Tackle

Explică tu pundit-banditule cum de termenul tackle este introdus abia acum în dicționarul de fotbal… Tackle.ro.

Un termen folosit atât de des și atât de natural de iubitorii de fotbal, încât aproape că nici nu ne-a venit să întrebăm cum și de unde a început să fie folosit prima dată.

Definiție

tackle
noun
UK /ˈtæk.əl/ US /ˈtæk.əl/
procedeu prin care un jucător deposedează de minge un adversar. Deposederea poate fi realizată printr-o intrare la minge prin alunecare (sliding tackle) sau stând în picioare și întinzând unul din membre suficient cât să ”furi” mingea de la adversar.

Deși poate avea loc un anumit contact fizic între jucători, regulile jocului de fotbal au stabilit o anumită limită în ceea ce privește duritatea deposedărilor, interzicând în mod explicit contactele care sunt „careless, reckless or use excessive force”.

În toate cazurile în care piciorul apărătorului intră în contact cu adversarul înainte de atingerea mingii, legile jocului consideră că a avut loc un fault. De asemenea, chiar și în cazul unui contact intens după atingerea inițială a mingii, arbitrul poate penaliza cu fault cel care a efectuat deposedarea.

Origine

Conform istoricilor, există mai multe teorii cu privire la originea termenului Tackle, iar cea mai îndepartată legătura vine din secolul 14, de la cuvântul german takel, care se referă la tachelajul navelor, un ansamblu de elemente la bord pentru manevrarea velelor și a greutăților.

În sport, istoricii spun că termenul Tackle a fost folosit pentru prima dată înt-un comentariu sportiv în anull 1867, cu sensul de a prinde și opri adversarul din teren.

Sunt atâția jucători de profil defensiv celebri pentru deposedărilor lor, încât o listă a celor mai buni nu ar avea rost.

Eu unul când mă gândesc la deposedările prin alunecare, îmi vine în minte o frază veche rostită de Paolo Maldini: “If I have to make a tackle then I have already made a mistake.” 

 

surse:

  • etymonline.com/word/tackle
  • merriam-webster.com/dictionary/tackle

Dacă ți-a plăcut ce tocmai ai citit,  alătură-te comunității de fani Premier League din România. Newsletter-ul nostru vine în fiecare vineri, pe e-mail și pe Whatsapp.

Show CommentsClose Comments

Leave a comment