timp. Love venind cu mult înaintea sa și reunțând la fotbal în 1879 (cu un an înainte de anul în care începe acțiunea din serial) pentru a se alătura armatei.

”Jimmy Love was a street-cleaning contractor in Partick who got into financial difficulties and lost his two horses and equipment. He was summoned to a bankruptcy court but failed to show up, and a warrant was issued for his arrest. But it was never served, as Love had run away to Darwen. Football then, as now, is the great escape from mundane day to day life.(Andy Mitchell, researcher – FIFA World Football Museum)

Deși mulți dintre cei care jucau fotbal în echipa din Darwen munceau în moara din oraș, Suter era de meserie pietrar. Nu a durat mult până când scoțianul și-a pus amprenta în rezultatele echipei, dar și până când a stârnit stupoare la răspândirea zvonurilor că e plătit în plus pentru a juca în echipa orașului. Fotbalul era unul de amatori, în adevăratul sens al cuvântului, iar abia în 1885 FA-ul a permis ca cluburile să se poată folosi de bani pentru a atrage jucători mai talentați.

Într-un interviu dat în 1902, Fergus Suter dezvăluia că, la Darwen, nu avea stabilit un salariu fix, dar că el și Jimmy primeau 10 lire o dată la câteva săptămâni. Asta în vremuri în care colegii de echipă câștigau cel mult două lire pe săptămâna.

‘Well, we had no settled wage, but it was understood that we interviewed the treasurer as occasion arose. Possibly we should go three weeks without anything, and then ask for £10. We never had any difficulty.’ (declarație dată de Suter pentru Lancashire Daily Post în 13 decembrie 1902)

După ce s-a lăsat de fotbal, Suter a devenit un om de afaceri, deținând mai multe hoteluri și puburi prin Lancashire. Cu o reputație bună în Midlands, povestea scoțianului a mers mai departe în Insulă și odată cu trecerea anilor a rămas în istorie ca unul din pionierii fotbalului profesionist.

”When Suter then transferred to Blackburn Rovers at the end of the 1879-80 season, no-one was in any doubt. Football was on the cusp of another revolution.” (How Football Began: A Global History of How the World’s Football Codes Were Born, Tony Collins)

Echipa lui Blackburn Olympic care a câștigat Cupa Angliei în 1883. foto: gameofthepeople.com

Lucruri mișto dincolo de conflictul ”fantezia Netflix” vs povestea adevărată

Dincolo de inadvertențele istorice, serialul a avut câteva momente mișto, care n-au cum să nu trezească o vibrație în orice iubitor de fotbal. Să vezi cum muncitorii reacționează când aud că un om care lucrează cot la cot cu ei e plătit de câteva ori mai mult doar pentru că joacă fotbal mai bine sau cum reacționează ”președintele” echipei când anunți că pleci să joci cu alții care te plătesc mai mult sunt lucruri banale azi, dar de neînchipuit în acele vremuri și lucruri care mi-ar fi plăcut să le văd pe viu.

Parcă pare suprarealist acum în era Instagramului, dar băieții ăștia care dădeau pe gât câteva halbe înainte de ziua meciurilor și care jucau în ”zece” dacă unul de-al lor nu ajungea la teren sunt precursorii superstarurilor din ziua de azi.

surse:

Dacă ai ajuns până aici, derulăm timpul cu un secol mai târziu și îți reamintim că pe Tackle.ro am încercat să găsim răspunsuri la cum de a rămas, la nivel de națioanlă, Anglia înțepenită într-o mentalitate învechită: Lungă și pe a doua? Originile “kick and run”-ului britanic

Dacă îți place ce citești pe Tackle.ro:

  1. Abonează-te la newsletter-ul nostru săptămânal, prin Whatsapp sau e-mail.
  2. Urmărește-ne pe Facebook, Instagram, Twitter și Youtube.
  3. Ascultă podcast-ul Tackle Show pe Apple Music, Spotify, Anchor.fm sau pe Google Podcasts.
Show CommentsClose Comments

Leave a comment